Cutremurele au crescut interesul pentru asigurări

Interesul românilor pentru asigurările de locuinţe a crescut semnificativ, ca urmare a evenimentelor seismice din ultima perioadă, arată o nouă analiză realizată de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), dată marţi publicităţii.

Astfel, în medie, în ultimele 3 săptămâni a fost înregistrată o creştere cu 170% a numărului de oferte emise pentru asigurările de locuinţe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. dar rămâne de văzut şi câte din aceste oferte se vor concretiza în perioada următoare în poliţe de asigurare.

La începutul anului 2023, circa 7,8 milioane de locuinţe din cele 9,6 milioane nu erau protejate de o asigurare.

„Practic, deşi cutremurul reprezintă unul dintre principalele riscuri identificate de români în legătură cu locuinţele lor, la nivel naţional, doar 20% dintre acestea sunt protejate printr-o asigurare obligatorie PAD. Totodată, doar 17% din locuinţele românilor beneficiază şi de o asigurare facultativă. Acestea se pot încheia doar pentru locuinţele care sunt deja protejate de o poliţă obligatorie PAD”, spune UNSAR.

Cele două tipuri de poliţe funcţionează complementar. Astfel, asigurarea PAD acoperă riscurile catastrofale de cutremur, inundaţie şi alunecare de teren, până la limita de 20.000 de euro sau 10.000 de euro, în funcţie de tipul construcţiei.

O poliţă facultativă oferă un nivel suplimentar de protecţie, acoperind în plus şi riscuri precum incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul, locuinţa putând fi asigurată la valoarea ei reală. De asemenea, o poliţă facultativă poate oferi sprijin financiar şi în cazul unor situaţii precum: avariile accidentale ale instalaţiilor de apă, defecţiunile centralei termice, aparatelor de climatizare, daunele bunurilor electronice/electrocasnice, daunele produse vecinilor etc.

„Asigurările nu previn producerea unor dezastre, însă ne pot oferi un sprijin financiar important, de care avem nevoie în cele mai dificile situaţii. Această creştere a interesului românilor faţă de asigurările de locuinţe poate însemna un plus de rezilienţă pentru familii şi pentru comunităţi în faţa unor situaţii dificile”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte şi director general al UNSAR.

Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Zi;Doamne fereste!
    In caz de cutremur aceste secaturi dispar imediat cu sacii de bani(babii de fapt sunt trimisi imediat dupa ce-i incaseaza la destinatie) in diverse colturi ale lumii

  2. Cine a avut curiozitatea sa citeasca continutul/conditiile unei polite de asigurare obligatorii, si-a dat seama cu usurinta ca este doar o gluma proasta, ca sa nu mai vorbim de suma asigurata. Daca RCA-ul auto, are o logica si isi gaseste o aplicatie practica, aici nu este vorba decat despre o alta metoda a statului sa mai impoziteze niste incasari „obligatorii” de la fraieri.
    Cine crede ca supravietuieste dupa ce i-au cazut 7, 8 etaje in cap sau chiar vrea sa-si asigure o proprietate in care nu locuieste, face o asigurare facultativa, care este alta poveste.

  3. pai voi credeti ca mai luati macar un ban gaurit de la mafiotii astia in caz de cutremur???!!!!! :))))))))

  4. In primul rand la noi bugetarii(stiti care)fura si zaharul din ceai???
    Problema e ca la noi totul e conceput ca banii sa aiva traiectoria spre buzunarele lor???
    Asigurarile ca si orice altceva la noi sunt la misto,asa sa dormi linistit chipurile.

  5. 1] Casele vechi s-au construit fara autorizatie de constructie.Pentru acestea firmele de asigurare ,chiar daca ai asigurare nu platesc nimic
    2] cei care au facut modificari neautorizate in apartamente,nu primesc nici un ban
    3]daca nu depui toate actele la timp nu primesti nici un ban
    si multe altele pe care nu le stim sau nu sunt stipulate in contracte
    In cazul politelor de asigurare ,boala si deces de-abia am reusit,cu mult scandal sa obtinem banii care au fost platiti,dar care intre timp 5-6 ani se devalorizasera. Ce face ASF daca faci o reclamatie? Nimic,iti trimite raspunsul firmei de asigurare,pe care deja il aveai si cu asta basta. Banii pe care ii depui se transforma in niste ,,iunituri,, [nu stiu precis denumirea],, a caror valoare pot sa scada si poti sa nu mai iei nimic/Probabil ,ca in toate situatiile de la noi in tara cine are relatii,situatia poate fi diferita [Caritas ,FNI]

  6. Si daca cade blocul pe tine ramane firma cu banii tei. Solutia e alta. Statul sa controleze firmele de constructii sa respecte proiectul si materialele. Si sa nu se mai construiasca in zone seismice decat vile cu max 2 3 etaje.

  7. Nu atat „ca urmare a evenimentelor seismice din ultima perioadă”, cat ca urmare a expunerii mediatice terorizante s-a mai speriat lumea ( a cata spaima e asta pentru omul de rand?) si a dat banii la smecherii din asigurari.
    Fara teroarea mass-media, nu ar fi fost posibil nici furtul a mii de miliarde in timpul Guvidului, nici smenuirea altor mii de miliarde pentru razboiul televizat din Ucraina (asa-zise sanctiuni anti-rusesti care au ruinat economiile europene, refugiati etc- cine sta sa controleze?)- si nici mega-tepele asigurarilor care de fapt nu te asigura de nimic.
    Mass-media e puterea, actualmente. Cine o detine sau controleaza decide care este, nu-i asa, „vointa poporului”.
    Este atat de simplu, si lumea refuza sa vada ca mass-media nu e de capul ei acolo. Nu are cum sa fie libera, ar fi perfect ilogic sa fie lasata libera, cand lumea e condusa de mafie.

  8. Sunt tare curios cum va putea statul sa plateasca pAD-ul in caz de cutremur major. Nu 2 milioane de asigurati, nu un milion, nici macar 500.000. Sa zicem doar 100.000 de cazuri de platit daune. Pai acest stat nu a reusit sa consolidezez 4-500 de blocuri in Bucuresti si credeti ca va fi in masura sa plateasca daune la 100.000 case deteriorate la un cutremur baban?. In plus, poate ma lamuriti si stiti ceva: Ce au facut cu banii incasati pe asigurarile PAD?. Va spun eu :NIMIC!. Acelasi lucru este valabil si pt politele facultative : vorbe-n vant!. Nimeni nu va putea sa plateasca ceva, plus ca birocratia va conduce la procese indelungate si fara sorti de izbanda!!. Asa ca precum spunea Lenin : asigurati, asigurati, asigurati!!. Tot praful de pe toba veti primi!!.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.