Cum umflă guvernele rata de mortalitate a gripei

În Italia, prima țară europeană lovită dur de epidemie, rata mortalității este de zece ori mai mare decât în Germania. În Italia, rata mortalității este de circa 12%. În China, este de 4%. Iar în Israel de doar 0,35%.

Procentele atât de diferite sunt influențate de strategia de testare din fiecare țară. Lipsa unei testări sistematice duce la asemenea discrepanțe, scrie BBC. Unele țări testează mult, altele foarte puțin. Firesc, mortalitatea va fi mai redusă în țările în care se efectuează multe teste și unde numărul celor descoperiți cu infecția este mai mare.

Pentru a avea o imagine corectă a impactului virusului într-o țară, este necesară nu doar testarea persoanelor simptomatice, ci și a celor asimptomatice. Doar în acest din urmă caz putem avea o imagine corectă despre cum pandemia afectează întreaga populație, nu doar pe cei bolnavi. ”Acum avem o mare discrepanță între procentele care vin din diferite tari, motiv pentru care informațiile nu sunt comparabile”, spune Dietrich Rothenbacher, de la Insititutul de Epidemiologie al Universității din Ulm. ”Trebuie să avem statistici valide și comparabile, iar pentru asta trebuie să definim o modalitate de alegere a eșantioanelor reprezentative”, spune el.

Însă poate cel mai controversat aspect al calculării letalității noului viris ține de modul în care sunt stabilite cauzele decesului și modul în care este completat certificatul de deces.

În Marea Britanie, scrie BBC, Departamentul Sănătății și Asistenței Sociale arată zilnic câți oameni testați pozitiv cu covid-19 au murit. La aceste cazuri sunt incluși și cei care au fost testați pozitiv însă sufereau de boli grave care le-ar fi putut provoca moartea. Oficilul Național pentru Statistică din Marea Britanie adună toate cazurile în care covid-19 este menționat în certificatul de deces, indiferent că acei oameni au fost sa nu testați sau măcar suspectați de covid-19.

Iar la fel se întâmplă și in Italia, Germania și Hong Kong. Adică moartea oricărui pacient care a fost diagnosticat cu covid-19 este pusă pe seama acestei boli, indiferent dacă el suferea sau nu de alte afecțiuni, unele grave.

În Statele Unite, codurile de completare a certificatelor de deces elaborate de Centrul pentru Prevenirea Bolilor condus de Anthony Fauci le lasă medicilor mai multă libertate la completarea certificatului de deces, însă, așa cum arată unii medici din SUA, rezultatul este tot o gonflare a numărului de decese atribuite noului virus. Ceea decid medicii nu este transmis și publicului. BBC arată că, ”în prezent, în SUA, fiecare deces al unui pacient covid-19, indiferent de cauza morții înscrisă în certificat de medic, este contabilizat în rapoartele publice ca fiind o moarte cauzată de covid-19”. ”Mă aștept ca, în final, pe certificatul de deces să se numere și covid-19 printre boli. Însă, în acest moment, orice pacient covid-pozitiv care moare în SUA va fi contabilizat ca victimă a virusului”, spune Cecile Viboud, epidemiolog citat de BBC.

Cele de mai sus sunt confirmate cu asupra de măsură de unul dintre senatorii din statul american Minnesota, Scott Jensen, de profesie medic. El a acuzat că medicii din statul său au primit instrucțiuni să treacă covid-19 drept cauza a morții, chiar dacă pacientul care a decedat nu a fost testat. Interesant este că Jensen observă o premieră cu ocazia acestei pandemii – el spune că, în peste 30 de ani de carieră medicală, nu i s-a spus niciodată cum anume să completeze un certificat de deces. Politica din statul Minnesota pare să fie aceea de a raporta orice deces cauzat de pneumonie sau o gripă ca fiind un deces cauzat de covid-19. Adică un lucru pe care sunt sfătuiți sau chiar obligați să-l facă medicii din Italia, Marea Britanie, Germania, așa cum relata BBC.

La această supraestimare a ratei mortalității acestei boli de adaugă și un factor psihologic – tendința medicilor ca într-o epidemie să cosnidere că moartea unui pacient cu multe alte boli asociate a fost cauzată totuși de noul virus. ”De fiecare dată când privim retrospectiv la stabilirea cauzei deceselor ne dăm seama că am supraestimat mortalitatea bolii”, spune Carl Heneghan, epidemiolog și director al Centre for Evidence-Based Medicine de pe lângă Universitatea Oxford. Motivul tine de „tendința de a ne axa pe cel mai rău scenariu; acesta este singurul mesaj pe care îl primim”.

Un exemplu este pandemia H1N1 din 2009, așa-zisa gripă porcină. Rata mortalității a fost umflată inițial de circa zece ori. Când medicii au evaluat ulterior cazurile, s-a ajuns la concluzia că rata mortalității a fost de 0,02%, nu între 0,1% și 5%, asa cum fusese raportată în timpul pandemiei.

Toate cele de mai sus, spune doctorul Henighan nu ar trebui să fie un motiv pentru a nu respecta măsurile de izolare. Însă ar putea fi un atntidot pentru starea de panică creată de rata mare a mortalității pe care o raportează multe țări.

Rămâne însă o întrebare: De ce guvernele par să-și dorească umflarea statisticilor legate de covid-19? Senatorul Jensen din Minnesota are propria explicație: ”Frica este un mod eficient de a controla oamenii, iar eu sunt îngrijorat din cauza asta. Mă îngrijorează că uneori suntem atât de interesați să sporim factorul frică. Iar capacitatea oamenilor de a gândi cu mintea lor este paralizată dacă sunt suficient de speriați”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11

16 Comentarii

  1. Lasati rata de testare! Problema este ca numarul real al mortilor de COVID-19 este 3 ori mai mare decat cel prezentat oficial! Daca si insorita Italie minte, ce pretentii sa mai ai de la Romania fara de aurul verde, negru si galben! Succesuri prea-fericitul Daniel!

  2. BROASCA UNIUNII GLOBALISTE…a murit si se va umfla…se va umfla…pana se va sparge…si vor iesi la iveala viermii care dirijau lumea din umbra….Pana atunci suportam mirosul….

  3. @constatatorul, de unde stii ca numarul mortilor de covid este de 3 ori mai mare?

  4. Inca o problema ! Nimeni nu aprofundeaza problema ratei de eroare a kit-urilor de testare ! Cehii au acuzat o rata de eroare de 80% ! Spaniolii acuza o rata de eroare de 70% ! La noi s-a vehiculat cifra de 30% ! Pai ce teste sunt astea ? Conform acestor cifre se pot baga in carantina din eroarea testelor 30% , 70% sau 80% oameni sanatosi , care se pot imbolnavi sau , dimpotriva , se pot lasa in comunitate 30% , 70% , sau 80% oameni bolnavi care vor imbolnavi pe altii ! Toate astea coroborate cu modul de certificare a deceselor , la ce asistam ?

  5. Progresiv acest puzzle se configureaza.
    Exista strategi care cred cu tarie ca ca un eveniment cataclismic este exact impulsul necesar pt a coagula intreaga lume in jurul unei cauze „onorabile”, indiferent de cateva sacrificii „colaterale” pe tabla de sah a geopoliticii. Sacrificiile isi au utilitatea lor. „Wag the dog!”
    De la inceputul crizei unul din refrenele auzite din ambele directii, si din diferite colturi ale lumii, fie stanga, fie dreapta, chiar daca in numele unor scopuri si scenarii diferite, este nevoia de unitate globala in lupta cu un inamic letal dar invizibil dupa care „lumea nu va mai fi la fel.” O mentalitate a carei amprenta este inconfundabila. Tragic… dar imposibil sa nu recunosti genialitatea diabolica… Ceea ce se uita este ca orice actiune are in economia acestui univers efect de bumerang. Eh, poate, dar mai mult pentru catei, nu si pentru dulai.

  6. @Colonizatul
    Constatatorul stie pentru ca i-a spus lui cineva. E simplu.

  7. Intr-adevar, hai sa ne uitam in curtea vecinului…In schimb in Romania numarul deceselor este tinut la un nivel mic; se ia in considerare numai numarul celor care mor in spitale, dar cei care mor in alta parte nu conteaza. In felul acesta putem spune ca in Romania este o organizare impecabila, doar vedem ca nu sunt decat putin decedati.
    Sistemul sanitar este la pamant fata de multa tari din UE asa ca nu se poate crede ca in Romania abia moare cate unul, …Cand unele tari spun adevarul si prefera sa se ia in calcul si decedatii suspectati de corona, in Romania este total invers, ” totul este bine organizat, abia avec cativa morti…”
    Numai bine

  8. Şi uite cum s-a reuşit de către nişte descreieraţi, din dorinţa de a controla psihic populaţii întregi, în scop complet inuman , au ajuns spun să decredibilizeze până şi boala ! Cea mai cumplită pedeapsă, pe care doar moartea o întrece, să fie bagatelizată în asemenea hal , minţind cu bună ştiinţă , băgând frica şi stârnind panica întregii omeniri şi asta când ? În ajunul celei mai mari Sărbători creştine, Paştele, care este simbolul Învierii , nu al morţii, deşi începe cu cea mai controversată moarte , cea a Fiului lui Dumnezeu, care s-a sacrificat pentru noi ! Ce fel de monştri pot injecta asemenea criminale stări de nelinişte, frică şi distrugere atât fizică, dar şi materială, închipuindu-şi că vot rămâne nepedepsiţi, dacă nu aici pe Pământ, atunci cu siguranţă Dincolo ! Sper că nici aici nu vor rămâne nepedepsiţi deşi se cred infailibili, o stare nebunească pe care le-o dau nişte bogăţii nesimţite şi nişte slugi ordinare, împrăştiate aproape peste tot în Lume !

  9. Dumnezeu să-i ierze ! Iată doar câteva exemple trecute la COVID-15
    „Deces 388

    Femeie, 66 ani

    Comorbidități: Diabet zaharat, Boală hepatică cronică, Insuficiență renală cronică – dializă.

    Deces 389

    Femeie, 67 ani
    Comorbidități: HTA , cardiopatie cronică ischemica, BPOC

    Deces 390

    Bărbat, 89 ani .

    Comorbidități: AVC, Hemipareza stanga

    Deces 391

    Bărbat, 66 ani

    Comorbidități: Poliartrită reumatoidă, Cardiomiopatie dilatativa, Aplazie medulară.

    Deces 392

    Bărbat, 50 ani
    Comorbidități: Diabet zaharat, Boală cardiovasculară, HTA”, informează Grupul de Comunicare Strategică

    Sper că puteţi trage singuri concluziile, chiar şi cauzele adevărate ale deceselor !

  10. Categoric este o eroare undeva. Spun asta deoarece, in anii precedenti, Institutul de Sanatate Publica raporta in ianuarie-martie zeci de mii de cazuri de infectii virale cauzatoare de afectiuni respiratorii. Anul acesta a fost o tacere mormantala. Tot ce a insemnat pneumonie virala a fost pus in carca coronavirusului, cu sau fara testare. Cu exceptia gripei, nimeni nu s-a obosit vreodata sa foloseasca testele moleculare pentru identificarea de rutina virusului cauzator al unei pneumonii. Testele sunt scumpe, iar lipsa unui tratament antiviral eficient a fost considerata, pe buna dreptate, o risipa de bani inacceptabila. Sunt curios ce se va intampla in anii ce vor veni. Experienta acestei pandemii va obliga guvernele sa dezvolte linii de testare pentru multele familii de virusuri cauzatoare de infectii ale cailor respiratorii, RT-PCR devenind o metoda de detectie comuna in spitale. Asta va insemna costuri uriase, iar rezultatele vor arata, posibil, existenta frecventa a unor epidemii anuale neglijate, cu virusuri mai mult sau mai putin mortale. Tabloul va fi sumbru, desi in practica nimic nu se va schimba, rata mortalitatii ramanand constanta (apropo, in martie anul acesta au decedat cu 2-3000 de oameni mai putin comparativ cu 2015 sau 2018). Se schimba filozofia de diagnostic, producatorii de medicamente isi reorienteaza activitatea spre noi obiective iar medicii vor primi indicatii ciudate de raportare si comportare de la ministerele sanatatii din intreaga lume. Lupta dintre viata si lumea ciudata a ne-viului reprezentata de virusi, a inceput. O fi reala, sau este o productie gen Hollywood?

  11. Autoritatile…”suntem interesațe să sporim factorul frică” Brrr….inseamna ca intr-adevar avem de a face cu un URIAS COMPLOT !
    Si in Romania spitalele au ordin de la SRI sa raporteze orice decedat ca decedat de covid ! Nu am incredere in Iohanis !

  12. Normal sa umfli numarul cazurilor… vor fi procese… despagubiri… sau chiar ajutoare comunitare pe baza acestor cifre… daca vrei sa obtii ciu-ciu …declara 0 morti sau foarte putini… cu cat sunt mai mari tarile …cu atat mai ipocrite… ce`i asa de greu de inteles?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.