Cum vor fi afectați producătorii de mașini de tarifele impuse de Trump

Declarațiile președintelui american Donald Trump despre impunerea unui tarif de 25% pentru mașinile și piesele auto importate au șocat o mare parte din industria auto globală, provocând o reacție imediată a investitorilor și companiilor din acest sector. Mulți dintre cei mai mari producători de automobile, inclusiv Toyota, BMW și Jaguar Land Rover, au înregistrat scăderi semnificative ale valorii acțiunilor, în timp ce companiile americane nu au fost scutite de impactul tarifelor.
În urma anunțului din 27 martie, acțiunile producătorilor auto din Japonia, Germania și Marea Britanie au scăzut brusc, pierzând miliarde de dolari din valoare. Printre cele mai afectate companii s-au numărat Toyota, BMW și Jaguar Land Rover. General Motors (GM), una dintre cele mai mari companii auto din Statele Unite, a înregistrat o scădere de peste 7% a acțiunilor, iar Tesla, cunoscută pentru fabricile sale din SUA și pentru legăturile apropiate cu Trump, nu a fost imună la efectele tarifelor. Deși acțiunile Tesla au închis ziua stabil, Elon Musk, CEO-ul companiei, a avertizat că și Tesla va resimți impactul tarifelor, menționând pe rețelele sociale că „impactul costurilor nu este unul neglijabil”.
Noua măsură a președintelui Trump ar putea afecta importuri în valoare de 300-400 de miliarde de dolari, în funcție de piesele auto incluse în decizie. Aceasta ar putea conduce la creșterea prețurilor de vânzare ale vehiculelor cu 4.000 – 12.000 de dolari, în funcție de model. Producătorii de mașini din afaceri internaționale vor fi cei mai afectați, în special cei din Germania și Marea Britanie, care vând mărci premium și de lux precum Jaguar Land Rover, Mercedes-Benz și Audi. Ferrari, de exemplu, a anunțat deja o creștere de preț de 10% pentru a compensa impactul tarifelor.
În plus, măsurile ar putea determina unele companii să retragă anumite modele de pe piața americană, ceea ce ar reduce opțiunile disponibile pentru consumatori. Patrick Anderson, CEO al Anderson Economic Group, a avertizat că producătorii care nu au o mare prezență de producție în SUA, cum ar fi Jaguar Land Rover sau Porsche, ar putea reduce producția în țările lor de origine, ceea ce ar afecta locurile de muncă.
Industria auto din SUA, care include atât producători locali cât și companii străine cu fabrici în America, este deja într-o perioadă de incertitudine. De exemplu, Toyota are 10 fabrici în SUA și are modele importante, precum SUV-ul Highlander, care sunt produse local, dar și modele, cum ar fi Prius, care sunt importate din Japonia. La rândul său, General Motors importă componente și mașini din Mexic și Coreea, iar Volkswagen se bazează pe importuri pentru unele dintre modelele sale.
Această nouă rundă de taxe este doar o parte dintr-o serie mai amplă de măsuri economice impuse de administrația Trump, care include și tarife de 25% pentru o serie de produse importate din China, Canada și Mexic. Aceste măsuri, ce sunt deja în vigoare sau urmează să fie implementate, sunt susținute de Trump ca o metodă de stimulare a producției interne, dar și ca o modalitate de a corecta balanța comercială a SUA.
Unii analiști, cum ar fi cei de la Oxford Economics, sugerează că unele companii ar putea muta o parte din producție în SUA pentru a evita tarifele, dar acest lucru ar putea duce la creșterea prețurilor și scăderea producției în țările partenere comerciale ale SUA. De asemenea, impactul asupra industriei va fi resimțit în mod diferit în funcție de tipul de vehicule și piese implicate în procesul de producție și import.
Pentru moment, unele produse din Mexic și Canada vor fi exceptate temporar de la tarife, ceea ce reprezintă un mic răgaz pentru industria auto din America de Nord. Totuși, pe termen lung, măsurile impuse de Trump sunt așteptate să crească semnificativ costurile, să reducă vânzările și să scadă producția pe întreg lanțul de aprovizionare global.
Jennifer Safavian, președintele Autos Drive America, care reprezintă producătorii auto internaționali, a declarat că industria auto încă analizează implicațiile noilor măsuri, dar a subliniat că efectele vor fi resimțite în mod clar prin creșterea prețurilor, scăderea vânzărilor și reducerea producției.
Într-un climat economic global deja fragil, măsurile de tarifare impuse de SUA ar putea complica și mai mult procesul de relansare al economiilor și ar putea determina schimbări semnificative în peisajul industriei auto mondiale.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 5155 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Masuri pentru a proteja industria locala din US. Cine vrea sa vanda in America trebuie sa produca in America deci creeaza locuri de munca. Simplu si eficient!

    • Corect! Mai ales ca nu se vor putea repatria veniturile la modul cum procedeaza firmele straine din Romania. Hyunday deja a anuntat investitii uriase in America inclusiv in industria de otel.

  2. Dacă impoZiteaZă suplimentar și vidanjele, nu mai iau nici 5%, măR😪g…
    ● RumburKK- ComaZat 💩Rescian -RumburKK ●

  3. Ha, ha! Nghie nghi să pare pirfect corect! Atâta timp cât în momentu’ în car’ nghi-am adus un Doj’ Ram dân Amirica ș’ statu’ român m-o pus să plătesc 30% taxă vamali că “așa privăd normele comunitare pintru importur’le dân țări estracomunitare” dispre ce vorghim?…

  4. Pe Trump nu il intereseaza unde este produsa masina. El ia impozit casicum ar fi produsa in USA. Adica America castiga. La noi in Romania doar se asambleaza. 90% din dacie vine produsa din import sub forma de motor si piese , adica platim muncitorii straini si profitul e afara.

  5. Mai oameni buni, nu e vorba de Romania! E vorba de Germania și Franța plus câteva țări, nu de Romania cu care are un parteneriat impecabil de partea americană! Nu vă luați după minciuni și fente, ce se mai produce în Romania că sa ne temem de creșteri de prețuri de la america, daca milimetrul produs ajunge in Europa? Nimic concret! De ce nu vrem sa vedem realitatea crunta și intrăm pe fente?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.