Cum va creşte Ministerul Muncii vârsta pe pensionare pe baza sistemului PROST al Băncii Mondiale

În statisticile Băncii Mondiale, românii trăiesc cu doi ani mai mult decât în statisticile oficiale ale României. Pe baza lor, Ministerul Muncii vrea să majoreze vârsta de pensionare pentru femei la 65 de ani, până în 2030, scrie Gândul.Statistica oficială spune că românii trăiesc, în medie, 68 de ani şi 7 luni bărbaţii şi 75 de ani şi 8 luni femeile. Banca Mondială susţine, însă, că trăim 70 de ani (bărbaţii), respectiv 77 de ani şi o lună (femeile). Mai mult, Banca Mondială a calculat, cu programul său special botezat "PROST", că speranţa de viaţă creşte semnificativ pentru românii care apucă pensia, aceştia trăind, în medie, 78 de ani şi 4 luni – bărbaţii, respectiv 80 de ani şi 9 luni, femeile. Iar copiii şi nepoţii noştri vor trăi chiar peste 86/88 de ani, cât se estimează că va fi durata vieţii prin 2075.

Programul PROST a fost însuşit de Ministerul Muncii şi este folosit în fundamentarea necesităţii creşterii şi egalizării vârstelor de pensionare, pentru cele două sexe. Astfel, într-un comunicat de presă al Ministerului Muncii se precizează: "Creşterea speranţei de viaţă la pensionare reprezintă unul dintre indicatorii principali avuţi în vedere la stabilirea vârstei de pensionare. Estimările pentru anul 2010 arată că speranţa de viaţă la pensionare la bărbaţi este de 14.7 ani, iar la femei de 22 ani (aşa cum rezultă dintr-un studiu elaborat de Banca Mondială cu privire la previziunile demografice ale populaţiei României în perioada 2008-2075)", scrie gandul.info.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.