Cum se apără Elena Udrea în instanţă

Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, a ridicat două excepții de neconstituționalitate, marți, la termenul stabilit în apelul prin care fostul ministru al Turismului solicită anularea condamnării în dosarul „Gala Bute”.

„Astăzi, în fața Completului ÎCCJ am ridicat două excepții de neconstituționalitate și am solicitat la ÎCCJ să sesizeze CCR în legătură cu neconstituționalitatea unor texte de lege. Am pus în discuție constituționalitatea unor texte de lege, nu cazul în sine, pentru că abia astăzi (mați – n.r.) urmează ca instanța de judecată să se pronunțe pe admiterea în principiu a recursului în casație. Eu sper că se va întâmpla acest lucru, având în vedere că există și un raport favorabil întocmit de judecătorul raportor. Dar textele de lege, din punctul nostru de vedere, au o lacună constituțională, faptul că pe admiterea în principiu se pronunță un singur judecător dintre cei cinci desemnați și se pronunță prin încheiere definitivă fără participarea apărării și a procurorului. Noi am apreciat că este neconstituțională o asemenea prevedere și am mai cerut instanței să sesizeze CCR cu privire la un alt text de lege din Codul de Procedură Penală, 438, care limitează cazurile în care instanța de recurs în casație se poate pronunța pe nelegalitatea unei hotărâri definitive”, a spus Veronel Constantinescu, avocatul Elenei Udrea.

Întrebat de jurnaliști dacă există riscul ca Elena Udrea să nu beneficieze de rejudecare în cazul „Gala Bute”, avocatul a spus că orice este posibil.

„În fața instanței de judecată te poți aștepta și la asemenea riscuri. Eu apreciez, însă, că dacă se aplică în mod corect legea, nu există acest risc”, a afirmat avocatul.

Întrebat, în continuare, cu ce o ajută pe clienta sa rejudecarea dosarului „Gala Bute”, Veronel Constantinescu a răspuns că trebuie luată în calcul în primul rând decizia CCR privind abuzul în serviciu.

„În primul rând gândiți-vă la ce a spus CCR privind abuzul în serviciu. Elena Udrea nu a încălcat nicio lege sau ordonanță de urgență în activitatea ei de ministru și în situația în care se analizează din această perspectivă, o asemenea infracțiune nu poate fi reținută. (…) Nu se pune în discuție prescripția, ci doar reanalizarea fondului, reanalizarea acuzațiilor din noi perspective, perspectiva constituțională a deciziei CCR care a definit cum trebuie analizată infracțiunea de abuz în serviciu”, răspuns Veronel Constantinescu.

Veronel Rădulescu a mai fost întrebat dacă există temerea ca decizia de condamnare a Elenei Udrea la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute” să rămână în vigoare și să emită efecte, acesta afirmând că i se pare „destul de greu”.

„Teoretic, există și această posibilitate, practic, s-ar tinde la un răspuns din partea CJUE care să permită instanțelor naționale, nu doar instanțelor românești, să încalce deciziile CCR, în toate statele membre ale UE, ceea ce mie mi se pare destul de greu. Dacă CJUE va răspunde pozitiv la întrebările formulate de ÎCCJ, dosarul va fi pus pe rol, iar ÎCCJ urmează să analizeze și prin prisma deciziei CCR, dar și ignorând această decizie. Dacă ar ignora decizia CCR se poate ajunge la inadmisibilitate. E o teorie din punctul meu de vedere nerealistă”, a spus acesta.

Potrivit avocatului, fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, va fi prezentă la fiecare termen de judecată pentru a se apăra și pentru a dovedi că nu se face vinovată de faptele care i se impută.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. O luam de la capat cu Gala Bute,cred ca e o fatalitate!Remake in regia lui Virginel Varicel Veronel Radulescu!

  2. Elena Udrea va iesi din lupta cu justitia securista mai curata, mai uscata. Ca de la Nufarul. Isi va roade linistita agoniseala de care nu a fost intrebata de nimeni niciodata. Gala Bute a fost de la inceput o diversiune a securistilor din DNA.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.