Cum vrea Guvernul să oprească evaziunea fiscală. Ne ”turnăm” unul pe altul

În contextul scandalului legat de banii necesari pentru creșterea pensiilor în 2024, aflăm că îi vom avea în măsura în care stopăm evaziunea fiscală. Și cum facem asta? Românii sunt chemați să dea o mână de ajutor instituțiilor statului. Le cere acestora să se „toarne” dacă vede vreunul că nu își declară veniturile.

 Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a susținut că „cei care îi denunță pe evazioniștii fiscali ar putea să primească 1% din valoarea fraudei”.

„Ne gândim să fie un procent din fapta şi din contravaloarea faptei de evaziune pentru că, până la urmă, e meritul persoanei care a constatat. Dacă sunt mai multe persoane care sesizează aceeaşi faptă, ne putem gândi şi la un sistem de stimulare proporţională”, a declarat Boloș la observatornews.

Românii vor putea semnala online dacă, spre exemplu, angajatorul face plata parţială pe cartea de muncă sau dacă o firmă nu emite factură fiscală.

​Premierul  Ciolacu a dat asigurări din nou marți că Guvernul nu va crește taxele și impozitele.

„Căutăm soluții să reducem impozitarea muncii și să continuăm măsurile de creștere a veniturilor bugetare prin combaterea evaziunii și printr-o mai bună colectare, inclusiv îmbunătățirea managementului la ANAF și Vămi”, a spus Ciolacu.

De asemenea,  premierul anunța săptămâna trecută că „ANAF- ul a început să-și facă treaba și să colecteze aproape de ținta asumată.

”În octombrie colectarea veniturilor a ajuns la nivelul record de 40 de miliarde de lei”, se arăta mulțumit Ciolacu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

16 Comentarii

 1. Este vrajeala securista lansata de camaradul Bolosh. De cand un securist il toarna pe alt securist???!!!

 2. Daca esti prost pleaca tata dute si minte pocaitii tei. Trebuia sa faci asta: 1.sa dai gratis la toate buticurile case de marcat legate la internet gratuit in toata tara. 2. Program gratuit care sa deduca prin banca tva automat. Da nu te duce capu.

 3. Statul la stat! Tot cetățeanul amarat trebuie sa ajute uriașul „minimal” cu picioare de lut. Minimal în îndeplinirea atribuțiilor funcționale și maximal ca număr,incompetenta și cheltuieli! Jandarmerita drogata a fost „monitorizata” (tatăl mare Cdt și mama angajata pe p.c.r. in M.Ap.N.) acum o întoarce ca la Ploiesti! Numai larvele din ciorba milițienilor nu au cum sa o mai întoarcă! De ce nu scoateți sporul de doctorat de la pensii? Hai Romania!

 4. Sa admitem acțiunea că posibilă sa cadă în plasa naivii și prostii, dar se pune o altă întrebare:
  – Pe care sa ii toatne și câți dintre turnați vor fi agatati, anchetați și pedepsiți plus confiscarea a totul, daca e vizibilă practica „marii capi și politicieni sunt ocoliti de orice acțiune juridică”? Acest popa inversunat și îmbuibat de ură viscerala, continua sa împrăștie rautatea și ura. Sikkktir ba popa idiot.

 5. O clasa politica submediocră, cu exemplare profund imorale, venale, arghirofile nu poate decât sa dezbine, să otravească raporturile interumane. Avantajele financiare sunt singurul levier pe care-l cunosc pentru că obtinerea de bani oricum, oricând si de la oricine este motivul pentru care se dau jos din pat. Ei fură apoi din banii strânsi de la oameni, creditează licuricii, adună profitorii prin ministere, fac cheltuieli pentru confortul lor, al amantelor și al lingăilor cu care se înconjoară. pentru bani, anaf-ul, politia si procuratura, cu sprijinul unor tovarasi de nadejde din justitie vor inventa cazuri de evaziune fiscala sau vor forta fabricarea de probe. Intre timp, nu se vor atinge de firmele straine ori de marii nostri pungași.

 6. Este o idee buna..Clar la români nu ai altă cale.. E de aplicat.. Mă tem că principala piedică or fi chir ei, borfașii…

 7. Scapi peste noapte de evaziunea fiscală dacă scoți orice taxă, cu TVA cu tot, și acciză.
  Se scapă și de „penuria forței de muncă”; sute de mii din slujbe de contabili, de economiști, fisc, finanțe etc vor fi peste cap.

 8. Au dobindit averi ilicite ? Rezolvare simpla: Trebuie doar schimbata legea platii impozitelor: la orice primarie cind trebuie sa fii luat in evidenta pentru imobil nou, teren, mijloc de transport sa ti sa ceara dovada cistigului; nu il prezinti in 30 de zile, nu inscrii proprietatea. Daca este mijloc de transport, nu circuli. Ai circulat, ca in alte tari, amenda, confiscare sau plata unui impozit de 80-90% pe valoare. Pentru cladire, nu ai voie sa o folosesti, sa locuiesti in ea, sa o vinzi. Daca intr-un an nu arati dovada, demolare sau plata unui impozit de 80-90% pe valoare. Pentru teren, sa nu il poti folosi (vinde, sa produci,etc), sau plata unui impozit de 80-90% pe valoare. Veti spune ca te poti fofila: cazul matusa Tamara. Împrumutul de la matușa Tamara făcut cu act notarial.
  Dacă este reparație la imobil să se facă dovada plătilor pentru reparatii si dovada cistigurilor.
  **************
  Se pot gasi tot felul de imbunatatiri. Pentru societatile care au ani consecutivi cu pierdere, control. Controlul trebuie facut si la societati alese aleator: cei care vin in control (1 de la Garda, 1 de Politie, 1 de la Curte, etc) sunt din alte judete decit judetul societatii. Cei care controleaza sa aiba unele avantaje (un % din valoarea amenzii -daca exista, cazare,bonus,etc).Pot inchide activitatea societatii pe o perioada. Daca societatea da in judecata statul si cistiga, plateste echipa aflata in control. Daca cineva este condamnat definitiv pentru o infractiune in care s-a folosit de profesia/meseria sa, să i se anuleze profesia/meseria (infracțiuni grave), sa piarda CAS, sanatate, alte cotizari , etc. pentru periaoda condamnarii.

 9. Sa se acorde ajutoare sociale conditionate de lipsa cazierului.

  Elevii care abandonează scoala să plateasca (ei/familia/tutore) contravaloarea prestării de cadrele didactice a orelor de scoala desfasurate la școala elevului in cauză.

  Pentru infracțiuni la legea circulatiei rutiere să se retraga tăblițele de înmatriculare ale autovehiculului cu care s-a produs infracțiunea pe perioada suspendării.

  Totul este sa se gaseasca vointa politica. Oamenilor din aceasta tara trebuie sa li se redea increderea in lege !. La originea cistigului trebuie sa fie munca cinstita si legal dovedita. Aceasta este legea fundamentala pentru progresul unei tari. Ginditi-va ! Totul, absolut totul, se invirte in jurul acestei legi ! Este cum am alerga toti pe culoare alaturate, pe aceeasi pista, cu acelasi echipament. Cistiga doar cel mai bine pregatit, nu cel care nu alearga si se prezinta la finis. Cu stima !

 10. Dar n-ar fi mai bine să turnăm noi toţi paraziţii spurcaţi de la stat care au subminat economia naţională şi ne-au vândut viitorul la FMI, bănci şi multinaţionale?!

 11. unii indivizi activi in restrangerea libertatilor si control pe cetatean ar trebui sa plece one-way-ticket in asia. va integrati perfect acolo, mah, baietzi. ma intreb de ce nu o faceti…? pentru ca furati statul „legit”. cate firme de „consultanta” aveti, mah, baieti? ce stiti sa faceti cu mainile si mintea voastra, altceva decat, avand prea mult timp si bani manariti, sa va preocupati de controlul pe cetatean? in 1989 am castigat LIBERTATE SI CONSTITUTIE. daca nu ne trezim sa pastram aceste drepturi fundamentale castigate prin sange, suntem sortiti unei dictaturi maoiste de tip tolea. de tip bolos, de tipciolaNU, de tip ponta si valcov care au fost initiatorii restrangerii dreptului la munca prin abuzul statului parazit, care jecmaneste omul de rand. adica cel mic, care alege sa munceasca pentru a-si intretine familia. alege sa munceasca, nu sa fure.. ca voi! de asta angajati si mariti aparatul bugetofag pe ne-ve, pentru ca daca romanii ar munci liber, strazile ar fi blocate acum, de proteste. din nefericire, romanii aleg sa isi paraseasca Tara, pentru ca aici nu avem nici o sansa cu indivizi abrutizati de ban nemuncit. un om care munceste liber si plateste taxe la stat, nu este parazit bugetar nu are cum sa gandeasca ca voi. astia de va dati cu parerea, impotriva libertatii si a Constitutiei.

 12. mentalitate de torţionar! Or mai avea liberarli mulţi de ăştia.

 13. „dacă o firmă nu emite factură fiscală”

  Degeaba emite daca nu o inregistreaza in contabilitatea firmei. Deci, nu stiti problema, dar credeti ca o revolvati. Reduceti drastic masa monetara de numerar, sa scoateti averile de la saltea. BNR, emitentul de moneda, stie exact cat nu circula, cat circula in numerar si cat circula prin banci. Nu trebuie limitate platile, maximum de 10.000 de euro la o tranzactie este o limita oricunde. Dar numerarul sa coste, macar valoare de tiparire si de gestiune (numarare, verificare, fraudare, uzura, inlocuire). Vreti numerar, tipariti-va moneda acceptata macar in RO.

 14. Intr-o tara condusa de oameni putrezi si fara frica de lege si morala , ideea ministrului Bolos nu este rea ! Exiata oameni care au date precise despre hotii si jafuri , pe care nu le raporteaza datorita fricii … daca ar sti ca are un interes banesc , frica ar trece pe planu doi ! Aceasta obligatie exista si acum in CODUL PENAL , dar fara recompensa baneasca . Sa raportezi hoti si jefuitori , atunci cind cunosti , nu este o rusine pt. cetatenii cinstiti .

 15. Altă soluție deși există nu se vrea..Sunt prea patrioți..De ce nu are parlament de 300 ? De ce mai are și la ora asta revoluționari ? De ce nu face reforma administrativă ? De ce are servicii cu ”organe” de șase ori cît ceaușescu ? Pentru cine cumpără puzderia de arme ? De ce are un popor atît de prost ??

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.