Cum va fi schimbat sistemul 112

Comitetul Interministerial privind sistemul apelurilor de urgență 112 va discuta, miercuri, propunerile de modificare a OUG privind acest sistem. Pe ordinea de zi se află şi completarea și explicitarea, de către STS, a aspectelor tehnice care limitează capacitatea de localizare prin tehnologia AML.
Marți, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost semnat Regulamentul de organizare și funcționare a Comitetului Interministerial privind sistemul apelurilor de urgență 112.
​​„În ședința de astăzi (marți, n.r.) , secretarul de stat, dr. Raed Arafat a prezentat și a supus analizei propunerile înaintate de instituțiile consultate în privința modalității de îmbunătățire a sistemului unic de urgență 112. Totodată, în acord cu dispozițiile deciziei prim-ministrului, a fost aprobat Regulamentul de Organizare și Funcționare a Comitetului”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Interne.
În ședința de marți, participanții au abordat:
•​ Intervențiile legislative imediate necesar a fi operate pe textul OUG 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență;
•​ Aspectele tehnice care limitează și condiționează implementarea imediată a tehnologiei AML (Advanced Mobile Location);
•​ ​Necesitatea promovării unui act normativ distinct care să reglementeze obligația înregistrării datelor personale la achiziționarea cartelelor Pre-Paid;
•​ ​ Analiza posibilităților de reglementare, de către ANCOM, a modului de acoperire a zonelor în care nu există semnal GSM.
​Ca priorități pentru ședința de miercuri, au fost stabilite următoarele:
•​ ​ ​STS și ANCOM vor conveni și disemina către toate celelalte entități din componența Comitetului, propunerile de modificare a OUG 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență;
•​ ​ IGSU va transmite ANCOM zonele fără semnal TETRA constatate pe timpul misiunilor operative din competență;
•​ ​Completarea raportului de informare a prim ministrului, potrivit structurii Cadru aprobate cu aspectele din competența entităților reprezentate în Comitet;
•​ ​Completarea și explicitarea de către STS a aspectelor tehnice care limitează capacitatea de localizare prin utilizarea tehnologiei AML, chiar și în condițiile implementării acesteia.
Acest comitet este condus de secretarul de stat din MAI, Raed Arafat și are în componență reprezentanți ai IGSU, ai Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, Serviciului de Telecomunicații Speciale, și ai Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.
Guvernul a înființat un comitet interministerial condus de Raed Arafat, pentru a îmbunătăți sistemul de urgență 112 și sistemul de localizare, arată un comunicat PSD. Comitetul va prezenta un plan de modificări legislative prin OUG care vor fi adoptate prin lege de Parlament.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

15 Comentarii

  1. Eu ca un handicapat stiitific ce sunt, as pune un caine mort in butoi si l-as pune pe monstru sa-i dea foc precum zice ca a ars corpul Alexandrei. As cronometra, as mirosi si as trage concluzii! In conditiile in care procurorii rezistenti de 30 de ani din fruntea DIICOT sunt cei mai slabi pregatiti din lume si mana in mana cu traficantii de carne vie si asa aduce procurori americani de la doi pasi sa cerceteze cazul.

  2. Ati fabulat ca este proiectul ca in Elvetia! Bre,nu mai mintiti aiurea! Orice serviciu public are numar separat in elvetia,ex:144 urgente medic/spital,114 politie,pompieri parca 117 si tot așa! Nu e harababura din tara noastra romania! Nu profitati ca cetateanul nu stie si il mintiti cras! Serviciul urgenta indiferent care este,nu e la comun cu altele din punct de vedere al numarului de telefon si nici pompierii,fiecare are: sediul,numar de telefon,organizare,actiuni si se anunta prin telefon sa se prezinte la locatia urgentei! In ROMÂNIA,pompierii,salvarea si politia sunt la gramada,nunai urletele de sirena te tampesc dar finalul se vede in ultimile zile! Daca ar fi o urasa catastrofa,1/2 din cetateni morti si 1/2 din tara ar fi daramata cu serviciul comun 112 din romania! Nu va mai laudati cu 112 urgenta,e un dezastru total pentru cetatenii traitori in Romania! E pur si simplu o afacere bazata pe bugetul de stat,si,punct!

  3. De ce mi-e greață de „manglitorul” Arafat?
    Pentru că realitatea recentă demonstrează că există tehnologia care permite, de exemplu, în teatrele de operații, plasarea unei rachete direct pe fereastra unui terorist, așteptat de servicii de multe luni și ani de zile să vorbească doar un pic la telefon.
    Conform analizei PROFANE din postarea de mai sus, sistemul 112 ar trebui să ajungă la standardul la care operatorul SNUAU, în momentul în care apasă butonul sau opțiunea „căutare avansată”, pe ecranul său să fie afișate, suprapuse, intersectate TOATE INFORMAȚIILE REDUNDANTE ale „antenelor” (BTS) care la un moment dat „au văzut” (au recepționat sau recepționează) semnalul emis de un telefon.
    Toate informațiile din jurnalul BTS (BaseTransceiver System), din BSC ( Base Station Controller) sau din MSC (Mobile Services Switching Center).
    Nu mă interesează care este modalitatea de identificare a telefonului, prin ce cod internațional sau temporar. (gen identificatoare din baze de date HLR, VLR, EIR, AUC sau IMSI, TMSI, MSISDN, MSRN … draci laci).
    Poate să-i pună și o poreclă respectivului terminal telefonic de genul „CUCULETZUL AMETZIT” dar… în momentul în care operatorul SNUAU apasă tasta „Enter”, pe ecran apar TOATE INFORMAȚIILE, TOATE FELIILE DE PIZZA, cu coordonatele antenelor, azimut, raza estimată de acoperire sau unghiul de deschidere al antenei).
    TOATE!

  4. Nu doar un singur jeg de felie de pizza, azvârlită în siktir ca la babuini hămesiți de foame!
    (iar celelalte informații esențiale fiind apanajul esoteric al unor șmecherași din servicii, care pot și vor să știe în orice moment unde se află fiecare cetățean al Koloniei mioritice, purtător asupra lui a unui terminal telefonic mobil!!!!)
    Asta dacă vrem să ajungem la un standard superior al activității de alertare, căutare, salvare.
    SRI și celelalte servicii deținătoare, SCOATEȚI LA IVEALĂ TEHNICA DICHISITĂ ȘI PUNEȚI-O LA DISPOZIȚIA SOCIETĂȚII.

  5. „​Necesitatea promovarii unui act normativ distinct care sa reglementeze obligatia inregistrarii datelor personale la achizitionarea cartelelor Pre-Paid”. Se foloseste nenorocirea intamplata unui copil pentru a se relua Orwell – 1984 cu SRI etc. in rolul Fratelui mai Mare?

  6. Nu caine, cel mai bine este sa ia un porc de 55-60 kg care sa nu fie gras si sa-l puna de Dinca sa-i dea foc in butoi pentru a arata procurorilor imbecilus de la DIICOT cum a incinerat-o pe fata.

  7. Romania este o tara trista , unde incompetenta face casa buna cu politica ! Ca sa ocupi un post in statul asta nu trebuie sa fi competent , ci , doar , sa fii membru activ al partidului aflat la guvernare ! Din aceasta cauza nu avem PREVENTIE in Romania ! Se schimba sistemul 112 ! Asta se face in urma unor evenimente tragice ! De ce asa ? De ce nu inainte ? Era greu de schimbat ceva inainte ! Trebuia ca,,, competenta sa fie pusa inaintea politici , ori asa ceva este imposibil in Romania ! De aceia mor oameni nevinovati in tara asta si probabil , ca vor mai muri !

  8. Big broathers HD astea sunt urmarile …dar adevaratele urmari ae vor vedea peste ceva zeci de ani cand rasa umana va stagna cand lumea va fi o imensa puscarie, daca acum este controlata financiar cu marje foarte mici in viitorul apropiat vom fi controlati la orice pas iar Hitler va renaste triumfator ca soarele pe cer peste intrega „terra” iar toata evolutia rasei umane va stagna iar moartea va fi singura libertate permisa

  9. Cum aia ma-sii se face ca-n America (ma refer la Statele Unite si Canada) te localizeaza la o distantza de maxim 10 metri dupa nici-un minut in timp ce vorbesti la telefon si-ti spune ca trimite-un echipaj acolo si la noi nu se poate? Pentru ce s-au cheltuit atatea sute de milioane de euro cu implementarea sistemului? Cand se vor lua la control averile adunate de oamenii serviciilor care n-aveau cum sa fie stranse doar din leafa lor de bugetari? Iaca aici e buboiul… Situatia la porcurori e identica. Sa faca bine parlamentarii si sa voteze astfel de legi… sa reintroduca legea ilicitului si sa le confiste averile acestor nenorocitzi care sung sangele tzarii ca niste vampiri.

  10. Pana si boschetarii stiu ca mai toti banii dati cu sacii serviciilor secrete sunt folositi in scopuri ilegale de urmarire si apoi de belire a unor personaje deranjante pentru statul securisto-mafiot. Noile orientari (mascate) ale activitatilor acestor servicii a luat amploare in timpul lui Basescu. Se profita de faptul ca papagalii din parlament nu au nici curajul dar nici stiinta de a verifica cu rezultate aceste servicii.

  11. Păi,. Cel care răspunde la apeluri , cre dcă trebuie să fie cel mai inteligent , ami informat, mai cunoscător de legi și mai ales de mai multe limbi, DE LIMBI STRĂINE SAU A TURIȘTILOR CARE TREC IN ROMANIA. Dacă ai o tută, o prietenă, sau amantă a cuiva la cap de linie, evident rezultatul poate fi dezastruos, așaprecum in foarte multe situații, mai mult sau mai puțin mediatizate..Deci practic șeful SMURD trebuie să fie la telefon,, sau unul cu competențe poate mai mari. Clar ??

  12. Din 2014, Raed Arafat tot schimba Sistemul 112, il tot imbunatateste, dar e la fel de ineficient!
    „Decidenţii politici, VINOVATI pentru eşecul 112.
    Localizarea prin sistemul 112 a eşuat încă o dată, NU din vina operatorilor, ci din vina factorilor de decizie, aşa cum senin recunoştea, ieri la conferinţa de presă, Raed Arafat, şeful DSU.

    Raed Arafat: „Pe segmentul de Urgenţă, pe Fondurile europene, Eligibil e IGSU. Către sfârşitul anului 2017, s-a ridicat problema Modernizării sistemului 112 pe Axa respectivă. S-au discutat 2 forme: forma de a intra 112 în parteneriat cu IGSU şi să realizeze modernizarea şi forma prin care să se modifice ghidul de aplicaţie, introducând 112, deci STS, ca instituţie eligibilă. Şi s-a ales forma a 2-a, deci a fost introdus 112 sau STS ca o instituţie eligibilă. Ghidul a fost modificat ABIA în cursul anului 2018 şi licitaţia pentru modernizarea 112 a început în 11 august 2018, conform datelor pe care le am. Din 11 august 2018 şi până în ziua de astăzi, procedura e dintr-o contestaţie într-alta.
    Practic, şeful DSUrecunoaşte că decidenţii politici au pierdut peste 6 LUNI, din toamna 2017 până în primăvara 2018, când au introdus, în ghid, STS ca instituţie eligibilă, în loc să demareze IMEDIAT, în parteneriat cu IGSU procedura de achiziţie publică pentru modernizarea sistemului 112.

    O altă problemă la care Raed Arafat nu a oferit niciun răspuns e de ce 112 NU e considerat o Infrastructură critică şi e supus procedurii de achiziţie obişnuite, în loc să urmeze o cale mai simplă pentru modernizare. Dacă sistemul 112 ar fi fost considerat infrastructură critică, procedura de achiziţie ar fi fost mult mai simplă, la fel ca în cazul unor contracte din sistemul de apărare naţională, şi nu ar mai fi fost blocată, de aproape un an, de contestaţii.”
    Editat

  13. „​Necesitatea promovarii unui act normativ distinct care sa reglementeze obligatia inregistrarii datelor personale la achizitionarea cartelelor Pre-Paid”.Interlopii fura telefoane fura masini….actioneaza si le arunca….Politia se duce la propietar si constata ca nu e hotzul…ALTA E SOLUTIA…LOCALIZAREA SI CAMERE VIDEO…dar hotul isi acopera fatza…DECI PEDEPSE CUMULATE O SOLUTIE

  14. @Didos: NU mai credeti MINCIUNILE lui R. Arafat!
    Din 2014 el TOT schimba si imbunatateste Sistemul 112 si a FACUT FIX #NIMIC, a recunoscut Ieri:
    „Decidenţii politici, VINOVATI pentru eşecul 112.
    Localizarea prin sistemul 112 a eşuat încă o dată, NU din vina operatorilor, ci din vina factorilor de decizie, aşa cum senin recunoştea, ieri la conferinţa de presă, R. Arafat, şeful DSU.

    Arafat: „Pe segmentul de Urgenţă, pe Fondurile europene, Eligibil e IGSU. Către sfârşitul lui 2017, s-a ridicat problema Modernizării sistemului 112 pe Axa respectivă. S-au discutat 2 forme: forma de a intra 112 în parteneriat cu IGSU şi să realizeze modernizarea şi forma prin care să se modifice ghidul de aplicaţie, introducând 112, deci STS, ca instituţie eligibilă. Şi s-a ales forma a 2-a, deci a fost introdus 112 sau STS ca o instituţie eligibilă. Ghidul a fost modificat ABIA în cursul anului 2018 şi licitaţia pentru modernizarea 112 a început în 11 august 2018, conform datelor pe care le am. Din 11 august 2018 şi până în ziua de astăzi, procedura e dintr-o contestaţie într-alta.
    Practic, Arafat recunoaşte că decidenţii politici au pierdut peste 6 LUNI, din toamna 2017 până în primăvara 2018, când au introdus, în ghid, STS ca Instituţie Eligibilă, în loc să demareze IMEDIAT, în parteneriat cu IGSU procedura de Achiziţie publică pentru Modernizarea sistemului 112.

    Altă problemă la care Arafat NU a oferit niciun răspuns e de ce 112 NU e considerat o Infrastructură critică şi e supus procedurii de achiziţie obişnuite, în loc să urmeze o cale mai simplă pentru modernizare. Dacă sistemul 112 ar fi fost considerat Infrastructură critică, Procedura de achiziţie ar fi fost mult mai simplă, la fel ca în cazul unor contracte din sistemul de apărare naţională, şi nu ar mai fi fost blocată, de aproape 1 an, de contestaţii.”

    Arafat face ce fac politicienii, MINTE!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.