Economia Rusiei, în cădere liberă: PIB-ul este egal cu cel al Spaniei

Prăbuşirea preţului petrolului, sancţiunile economice occidentale, ca urmare a anexării Crimeii si devalorizare rublei în raport cu dolarul au şubrezit grav economia Federaţiei Ruse.

În acest moment, PIB-ul Federaţiei Ruse nu mai este între primele opt din lume, scrie The Telegraph. Economia s-a contractat şi are acum aceeaşi forţă ca şi cea a Spaniei.

“Rusia a pierdut locul opt în rândul celor mai mari economii ale lumii, ajungând în doar nouă luni de la un PIB de 2,1 trilioane de dolari la unul al unei economii medii, comparabilă cu cea a Spaniei sau Coreei de Sud.

În ultimii ani, Spania a fost privită drept una dintre cele mai vulnerabile economii din UE, cu un şomaj de 25%. PIB-ul Spaniei a fost de circa 1,4 trilioane de dolari în 2013, potrivit Băncii Mondiale. Spania era a 13-a economie a lumii. Aceasta până când Putin a anexat Crimeea.

Acum, Italia, India, Canada şi Australia au economii mai puternice decât cea a Rusiei.

Nu este încă limpede care este PIB-ul actual al Rusiei, pentru că prăbuşirea rublei a fost atât de rapidă, încât calculele ar trebui făcute în fiecare zi. Luni, rubla a înregistrat cea mai mare scădere în 24 de ore de la criza din 1998.

Desigur, acest trend poate fi unul temporar. Preţul petrolului a scăzut până la puţin peste 68 de dolari pe baril, însă dacă preţul va cunoaşte o creştere, economia rusă îşi poate reveni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.