Cum vor parlamentarii să prevină terorismul

Mai mulți parlamentari PMP au inițiat o propunere legislativă prin care se interzice acoperirea feței cu orice material care împiedică recunoașterea fizionomiei în instituțiile de învățământ, pentru prevenirea terorismului.

Inițiatorii precizează că Legea educației naționale nr. 1/2011 nu dezvoltă normele juridice cu privire la activitățile care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a membrilor comunităților preuniversitare sau universitare.

„Fenomenul violenței în școală este reflectat de o statistică îngrijorătoare. Conform datelor Ministerului Educației Naționale, în anul școlar 2014-2015 au fost raportate 18.793 de acte de violență în mediul școlar la nivel național. Mai mult, în societatea contemporană, terorismul se înscrie în piramida violenței. Fenomenul terorismului, deși absent în spațiul românesc, având însă în vedere contextul european, trebuie să reprezinte o îngrijorare foarte serioasă pentru legiuitor. În contextual dat, pentru prevenirea acestor fenomene, este necesară dezvoltarea în continuare a legislației primare, prin adaptarea acesteia la contextul european”, explică inițiatorii în expunerea de motive.

Astfel, în scopul facilitării identificării persoanei, în unitățile, în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, propunerea legislativă interzice acoperirea feței cu orice material care împiedică recunoașterea fizionomiei, cu excepția situațiilor de ordin medical.

De asemenea, inițiativa prevede că principala sancțiune pentru încălcarea acestei interdicții este refuzarea accesului în perimetrul unităților, instituțiilor de învățământ și spațiilor destinate educației și formării profesionale.

„În mod subsecvent, în cazul în care faptele sunt săvârșite de membrii comunităților preuniversitare sau universitare, sancționarea elevilor, respective a studenților pentru absențele accumulate ca urmare a refuzului accesului acestora se realizează în baza prevederilor Ordinului ministrului educației naționale nr. 5.079/2016 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, a Ordinului ministrului educației naționale nr. 4.742/2016 pentru aprobarea Statutului elevului, respective în baza Cartei universitare; răspunderea disciplinară a personalului didactic pentru absențe se realizează conform Legii nr.1/2011. În orice caz, indiferent cine săvârșește faptele, pentru a descuraja făptuitorii, inițiativa introduce și răspunderea contravențională”, se arată în doumentul citat.

Potrivit textului legislative, nerespectarea dispozițiilor constituie contravenție și se pedepsește cu amendă de la 5.000 la 50.000 de lei.

Propunerea legislativă este susținută și de liderul PMP, Traian Băsescu, dar și de senatori PNL și ALDE. Inițiativa a fost depusă la Camera Deputaților, în calitate de primă Cameră sesizată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.