Cum şi când alegem jocurile educative pentru cei mici?

Părinţii îşi doresc ca celor mici să nu le lipsească nimic. Motiv pentru care investesc bani mulţi în jucăriile pe care aceştia le văd fie în vitrinele magazinelor, fie online, fie la televizor. Ştiu că prin joacă se vor dezvolta rapid şi vor căpăta abilităţi care îi vor diferenţia de cei din jur sau îi vor ajuta în viaţa de zi cu zi. Dar sunt foarte puţini cei care investesc în jocuri educative, care îmbină distracţia cu învăţatul şi sunt mai ieftine decât gadget-urile care le iau imediat ochii copiilor prin prisma culorilor şi funcţiilor care par a fi uneori desprinse de marile ecrane.

Specialiştii au argumentat, în urma unor studii realizate de aceştia, motivele pentru care jocurile educative nu trebuie să lipsească din nicio casă. Concret, la naştere, creierul lui bebe constă dintr-un număr de conexiuni neurologice între trilioanele de celule ale creierului, conexiuni care nu sunt structurate şi legate între ele. Nu există structură, interdependenţă pentru aceştia. Cu ajutorul jocurilor educative, aceştia învaţă să facă conexiuni. Experienţele la care este supus copilul în primii ani de viaţă formează şi îmbunătăţesc aceste conexiuni cerebrale: ce vede, ce aude, ce simte, ce atinge. Or, jucăriile educative pun accent pe dezvoltarea cognitivă a celui mic şi sunt concepute special pentru a realiza conexiunile cerebrale în ordinea corectă. Cu cât copilul petrece mai mult timp cu ele, cu atât conexiunile sunt mai puternice şi mai bune.

Aceiaşi specialişti susţin însă faptul că trebuie luate în considerare două aspecte atunci când vine vorba de cumpărarea unui joc educativ.

1. Jocul potrivit pentru vârsta potrivită

Mulţi dintre copii primesc jocuri mult prea complicate pentru nivelul lor. Astfel că beneficiul va fi aproape inexistent, iar achiziţia va fi echivalentă cu aruncarea unor bani pe fereastră pentru părinţi. Deşi se va juca cu ele, nu va învăţa în acelaşi ritm cu un alt copil căruia i-a fost oferit jocul educativ la timpul potrivit. Cel mult, cel dintâi o va deteriora.

2. Ce fel de abilitate vrei să îi dezvolţi celui mic?

Ţi se pare că nu este atent? Sau că nu reuşeşte să stăpânească aşa cum trebuie răbdarea şi atenţia? Există întotdeauna un joc educativ care să îi dezvolte abilităţile, trebuie doar să vrei să investeşti într-o joacă inteligentă, care îl va ajuta pe cel mic în viitor.

La Noriel, noi îşi punem la dispoziţie o varietate de jocuri educative, accesibile ca preţ şi foarte interesante.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.