Cum se poate relansa Institutul Cantacuzino?

Institutul Cantacuzino dorește să atragă fonduri europene de 150 de milioane de euro, din viitorul exercițiu financiar al Uniunii Europene (2021-2027), pentru extinderea capacității de cercetare-dezvoltare la nivel de laborator cu două unități tehnologice complexe noi. În funcție de obținerea finanțării și de derularea etapelor proiectului, institutul va fi capabil să producă vaccin gripal tetravalent și să creeze oportunități de dezvoltare de noi produse farmaceutice, se arată într-un document semnat de ministrul Apărării, Mihai Ciucă.

Practic, institutul, aflat de doi ani în subordinea Ministerului Apărării, trebuie să construiască o fabrică de producție nouă, care să respecte reglementările europene de bună practică în acest domeniu, se spune în document.

Aria pilot de producție a vaccinului gripal, existentă la sediul institutului, asigură pregătirea operatorilor în vederea fabricării de loturi experimentale. Astfel, în 2019 a început un proces de pregătire profesională, operatorii realizând, în scop de însușire a procedurilor și etapelor de producție, trei loturi necomerciale de vaccin. Aceștia se vor prefecționa, în continuare, la standardele naționale și europene de siguranță și calitate în domeniu, ce trebuie respectate pentru realizare acestui produs biologic de mare importanță pentru sănătatea publică. Concomitent cu pregătirea vaccinului gripal, specialiștii institutului lucrează pentru fabricarea a două produse din categoria imunomodulatori, care vor fi puse pe piață până la finalul anului viitor.

După o vizită pe care a efectuat-o joi dimineață la institutut, premierul Ludovic Orban a declarat că instituția mai are nevoie de un singur echipament ca să poate produce vaccinul antigripal. ”Există mai multe proiecte la Cantacuzino, reluarea producției vaccinului antigripal, practic mai există doar un element lipsă. Odată cu achiziționarea acestui echipament se poate trece la pregătirea liniei de fabricație pentru a produce din nou vaccin antigripal. Este în pregătire un nou produs, un imunomodulator, care reglează nivelul de anticorpi din organism”, a declarat premierul. Conform acestuia, primul vaccin de la Cantacuzino ar putea ajunge la populație abia peste câteva luni, probabil în 2021. ”În ceea ce privește producția vaccinului antigripal, nu va fi produs anul acesta, pentru că vă spun din capul locului, aici e vorba de o serie de proceduri, de testare, de validare. E vorba de punerea în funcțiune a unei linii de producție. Cel mai probabil va fi gata anul viitor. Dar aici am avut discuții la nivelul Ministerului Sănătății și încercăm să găsim soluții pentru o vaccinare cât mai amplă antigripă a cetățenilor, pentru că asta ne va ajuta în cazul venirii unui al doilea val de coronavirus, pentru că cine s-a vaccinat de gripă, dacă are simptome, mai mult ca sigur că are coronavirus, că nu are gripă”, spus premierul

Institutul Cantacuzino a fost mutat de la Ministerul Sănătății la cel al Apărării de către guvernarea PSD după ce a rămas fără obiectul să principal de activitate – fabricare vaccinurilor. ”Întreruperea activităţii de producţie a Institutului Naţional de Cercetare „Cantacuzino” generează imposibilitatea asigurării sănătăţii populaţiei şi securităţii naţionale a României, motiv pentru care se impune reglementarea, în regim de urgenţă, a măsurilor necesare pentru preluarea şi operaţionalizarea acestei capabilităţi strategice de către Ministerul Apărării Naţionale, care are expertiză în domeniul cercetării-dezvoltării-inovării. Caracterul urgent al actului normativ este dat de: ameninţările războiului hibrid şi necesitatea creării unei platforme unitare de cercetare şi producţie naţionale; necesitatea menţinerii la parametri normali a Colecţiei naţionale de culturi microbiene şi celulare (CNCMC), a Laboratorului cu nivel 3 de biosiguranţă (BSL 3), a Biobazei şi a Unităţii de intervenţie rapidă în urgenţe microbiologice şi bioterorism; neadoptarea imediată a unor măsuri generează disfuncţionalităţi majore cu efecte negative asupra stării de sănătate a populaţiei, precum şi perturbări grave, în situaţii de criză, de epidemii şi pandemii, ce pot afecta atât sistemul naţional de sănătate publică, cât şi securitatea naţională a României”, se spunea în nota de fundamentare a actului normativ care a stipulat transferul de la Sănătate la Apărare.

Dezastrul de la Cantacuzino a început în februarie 2010 atunci când Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât expirase standardul de bune practici de fabricaţie. Nu a fost gata modernizarea liniei de fabricaţie a vaccinului BCG. cel care se face la naştere. Astfel, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate mai multe luni, iar autorităţile au fost nevoite se aducă vaccinuri de afară, mai scumpe. A fost un şoc puternic venit după un altul. În anii aceia era o isterie întreagă cu virusul gripei porcine. Ministerul Sănătăţii a comandat de la Cantacuzino 5 milioane de vaccinuri, considerând că atâţia oameni au nevoie de aşa ceva. A existat însă o mare rată de refuz a populaţiei, de rezistenţă la vaccinare chiar şi a medicilor care au avut reticenţe în a se vaccina sau a recomanda pacienţilor vaccinarea.

Cantacuzino a livrat 3 milioane de doze până la ridicarea autorizaţiei, iar celelalte 2 milioane erau în diverse stadii de fabricaţie. A primit toţi banii pentru cele 5 milioane de doze contractate, chiar dacă nu a reuşit să livreze toată cantitatea. Curtea de Conturi a solicitat însă institutului să returneze contravaloarea celor 2 milioane de doze, deşi o mare parte din cheltuieli au fost făcute.

Prădat de gripa porcină, de problemele cu autorizaţia şi de datoriile de două milioane de euro adunate până atunci (30% către furnizorii de medicamente), Institutul Cantacuzino era pregătit pentru demolare, pentru că Guvernul din 2010 pregătea un act de hotărâre prin care se stipula faptul că centrele naţionale de referinţă de la Cantacuzino (centre unde se certifica existenţa unor virusuri) urma să fie trecute la Institutul Naţional de Sănătate Publică. Miza era uriaşă: un patrimoniu imobiliar de 10.000 metri pătraţi în centrul Ca­pitalei şi alţi 110.000 de metri la Băneasa. „Cel puţin vor rămâne să lucreze în cercetare 60 de specialişti”, era consolarea supremă a salariaţilor de la Cantacuzino. Mişcarea guvernamentală n-a mers din motive necunoscute însă situaţia institutului s-a agravat pe zi ce trece.

În luna noiembrie 2010, conducerea de la Cantacuzino a cerut ANM anularea autorizării a nu mai puţin de 21 de produse, printre care polidin şi cantasim. Anul 2012 a fost primul în care campania de imunizare gratuită împotriva gripei s-a făcut doar cu vaccin din import. La începutul acelui an au fost retrase toate vaccinurile pentru că s-a constatat o concentraţie scăzută a tulpinei B. Linia de producţie a fiolelor a fost ulterior închis.

Un an mai târziu, producţia a fost reluată fiind fabricate 600 mii de doze, însă ANM a anunţat conducerea institutului că vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piaţă din cauza unor probleme. Agenţia Medicamentului din Franţa a confirmat că vaccinul are peste 3.000 de unităţi per milimetru de endotoxtine, faţă de sub 100 pentru un produs conform. Colaps total!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

18 Comentarii

  1. A fost unul dintre marile „succesuri” ale guvernarii mafioto-securiste petrov&boc.

  2. Cine crede ca farmaceutica europeana va încuraja concurenta? Unii s-au născut ieri, sau cred asta despre noi.

  3. Produceti si alte medicamente necesare…adica cumparati utilaje si mai faceti o sectie noua in paralel…Asa va deveni eficient. Bravo voua ca mai tineti la tara asta amarata.

  4. Ne aducem aminte de Polidin care era un produs romanesc foarte bun, similar cu produsul german Omnadin. Cum faceai o gripa 2 fiole de polidin te puneau pe picioare rapid. Mare pacat de institut si ce s-a ales de el! Mafia farma stie mai multe despre distrugerea asta, ca sa importe ei vaccinuri de afara pe bani grei, de ce romanii sa produca, nu-i asa? Rusine petrov &Co.PDL-PNL

  5. Scolile contemporane de imunologie/virologie, genetica moleculara & comp. sunt o crima contra naturii. Metaforic vorbind, sunt o combinatie a spiritului Dr. Frankenstein cu Dr. Mengele, caci nu mai tin cont de originea secventelor materialului genetic, umana sau animala sau planta. Toate sunt conform viziunii contemporane „blocuri primare de constructie” a viului, intersanjabile. Credeti ori ba, s-au introdus in vaccinuri cu rezultate fatale particule de creier infectat de soareci, pulverizat, ori de maimuta, si alte tesuturi animale infectate, si de o vreme, materialul predilect sunt ouale. Plus, introducerea unor adjuvanti anorganici recunoscuti oficial drept toxici. Sa mai amintim si „arheologia virologica”, adica readucerea la viata a unor virusi sau alti patogeni demult ingropati. De animalele torturate si sacrificate pt teste se stie suficient. O joaca de-a Dumnezeu in laboratoare care ne sugereaza mai curand satanismul in numele stiintei. Si atunci nu e de mirare ca asemenea laboratoare de cercetare sunt secrete si sub control militar.
    Personal, ma indoiesc ca institutul va mai avea libertatea de altadata de a crea propriile produse originale. Va fi cu siguranta extensia altor laboratoare straine, si va folosi ingrediente fie de import, fie dupa retete patentate de altii. Astazi, ca sa mai faci cercetare independenta originala nu mai este la indemana oricui. Acum cercetarile aprobate de diverse instante internationale se numesc in limbaj de cod „munca de echipa si cooperare”. Asa ca, „succesuri” in lupta eroica cu pandemiile! E parerea mea, desigur…

  6. Eventual și un laborator de cercetări în virusologie. Baze sua avem deja niște viruși acolo n-ar strica inclusiv pentru recoltare de plasmă.

  7. Vizita lui Orban, praf aruncat in ochii romanilor!Soarta acestui institut a fost petlecluita!Daca se va intimpla ceva, nu va produce pentru noi!De ce sa facem concurenta?

  8. Mie imi miroase a „proiect zero” sau vorbe aruncate sa creada naivii ca se va face ceva, din start miroase a teansfer de fonduri grase dintrun buzunar in altul si la vedere vor fi tot importuri! Deh, sper sa nu se intample dar intuitia nu m-a lasat balta niciodata. Asa ca, sa fie soare si circ politic?.

  9. Trecerea institutului Cantacuzino la regim cazon a fost o stratagema a sistemului mafiot si n-a rezolvat nimic. Doar a permis tinerea sub control a activitatii, ca nu cumva sa se produca medicamente si vaccinuri neaprobate de mafie. MApN n-a investit niciun leu in dotari, pentru ca banii erau rezervati pentru achizitii militare, vechituri si fiare vechi inutile.

    • Nene Jos…, esti un mare nemernic! Intreaba-l pe Boda jr cine i-a dat ordin sa anuleze autorizatia de functionare a Institutului!

  10. Inchiderea Institutului Cantacuzino a fost o crimă si un sabotaj la adresa poporului roman .Sper ca intr-o zi acei trădători de țară implicați in aceasta distrugere vor fi pedepsiți pentru faptele lor penale si pusi sa plătească si despăgubiri pentru prejudiciul adus stadespăgubiri.

  11. Si Cercel tot acolo!
    Capuseaza in draci din 2007 incoace spitalul de infectioase.
    Atentie, din 2007 !!!
    Cat vi-l mai doriti acolo?

    • Dumitre ai un un colt !! pentru Prof Streinu ?,daca ai fost mai bun !,care iti este meritul ?,fa te rog o dovada palpabila.

  12. Pus pe butuci în glorioasa epocă de mari succesuri a PDL, Boc, Ungureanu. Vine Mandolină și PNL, fost PDL și se declarară învingători.

  13. Si toti vinovatii, ce doreau FALIMENTREA institutului, repectiv desfintare acestui institut, si subminarea sanatatii publice si sitemului medical din Romania, nu va vedea puscariea pe dinauntru.
    Nici nu vor fi trasi la raspundere pentru faptele lor si toti, la unison, se vor jura ca nu au nici o vina si ca altii sunt vinovatii principali.

  14. Dreapta (PDL) l-a ranit mortal iar acum dreapta (PNDL), il omoara sigur prin invocare acelei imbecilitati „de bune practici”! Adica Cantacuzino facea vaccinuri de 80 de ani si trebuia o hala noua”? Realitatea e ca pusesera ochii niste „imobiliaristi” pe teren! Plus mafia internationala a medicamentelor, care avea intersul ca noi sa importam vaccinuri si alte substante farmaceutice! Acum ciuma galbena va trage de timp! Opera ciumei rosii de trecere la MApN, este uitata!

  15. DISTRUGEREA INSTITUTULUI CANTACUZINO A FOST UN ACT DE INALTA TRADARE ! SI NU-I SINGURA TRADARE A NEAMULUI ROMANESC FACUTA DE GASTILE DE DERBEDEI ,GOLANI SI IRESPONSABILI AJUNSI LA PUTERE CU AJUTOR STRAIN.
    NICIODATA IN ISTORIA ACESTUI NEAM TRADAREA ,JAFUL ,DISTRUGERILE N-AU ATINS COTE CATASTROFALE CA DUPA 89 !.
    ODATA CU DEZLANTUIREA NEBUNA A JAFULUI GENERALIZAT ,DERBEDEII AU ANULAT ORCE LEGE II PUTEA CONDAMNA PE VIATA SAU LA MOARTE.
    JUSTITIA SUBORDONATA ACESTOR GASTI LE-A FACUT JOCUL . IN TOT ACEST DEZASTRU NATIONAL SECURITATEA DE IERI SI DE AZI N-A FOST STRAINA .INSTITUTUL CANTACUZINO NU-SI VA REVENI IN VECI LA CEEA CE A FOST INDIFEREN CINE II VA FI STAPIN,MAFIA DIN LUMEA FARMACEUTICA ESTE CEA CARE A CONTROLAT SI CONTROLEAZA ITELE .

  16. Acest institut are slabe sanse de redresare, pentru ca interesele sunt altele. In ultimii 5 ani a luat bani de la Banca Mondiala si nu s-a facut nimic, acum vor 200 mil euro de la UE, dar bani se vor duce in alte buzunare. Nu am vazut pe nimeni sa plateasca cu puscaria si confiscarea averilor pentru distrugerea acestui institut.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.