Data la care președintele ales va depune jurământul, în atenţia CCR

Vicepreședintele social-democrat al Senatului, Cristian Dumitrescu, a anunțat că Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au solicitat Curții Constituționale un punct de vedere cu privire la data la care președintele ales, Klaus Iohannis, ar urma să depună jurământul în fața Parlamentului.

„Noi am fost informați de către Curtea Constituțională despre validarea alegerilor prezidențiale. Prin această hotărâre a CCR se solicită conform legii depunerea jurământului. Depunerea jurământului ar trebui făcută în data de 21 decembrie, dar este o duminică, când Parlamentul nu funcționează. Am solicitat în scris un punct de vedere al Curții Constituționale, să ne spună foarte clar dacă suntem ținuți de această dată de 21, fiindcă atunci vom convoca o ședință comună solemnă a Parlamentului pentru ca președintele ales să depună jurământul sau putem să o facem mai devreme. (…) Noi am opinat că ar putea să fie vineri, dar dacă se poate vineri atunci se poate și joi”, a spus Dumitrescu, marți, la finalul ședinței Birourilor permanente reunite ale Parlamentului, potrivit Agerpres.

Dumitrescu a subliniat faptul că judecătorii Curții vor trebui să indice varianta constituțională, pentru că este „un președinte în exercițiu care își duce la sfârșit mandatul până la depunerea jurământului de către noul președinte și atunci nu îi poți scurta mandatul nici măcar cu o zi”.

„Nu ai voie să ai între mandate o vacanță a postului. Este o chestiune care privește dreptul și funcționarea mandatului. (…) Nu uitați că și Parlamentul are obligații din punct de vedere al asigurării constituționalității”, a mai spus Dumitrescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.