Cum va arăta viitoarea lege pentru exploatarea Mării Negre

Legea de modificare a actului normativ impus de Liviu Dragnea privind operațiunile petroliere din perimetrul românesc al Mării Negre prevede taxe mai mici și garanția că nu se schimbă, libertate deplină pentru companii să vândă gazele oriunde, la preț de piață. Inițiatorii proiectului sunt Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor, Varujan Pambuccian și Virgil Popescu.

Noua lege le oferă companiilor petroliere garanția că, pe toată durata exploatării, taxele care trebuie plătite statului român nu se schimbă. Astfel companiile vor plăti nivelul de acum al redevenței și impozitului suplimentar (va fi și el reviziuit în noua lege) pe toată durata exploatării. Clauza de stabilitate a tot fost cerută de companii.

În vederea susținerii proiectelor de dezvoltare a resurselor de gaze naturale din Marea Neagră şi pentru a impulsiona producătorii din România să investească în prelungirea duratei de viată a zăcămintelor existente este propus un set de amendamente la cadrul legislativ specific proiectelor offshore, se spune în proiect. Obiectivele sunt următoarele:
1. Stabilitatea fiscală şi a principiilor de piaţă liberă
2. Sistem fiscal competitiv

Stabilitate fiscală

Stabilitatea fiscală este un principiu fundamental în baza căruia investitorii iau deciziile de investiții ținând cont de costurile semnificative ale investițiilor offshore, durata îndelungată a realizării proiectelor și riscurile specifice ridicate ale investițiilor offshore detaliate mai sus. În acest sens, se impune clarificarea și completarea prevederilor privind stabilitatea regimului fiscal și de redevențe petroliere incluse în Legea Offshore. Stabilitatea principiului de piață liberă este esențială pentru investitori, având în vedere nivelul ridicat al investițiilor în acest segment, se arată în nota de fundametare a proiectului.

Se elimină impozitarea suplimentară a veniturilor

Pentru a obține un sistem fiscal competitiv şi a permite investitorilor un nivel normal al rentabilității, este necesară eliminarea impozitării suplimentare a veniturilor pentru preturile de vânzare la care investitorii nu realizează supraprofituri (intre 45,71 lei/MWh şi 85 lei/MWh), cu menținerea grilei de impozitare în cazul veniturilor suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri mai mari de 85 lei/MWh.

Impozitul pe veniturile suplimentare şi impozitul pe profit și sunt două impozite diferite și de aceea este necesară o bază impozabilă corespunzătoare, determinată în mod adecvat. Cele două impozite au reguli diferite de determinare, așadar, potrivit practicii internaționale relevante, nu se justifică limitarea unui drept de deducere stabilit prin reguli general aplicabile impozitului pe profit, prin deducerea aplicabilă pentru impozitul pe veniturile suplimentare.

De asemenea, se propune creșterea de la 30% la 40% a nivelului maxim pentru deducerea investițiilor din segmentul upstream pentru determinarea impozitului suplimentar, pentru a încuraja investițiile în acest sector.

În plus, se propune eliminarea limitării deducerii investițiilor pentru calculul impozitului pe profit, pentru a asigura respectarea principiului Codului Fiscal care prevede ca toate sectoarele de activitate să fie tratate uniform. În prezent, această limitare împiedică operatorii offshore să deducă amortizarea tuturor investițiilor efectuate, datorând impozit pe profit la o bază impozabilă artificial mărită, fiind astfel discriminați comparativ cu restul agenților economici.

Totodată de reglementează regimul fiscal pentru perimetrele onshore de adâncime mai mari de 3.000 m.

Se propune eliminarea utilizării prețului de referință în determinarea bazei de calcul a impozitului asupra veniturilor suplimentare. În acest fel, sunt respectate principiile fiscalității prevăzute de Codul Fiscal şi România se va alinia cu practica internațională referitoare la determinarea impozitelor upstream pe baza prețurilor realizate.

Modificările propuse reflectă practica internațională în industria de petrol şi gaze.

România – rată mare de impozitare

Conform unui studiu realizat în luna iunie 2021 de compania de consultantă PwC, ”Studiu comparativ privind impozitarea specifică a producției de gaze naturale offshore din Europa”, în anul 2020, România avea cea mai mare rată efectivă de impozitare a sectorului de gaze naturale offshore (23%) comparativ cu restul de state europene relevante pentru producția offshore, de aproximativ 4,3 ori mai mare decât media acestora, estimată la 5,3%.

Acest nivel ridicat de impozitare efectivă arată necesitatea modificării regimului fiscal, astfel încât acesta să devină atractiv investițiilor, cu atât mai mult în contextul tranziției energetice. Astfel, pentru restabilirea echilibrului şi a competitivității regimului fiscal este necesară modificarea Legii Offshore (Legea nr. 256/2018).

Impactul noii legi

Impactul la nivel macroeconomic al proiectelor de exploatare a descoperirilor de gaze naturale, precum și continuarea operațiunilor de explorare și evaluarea a unor noi resurse de hidrocarburi în perimetrele offshore din Marea Neagră, include:
• Creșterea investițiilor de capital vor acționa ca un catalizator pentru creșterea economică a României
• Creșterea veniturilor bugetare
• Crearea sau menținerea de locuri de muncă
• Creșterea contribuției la produsul intern brut
• Creșterea securității în aprovizionarea energetică
• Dezvoltarea furnizorilor locali şi a comunităților locale
• Accesul la tehnologii de ultimă oră;
• Îmbunătățirea balanței de plăți externe a României
• Creșterea șanselor ca România să se poziționeze ca important pol energetic regional.

Modificările şi completările introduse prin proiect sunt de natură să stimuleze pozitiv firmele implicate direct, contractorii si alte companii din lanțul de aprovizionare pentru industria offshore precum și sectoarele conexe, inclusiv cele care pot asigura o prelucrare superioară a gazelor naturale (ex. industria petrochimică, îngrășăminte agricole, generarea de energie electrică, transporturi pe bază de gaz natural lichefiat sau comprimat, dezvoltarea rețelelor de distribuție gaze naturale, producția de hidrogen și alți noi combustibili cu emise reduse de carbon.

Vin venituri uriașe?

Conform studiului „Contribuția proiectelor de explorare și producție a hidrocarburilor din Marea Neagră la dezvoltarea economiei românești” realizat de compania de consultanţă Deloitte în luna mai 2018, dezvoltarea proiectelor upstream offshore de gaze naturale poate aduce pe perioada derulării lor (orizont 23 ani),venituri totale la bugetul de stat, în valoare de 26,0 mld. USD, media anuală fiind de 1,13 mld.USD, generează suplimentar 71,3 mld. USD în PIB-ul României și creează și/sau menține în medie peste 30 de mii de locuri de muncă anual în România pe întreaga perioadă.

Estimările rezultate arată că fiecare mld. USD investit în activități offshore de țiței și gaze naturale în România generează suplimentar 3 mld. USD în PIB-ul României în următorii 23 ani. Mai mult, contribuie direct şi indirect cu venituri de 1,9 mld. USD la bugetul de stat și creează și/sau menține în medie 2.198 de locuri de muncă anual în România pe întreaga perioadă (2018-2040).
Efectul dezvoltării cu succes a proiectelor upstream offshore s-ar propaga, de asemenea, în sectoarele conexe (de exemplu, transportul și distribuția de gaze naturale) dar și în alte industrii (de exemplu, industria chimică, petrochimică și producția energiei electrice pe bază de gaze naturale), unde investiții de aproape 9 mld. USD ar fi posibile în urma surplusului de gaze și competitivității economice astfel create. La rândul lor, aceste investiții ar conduce la înființarea și menținerea a cca. 42.000 de locuri de muncă până în 2040, la un impact cumulat estimat de 18,3 mld. USD asupra veniturilor la bugetul de stat, precum și la un surplus cumulat de aproape 99 mld. USD în producția națională de bunuri și servicii între 2020 și 2040.

Trebuie remarcat faptul că aceste beneficii ar putea fi obținute fără nicio nouă cheltuială publică directă. Dimpotrivă, o creștere a producției ar suplimenta veniturile la bugetul public național, fără a genera cheltuieli suplimentare pentru statul român. Beneficiile unui astfel de stimulent ar trebui, prin urmare, să fie atractive în scopul recuperării decalajului față de țările UE mai bine dezvoltate.

În plus, aceste resurse suplimentare de gaze naturale, devenind comercial viabile, ar contribui la asigurarea aprovizionării sustenabile a României cu energie, la atingerea țintelor de decarbonizare pe termen lung, precum și la dezvoltarea infrastructurii naționale, sau a altor industrii cu valoare adăugată mare, cum ar fi chimia și petrochimia.

Dependența României de importurile de gaze naturale se poate majora semnificativ, ajungând la 53% în anul 2030, în condițiile nedezvoltării rezervelor din Marea Neagră și pe fondul declinului natural al producției onshore și creșterii consumului, ceea ce va genera un impact major asupra securității energetice. Menținerea unui grad redus de dependență de importuri este condiționată de dezvoltarea rezervelor de gaze naturale din Marea Neagră.

Legea de azi – creația lui Dragnea

Legea offshore a fost promovată de către Liviu Dragnea când era președintele PSD. Aceasta impune un impozit progresiv, între 30 şi 70%, pe veniturile suplimentare obţinute din majorarea preţului gazelor. Prin venit suplimentar se înţelege diferenţa dintre preţul mediu ponderat al gazelor naturale vândute din producţia internă proprie din perimetrele offshore şi preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi noncasnici în anul 2012, respectiv 45,71 lei/MWh, înmulţită cu volumele de gaze vândute din producţia internă din perimetrele offshore. De asemenea, companiile își pot deduce investiţii de maxim 30% din impozitul pe veniturile suplimentare. Acestea au obligaţia ca cel puţin 25% din numărul mediu anual de angajaţi să fie cetăţeni români cu rezidenţă fiscală în România. Banii obţinuţi din impozitul pe veniturile suplimentare vor fi folosiţi pentru extinderea reţelei de gaze şi pentru alte investiţii. În plus, companii au obligaţia de a vinde 50% din producţia de gaze pe bursa românească.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4572 Articole
Author

20 de Comentarii

  1. „din perimetrul românesc al Mării Negre prevede taxe mai mici și garanția că nu se schimbă, libertate deplină pentru companii să vândă gazele oriunde, la preț de piață. Inițiatorii proiectului sunt Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor, Varujan Pambuccian și Virgil Popescu.”
    Deci, ce gaze are romania? Alea care ies pe gaura din c.ru romanului? Va dati seama ca suntem jefuiti in stil mare?
    Mai este vreun mioritic mandru care mai crede ca exista politician caruia sa-i pese de cetateanul roman si nu de profiturile strainilor?!

  2. Nu stiu cum va arata viitoarea lege dar stiu efectul Romania va fi jefuita de multinationale si de aceasta resursa

  3. Cum va arăta viitoare lege??..
    ca marea neagră, adică neagră!!..sau după political corect de culoare ..

  4. Exact ce anticipam!se elimina impozitare profiturilor suplimentare si obligatia de a vinde o parte din gaz in tara.adio gaz,adio bani.
    Or fi auzit politrucii astia de impartirea productiei?sau de nivelul de taxare din Norvegia,tarile arabe,UK etc?
    Mama lor de tradatori de tara!

  5. din profit. Fix pix. Toate firmele straine au grije sa nu declare profit.
    Ba studii de miliarde, ba salarii(la ai lor) de zeci de mii de euro, ba utilaje supraevaluate…
    Dar cine sa ii controleze, cine?
    Apropoo, ce specialisti mai are guvernul din Piata Victoriei??
    Romania de azi este ca o caruta prin miriste fara vizitiu iar in caruta toti lumea rade, canta si danseaza…

  6. Fr aerul de dragnea a vrut mai mulţi bani la bugetul de stat şi a încasat o condamnare frumuşică…acum legea a devenit atractivă doar condiţiile favorabile sclaveţilor au dispărut

  7. @pentru mistocaru narcisist si schizoid Am habar ca vorbesc cu un bolnav mintal. predictiile tale sunt de rahat si dupa cum iti alcatuiesti textele putin analfabet. Sa il pupi pe gagicu tau unde nu il vede soarele ))

  8. Ce stie plagiatorul cu epoleti Ciuca despre domeniul energiei, respectiv exploatarile marine? Dar fostul bisnitar si sifonar Ciolacu? Noua lege e impusa, dictata din exterior, spre beneficiul companiilor care vor scoate bani din Marea Neagra, nu al Romaniei. Iata un exempu flagrant al statutului de colonie al fostului stat independent si suveran, respectiv nominalizarea unor slugi tradatoare de neam si tara.

  9. ADICA TRADARE SI VANZARE DE TARA !

  10. Ideea e simpla. Legea asta îmi va aduce factura de gaze la un nivel acceptabil pentru mine ca și roman sau voi cumpara gazul la preț de hub din Austria? Părerea mea este ca nu se va schimba nimic în bunăstarea mea. Întrebarea logica ce urmează, bunăstarea cui o urmărește legea asta?

  11. Cu certitudine e un jaf . Ce redevente fixe? Inflația ce zice?
    De Ce nu se merge corect pe împărțirea producției ? Redeventele sunt un spanac !
    Virgil Popescu ? Cine, hotul lui CÂȚU ?
    E vorba de proști, hoti sau trădători?
    Ce mai aveți de vandut, de jefuit ?

  12. dreptate Tiriac, daca nu va pricepeti, copiati de la altii!
    Puteam sa copiem de la Norvegieni, de exemplu, nuu?
    Dar noi am vrut si vrem
    „democtatie originala” si legi „originale’…

  13. Important pentru unii este sa-i uram pe rusi ,sa nu mai luam gaz de la ei,in rest pot sa sa fure toti americani,olandeti,austrieci,francezi ,nu-i bai.Asta e! Avem noi vreo putere sa schimbam ceva? Nu este de vina doar a lui CIUCA si a lui CATU,suntem de vina noi toti ca acceptam.Romanii adormiti,indolenti o sa se trezeasca cand o sa le ia si pamantul de sub case. De fapt, asa cum a spus IOHANNIS,grija guvernului nostru este sa asigure siguranta energetica a Europei nu a noastra.,a romanilor.

  14. Nu mai batati campii! Spuneti clar cum se imparte cascavalul! Ca sa plangi de mila marilor multinationale care detin monopolul seamana a spaga jurnalistica! Restul e vrajeala!

  15. Noi scriem,suntem indignatti,iar ei isi vad de conturile lor care se umfla la fiecare lovitura,tun in defavoarea populatiei si in general a Statului Mafiot si Esuat.
    Numai o iesire masiva in strada ,sute de mii,milioane la nivel national mai poate stopa jaful.
    Tara e in colaps, e de mult timp in coada Europei. Cine sa-i aresteze incepand cu cei de sus si megand pana la nivel de oras, comuna . ROMANIA 2021 HUMAN RIGHTS REPORT
    EXECUTIVE SUMMARY Raportul Departamentului de Stat al SUA arată că în România ”practicile de corupție au rămas larg răspândite, în ciuda mai multor urmăriri penale de profil înalt. În cursul anului au existat numeroase rapoarte privind corupția guvernamentală, uneori în condiții de impunitate. Corupția și utilizarea abuzivă a fondurilor publice au fost larg răspândite” ? BINGO! mai comentam? NU.

  16. Cine vrea sa faca ceva pentru tara ajunge in puscarie in schimb tradatorii sant in functii de conducere.Ne meritam soarta.

  17. Romania tie nu ti se pare o tara bogata? Erau preturile scazute inainte de inflatie? NU.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.