„Cumințenia Pământului”, la mâna Parlamentului

Achiziția sculpturii lui Brâncuși a devenit incertă. Guvernul a renunţat să mai publice în Monitorul Oficial o ordonanţă de urgenţă referitoare la „Cuminţenia Pământului”, prin care a decis să achite diferenţa de bani pentru cumpărarea sculpturii, adoptată pe 12 octombrie, preferând să trimită unele amendamente la o ordonanţă existentă deja în Parlament.

Executivul a adoptat, în şedinţa de miercuri, o serie de amendamente la proiectul de lege privind achiziţia ”Cuminţeniei Pământului”, care vor fi prezentate Camerei Deputaţilor, printre ele fiind reglementarea procedurii de restituire a donaţiilor.

„În şedinţa Guvernului din data de 16 noiembrie, au fost adoptate amendamentele propuse de Ministerul Culturii la proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.10/2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea Cuminţeniei Pământului, bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil, clasat în categoria Tezaur. În prezent, acest proiect de lege a fost adoptat tacit de Senat şi se află în dezbaterea Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă (care a dat deja un raport preliminar) şi a Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci ale Camerei Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, pentru elaborarea raportului comun. După acest raport, procedural, singura etapă rămasă este votul în plen”, se arată într-un comunicat de vineri al Executivului.

Executivul motivează că, în mai multe rânduri, Curtea Constituţională a decis că, în momentul în care un proiect de lege se află în proces de legiferare la camera decizională, Guvernul nu poate folosi modalităţi extraordinare de legiferare delegată, ci trebuie să stăruie pentru finalizarea proiectului din Parlament.

„În contextul în care proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 10/2016 se află într-o etapă atât de avansată în camera decizională și ținând seama de jurisprudența relevantă a Curții Constituționale, s-a stabilit ca propunerea de amendamente la legea de aprobare a OUG nr. 10/2016 să fie elaborată de Ministerul Culturii, aprobată ulterior de Guvern și înaintată Camerei Deputaților (ceea ce s-a întâmplat în această dimineață).Totodată, a fost adresată Camerei Deputaților solicitarea de a adopta cu celeritate legea, avându-se în vedere termenul agreat de către proprietari dar și amendamentul din comisia de cultură, în sensul achiziționării operei”, spune Guvernul.

Excutivul face cunoscut totodată noul termen de semnare a contractului, respectiv 20 decembrie.

„Menționăm că, în contextul finalizării Campaniei de subscripție publică, ce a mobilizat peste 100.000 de donatori și a atras peste 1 milion de Euro din donații, o sumă insuficientă pentru acoperirea diferenței de preț, s-au purtat discuții cu proprietarii operei în vederea prelungirii termenului de finalizare a cumpărării operei clasată în categoria tezaur. Acordul proprietarilor stabilește un nou termen de încheiere a contractului de vânzare-cumpărare pentru data de 20.12.2016”, se precizează în comunicat.

Amendamentele propuse de Ministerul Culturii, adoptate de Guvern și trimise către Parlament vizează, în principal: „Reglementarea opțiunii donatorilor de a solicita restituirea sumelor donate, în mod expres, în scris către Ministerul Culturii, în termen de 40 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanței de urgență, precum și a situației în care nu vor putea fi identificați toți donatorii sau în care aceștia nu își vor exercita opțiunea privind restituirea sumelor donate; constituirea Fondului Brâncuși, care va fi gestionat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), în vederea achiziționării de opere de artă contemporană și bunuri culturale aparținând patrimoniului cultural național mobil; stabilirea surselor de venituri pentru Fondul Brâncuși, a destinației acestora, a mecanismelor referitoare la parteneriatele cu alte persoane juridice care doresc să sprijine demersul AFCN; stabilirea mecanismelor prin care AFCN poate încheia contracte cu persoane juridice de drept privat cu sau fără scop lucrativ, pentru a sprijini colectarea fondurilor, în numele, pe seama AFCN și în scopul colectării de sume pentru Fondul Brâncuși, etc”.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.