Cum s-au acordat ajutoare de șomaj pentru salariați sau pensionari

Plăți nelegale în sumă totală de 1.375 mii lei, reprezentând indemnizații de șomaj și venituri de completare încasate de beneficiarii de drepturi din bugetul asigurărilor pentru șomaj care au realizat concomitent și venituri peste limita legală, situații în care drepturile de șomaj trebuiau suspendate/încetate, se arată în Sinteza rapoartelor încheiate asupra contului anual de execuție a bugetului asigurărilor pentru șomaj pe anul 2015 la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, document realizat de Curtea de Conturi. Detaliat, plățile încasate necuvenit sunt următoarele:

a) în sumă estimată de 963 mii lei, pentru beneficiarii care au realizat și venituri din salarii declarate de angajatori urmare contractelor individuale de muncă;
b) în sumă estimată de 233 mii lei pentru beneficiarii care, în același timp, au realizat venituri din activități autorizate mai mari decât indicatorul social de referință (valoarea indicatorul social de referință aferentă anului 2015 era tot de 500 lei, ca și anul precedent, conform Legii privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă);
c) în sumă estimată de 22 mii lei pentru beneficiarii care, în același timp, au încasat și de la bugetul de stat indemnizația pentru creșterea copilului;
d) în sumă estimată de 50 mii lei aferente unor beneficiari care au încasat simultan și pensii pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie pentru invaliditate.

Prin nerealizarea încetării/suspendării plăților pentru indemnizații de șomaj s-au majorat nejustificat cheltuielile și plățile din bugetul asigurărilor pentru şomaj cu suma totală de 1.375 mii lei, reprezentând plăți pentru indemnizații de șomaj necuvenite, inclusiv contribuțiile datorate bugetului general consolidat aferente drepturilor necuvenite. Abaterea a fost identificată de către echipa de audit de la nivel central, urmare verificărilor efectuate la 26 agenții teritoriale, necuprinse în audit pe anul 2016 de către camerele teritoriale ale Curții de Conturi. În timpul auditului, la nivelul celor 26 de agenții teritoriale, au fost efectuate verificări asupra unor cazuri cuprinse în eșantionul transmis de către echipa de audit, pentru care au fost emise 284 decizii de debit în sumă de 346 mii lei, din care au fost recuperate debite în sumă de 73 mii lei.

Abateri similare în sumă de 1.683 mii lei s-au identificat și de către camerele de conturi teritoriale la nivelul unor agenții județene pentru ocuparea forței de muncă. Această categorie de abateri a fost identificată și în misiunile din anii
precedenți.

– Neurmărirea și nerecuperarea unor debite, în sumă estimată de 539 mii lei, pentru care nu s-au efectuat toate demersurile în vederea recuperării efective, de către compartimentele cu atribuții de la nivelul ANOFM și de la unele dintre agențiile teritoriale. În aceste condiții, entitatea a pierdut dreptul de a cere restituirea sumei de 35 mii lei, debitul fiind prescris la data efectuării controlului. În timpul acțiunii, s-a depus o cerere de repunere în termen, în vederea înscrierii la masa credală pentru recuperarea debitului în sumă de 35 mii lei. Abaterea a fost identificată de către echipa de audit de la nivel central, urmare verificărilor efectuate la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

– Plăți nelegale în sumă totală de 146 mii lei, reprezentând indemnizații de șomaj acordate unor persoane care urmau o formă de învățământ, situații în care drepturile de șomaj trebuiau suspendate/încetate. Abaterea a fost identificată de către camerele de conturi teritoriale la nivelul unor agenții județene pentru ocuparea forței de muncă.

– Subvenții în sumă estimată de 107 mii lei acordate necuvenit unor angajatori pentru persoanele care figurau ca salariați la aceștia și, în același timp, beneficiau de pensii anticipate, anticipate parțiale sau limită de vârstă.
Subvențiile sunt acordate pentru stimularea angajatorilor care încadrează șomeri peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, persoane cu handicap sau şomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc condiţiile pentru a solicita pensia anticipată/anticipată parțială/limită de vârstă. Din suprapunerea datelor referitoare la drepturile acordate pensionarilor în anul 2015, furnizată de Casa Națională de Pensii Publice cu bazele de date ale ANOFM privind subvențiile acordate angajatorilor pentru stimularea ocupării locurilor de muncă s-au identificat cazuri în care pe perioada de acordare a subvenției, șomerii încadrați în muncă obțineau în acelaşi timp şi pensii pentru limită de vârstă, anticipată parțială sau anticipată, contrar prevederilor legale. În timpul acțiunii, s-au stabilit debite în sumă de 6 mii lei, din care s-a încasat suma de 3 mii lei. Abaterea a fost identificată de către echipa de audit de la nivel central, urmare verificărilor efectuate la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.