Dar cu „pegra“, „viermii“, „mahalaua violentă și ineptă“ cum rămâne?

Aș fi scris pe alt ton decât a făcut-o Alina Mungiu-Pippidi, dar asta nu înseamnă că, pe fond, autoarea care a scandalizat încă o dată nu are dreptate.

Că ne place ori nu, că avem ori nu curajul de a recunoaște public, așa cum există lumpenelite, există și lumpendiasporeni. Important rămâne să fim atenți cui și pe ce temei aplicăm diagnosticele de rigoare.

Unul dintre scandazații cei mai vehemenți ai zilei de azi este campionul haimanalâcului politic – Vladimir Tismăneanu. De pe un piedestal de chirpici o ia la tocat, ex-cathedra, pe rău-făcătoarea Mungiu-Pippidi.

Numai că, în 2012, când Bucureștiul fierbea împotriva guvernanților care-l stipendiau pe Tismăneanu în fel și chip, acest închipuit profesor de morală, învăluit într-o togă marca Maxima Moralia, îi numea pe cei revoltați „pegră:

Mihail Neamțu are dreptate: a ieșit la iveală în București, de-a lungul ultimelor zile și nopți, acel fond primar și agresiv care fierbe dedesubtul aparenței de calmă și senină civilitate. Ceea ce considerăm de la sine înțeles devine subit îndoielnic. Nu e în fond ceva nou. O știm de la Sigmund Freud, există un instinct distructiv, agresiv, bestial dacă vreți, pe care civilizația îl domesticește, îl reprimă, dar nu îl poate anihila. Există frustrări colective, o stare difuză de neliniște, de teamă, de malaise care, în anumite clipe istorice, duce la defulări de masa. În vremuri de criză, aceste sentimente și emoții se radicalizează. Dar, aceste explozii nu se întâmplă ex nihilo, există antreprenorii urii și resentimentului social, demagogii de serviciu și negustorii de slogane. Pegra nu se mobilizează de la sine. Niciun pogrom în istorie nu a avut loc în chip cu desăvârșire spontan“.

Alții îi numeau „viermi pe manifestanți, care nici nu erau cu toții suporteri ai PSD.

Teodor Baconschi, în acel moment prim-vicepreședinte al PDL, transmitea națiunii că, „În acest an, alegerea o va face România care muncește, nu mahalaua violentă și ineptă. (…)

Haida-de!

DORIN TUDORAN

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12

13 Comentarii

  1. Bravo, Dorin Tudoran !Numai ca tipul al carui nume nu-l scriu, ca sa nu ma otravesc, e imun, vaccinat la bun simt.

  2. Doamna Alina Mungiu Pipidi a folosit un ton bland vis-a-vis de creierul mic si infirbantat de manipulari al emigrantilor („diaspora’ este altceva)!

  3. Bun, bun dar pe „artistii diversiunii” cine-i angajeaza, cine-i plateste ? Varianta Iohanis vrea prim ministru „un prostovan care să nu zică nimic și care să-i lase lui Klaus Iohannis locul de vedetă” livrata de domnul Cristoiu este fooooarte subtire. Cine plateste ? Marile puteri nemultumite ca Romania este doar 51% colonie si vor 100% si aduna fonduri cotizate de multinationale si directionate de P.P.E…; este Soros sau si mai rau, este coalitia veche, de secole, antiromaneasca : Germania-Ungaria-Austria la care s-a adaugat Olanda si pe care o incurajeaza si Rusia ! Asta sa ne spuneti ca doar sunteti… mai informat.

  4. Numai domnul Tudoran mai lipsea din ciorba asta „a la grec”:))!Domnule Tudoram,astia se intilnesc la ambasade,la teatru in limba materna si rad de prostii de romani care ii citesc sau asculta cum baga zazanie in populatie,in baza cetateniei !Si unul si altul au trait extrem de bine si inainte de ’90 si dupa, Dolores Ibarruri il garanta pe Tismaneanu si nici astalalta nu o ducea rau!Trebuie sa fim destepti sa ii ignoram,astfel ca uitarea sa ingroape puii cominternistilor!Nu va mai consumati,nu merita,cititi-l pe La Fontaine !

  5. Ce treaba sa fi avut idealista militanta La Pasionaria cu oportunistul Tismaneanu?

  6. Doamna Pralong de la Presedintie(omul lui Soros pe langa Iohanis) a afirmat la inceputul lui iulie, in Elvetia, ca pentru acest miting Fundatia Soros a rezevat 8,5 milioane euro. Totul este organizat de Soros ! Ce vrea Soros? Fundatia sa „pentru o societate deschisa” vrea desfiintarea statelor nationale pentru ca multinationalele sa aiba cale „deschisa” pentru exploatarea fara jena, restrictii, taxe, a resurselor unei tari (petrol, gaze, paduri, minerale, forta de munca etc.). Amaratii de romani din emigratia economica, oameni necajiti, fara mare cultura, sunt manipulati la greu.

  7. @Moishe: Shalom, daca asa vrei tu, ca oricum nu e nimic de rau. Comentariul doamnei Rollason nu este unul de apreciere dar se pare ca nu intelegi ce citesti. La fel, daca intelegi engleza si te oboseai putin, aflai ca numele Rollason are origine nordica, fiind intilnit preponderent in Scotia si Anglia. Chestia cu kibutzul, unde se lucreaza dar se si invata, ti-ar prinde bine si tie. Daca te abtineai si taceai …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.