De ce a ajuns România groapa de gunoi a Europei

Costurile semnificativ mai scăzute în România pentru tratarea, valorificarea și reciclarea deșeurilor, inclusiv a celor din plastic provenite din spațiul european, constituie un ”stimulent economic” important pentru expedierile ilegale de deșeuri spre România. Deși deșeurile traversează spațiul Schengen, autoritățile naționale competentte românești au identificate o presiune în plus în a efectua controale de depistare/identificare în special pe rutele cunoscute ca fluxuri de transport deșeuri, deoarece ”filtrele la intrare” nu mai includ și controlul specific de vamă la granițele naționale/intracomunitare, pe zona de intrare vest, dar și sud, granițele comunitare cu Ungaria și Bulgaria, se arată într-un document semnat de ministrul Mediului, Costel Alexe.

O altă mare atractivitate pentru grupările care acționează în traficul ilegal de deșeuri o reprezintă exact taxa la depozitare pentru o tonă de deșeu. Aceasta este scăzută, 17 euro, în comparație cu cele din Italia, Franța, Germania sau Anglia, unde sunt cuprinse între 150 de euro și 500 de lire sterline. Dacă se adaugă lipsa contractelor cetățenilor cu societățile de salubrizare, rezultă o explozie a depozităroilor necontrolate cu deșeuri pe teritoriul național, cea mai mare parte fiind totuși deșeuri ”naționale” și nu din import, avest fapt având efect pe palierul costurilor, prețurilor și tarifelor legate de tona de deșeu depozitate la ”groapă”. Dacă se va mări foarte mult această taxă, vor crește cu siguranță depozitările ilegale cu deșeu ”național”, proporțional, iar dacă rămâne la același nivel constituie în continuare o atracție pentru importurile ilegale.

În ultima perioadă, au fost identificate probleme comunce nou, cu care se confruntă atât autoritățile română dar mai ales cele europene, având în vedere impunerea și menținerea de către China a unor restricții mult mai mari în ceea ce privește interzicerea importului pentru mau multe tipuri și categorii de deșeurile, de la cele din plastic, de uz casnic până la hârtie nesortată și materiale textile reciclate și mai ales a celor din industria metalurgică.

Astfe, piețele se reconfigurează teritorial, câutând noi soluții, inclusiv o relocare a activităților de recilcare prin investiții masive chinezești în societăți europene, care însă ar trebui să graviteze în principal în zona economiei circulare și cu recuperare majoră de materii prime valoroase, în mod corect și nu disimulat.

Deși în perioada 2017-2019 a înregistrat o scădere a acestui tip de trafic cu deșeu de plastic, spațiul românesc va fi supus unor presiuni în creștere, în sensul în care vor fi foarte multe solicitări de ”reciclare” pentru deșeurile care în mod normal, provenind din vest, ar fi destinate, în principiu, procesărilor în instalații din China, așa cum se întâmplă cu traficul de deșeu din plastic din deșeu menajer în creștere pentru Bulgaria, mai precis pentru fabricile de ciment bulgare.

În principiu, România este țară de destinație pentru deșeul de plastic provenit din zona europeană, este țară de tranzit, dar este și țară de expediție în special pentru China, însă în cazul deșeurilor provenite din industria metalurgică națională.

Majoritatea celor care vor să eludeze legea merg pe declararea și falsificarea documentelor care însoțesc deșeurile. Sunt astfel declarate deșeuri versi (nepericuloase) care circulă însoțite numai de documente simple de informare tip Anexa VII, însă în fapt, ele pot avea un caracter periculos și ar trebui să fie însoțite de documentul de notificare. Exemplu edificator este transferul de deșeuri de plastic către fabricile de ciment, documentat și cercetate de către Garda Națională de Mediu, împreună cu Poliția și Parchetul competent. Anul acesta, S.C. Rigk – Societate pentru Preluarea Ambalajelor Industriale și Comerciale din Plastic S.R.L. și Dambeck Markus – cetățean german au fost trimiși în judecată. Este vorba despre săvârșirea infracțiunii de import/export de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale care intră în domeniul de aplicare al art.2 pct. 35 din Regulamentul (CE) nr. 1.013/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 14 iunie 2006 privind transferurile de deşeuri.Dosarul a fost preluat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia. Mai exact, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul General a reclamat faptul că SC Rigk SRL, în perioada octombrie 2018 – 28.03.2019 a importat din Germania cantitatea de 204 tone deşeuri, constând în 58 de baloţi – 20012 kg de ambalaje de mase plastice (polipropilenă). Deşeurile au fost recepţionate pe amplasamentul SC Rigk SRL Bragadiru, în Ilfov, fără a fi supuse unei alte operațiuni de procesare.

Totodată, circa 7.000 de metri cubi de deşeuri de plastic sub formă de baloţi compacţi sunt depozitaţi pe platforma de la Pata Rât a Regiei de Administrare a Domeniului Public (RADP) din Cluj-Napoca. Deşeurile au inscripţii doar în limba italiană, fapt care sugerează că ar proveni din Italia. Garda de Mediu Bihor anchetează două firme din judeţ cu legături cu mafia italiană a deşeurilor.

La începutul acestui an, polițiștii de frontieră și procurorii au descoperit zeci de containere pline cu deșeuri stropite cu o substanță toxică. Resturile erau trecute în documentele de import drept mărfuri la mâna a doua – dar în realitate, spun anchetatorii, erau gunoaie aduse din Marea Britanie de o navă sub pavilion olandez. Anchetatorii vorbesc despre 2.000 de tone de deșeuri intrate ilegal în România. Gunoaiele au fost descoperite după ce autorităţile au decis să verifice suplimentar toate containerele care vin din Marea Britanie, după Brexit. În actele firmei care le-a importat, resturile erau trecute drept mărfuri la mâna a doua.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4401 Articole
Author

18 Comentarii

 1. De ce?
  Pentru ca asta e scopul nostru, datoria noastra fata de UE, sa fim groapa lor de gunoi, piata lor de desfacere a produselor de mana a 14-a si conducta de aprovizionare cu sparanghelisti si ingrijitori, cu oameni calificati pe post de necalificati.
  Pentru ca asta este singura politica externa si interna dusa de „administratiile: Ba Sexu si Io House.
  Pentru ca suntem lasi, nepasatori, needucati, neimplicati, prosti de-a binelea cand iesim in strada pentru niste lozinci idioate dar stam ca malaiul cand viata noastra este afectata grav si drepturile & Libertatile noastre sunt aruncate la gunoi cu voiosie.
  Uite de aia am ajuns groapa de gunoi a lumii.
  Si inca nu e maximul la care putem ajunge…drumul „spre jos” e lung si de durata.

 2. In anii ’90 erau garile pline de deseuri toxice, „ajutoare” din Germania.Butoaiele alea au fost ingropate prin tot felul de locatii, cineva probabil a incasat si bani.

  Cu ceva timp in urma mai venise unu’, fost ministru si asta, cu ideea depozitarii de deseuri in foste saline, sa faca banuti.

  Acum in Romania lucrului bine facut ard nenorcitii toate deseurile si ne spun ca suntem o tara cu prea multa poluare, desi ne-au ras toate industriile (otelarii,combinate chimice, rafinarii) si le-au dat la fier vechi in China.Asta in timp ce ne defriseaza muntii si ne transforma izvoarele in hidrocentrale.

  Asa se intampla intr-o tara neguvernata si plina de politicieni manelari si inconstienti, care nu se gandesc la ziua de maine, ci doar la sondaje si functii.

  Despre populatia plezirista ce sa mai vorbim.

 3. M-am oprit cand am vazut Olanda dar ce sa vezi era doar pavilion olandez….Ma miram ca stiam ca aici se ard deseurile nu sunt trimise la groapa de gunoi a Europei…

 4. De ce a ajuns România groapa de gunoi a Europei? Pentru ca toata clasa poolitica e compusa din gunoieri..
  Clasa poolitica arata ca o pereche de chiloti purtati de 30 de ani si nespalati,neschimbati
  Nu v-ati saturat de tariceni,de orbani,de turcani,de nastasei,de severini,de dorneni,de basisti,de isaresti,etc., in poolitica?Deja traim in mediu toxic,nespalatii put
  De 30 de ani nimic nou sub soarele Romaniei,daca apare vreunul cat de cat pus pe treaba,ii dau la cap

 5. La fabrica de ciment de la Hoghiz se ard gunoaie nesortate de peste 10 ani. Deoarece aceste gunoaie contin PET-uri (tereftalatul de polietilena) trebuie ca arderea lor sa se faca la temperaturi mai mari de 1000°C pentru a nu se elimina in atmosfera dioxina, o substanta extrem de periculoasa pentru sanatate.
  Temperatura de peste 1000°C se obtine in timpul procesului de producere a clinkerului. Daca deseurile s-ar introduce in cuptoare, in timpul producerii clinkerului, dioxina nu s-ar mai elibera in atmosfera.
  Dar daca fabrica arde doar gunoaie fara sa produca ciment, temperatura din cuptoare este mult mai mica decat 1000°C.
  Garda de mediu poate verifica foarte usor, din diagramele de temperatura, inregistrate in calculatoarele de proces, daca gunoaiele sunt arse la temperaturi mai mici. Si desigur instalarea de senzori si monitorizarea aerului, solului si apei in zona fabricii.
  https://pubs.rsc.org/en/content/articlehtml/2018/ra/c7ra09220b
  https://www.researchgate.net/publication/6141799_Formation_release_and_control_of_dioxins_in_cement_kilns
  https://ofmpub.epa.gov/apex/guideme_ext/f?p=guideme:gd:::::gd:dioxin_4_5_3

  In afara de aceasta mai este si problema metalelor grele din ciment, urmare a co-incinerarii gunoaielor.
  http://www.itas.kit.edu/pub/v/2003/acua03b.pdf

 6. De ce a ajuns România groapa de gunoi a Europei? Pentru ca toata clasa poolitica e compusa din gunoieri..
  Clasa poolitica arata ca o pereche de chiloti purtati de 30 de ani si nespalati,neschimbati
  Nu v-ati saturat de tariceni,de orbani,de turcani,de nastasei,de severini,de dorneni,de basisti,de isaresti,etc., in poolitica?Deja traim in mediu toxic,nespalatii put
  De 30 de ani nimic nou sub soarele Romaniei,daca apare vreunul cat de cat pus pe treaba,ii dau la cap

  Sa militam pentru maxim doua mandate,nu numai la presedinte,dar si la parlamentari,primari,viceprimari si la guvernatori,presedinti de autoritati centrale,judecataori,CCR ,etc

 7. Pentru ca „alesii”, oricare au fost si care sunt din 1989 – in fapt aceiasi securisti vechi si noi care se lupta pentru putere – au luat si iau bani si „comisioane” avantajoase pentru propriile buzunare de la oricine „da”, fara sa le pese de distrugerea Romaniei si romanilor. Gandacii si sobolanii Romaniei. Rontaie si papa pana distrug totul pentru habar n-au sa faca nimic. Ei nu pot gandi decat distructiv si egoist, habar n-au sa produca sa creeze ceva. NIMIC. NU STIU DECAT SA FURE, SA CAPUSEZE IN STIL MAFIOT-CRIMINAL SI SA DISTRUGA. ATAT.

 8. De ce? Pentru ca se accepta! Si GOLANII ASTIA DE LUX urla la cetatenii romani ca doar ei sunt vinovati de adunatuta de deseuri de orice fel pe teriroriul romanesc! Am spus mereu si o sa continuu: panaramele astea de lux urlatoare in functii decizionale inbolnavesc cetatenii romani! Astia au dat mana libera la orice: somaj si ajutoare de stat, dar au inchis fabricile aruncandu-le in bratele spatiilor comerciale private, legislatia in bataie de joc si propriul lor exemplu care sare in ochii oricui, plus destule! Si irla de poluare cand tot ei au dat liber la defrisari masive, pe landa liber la import deseuri de orice fel! Dar s-au plimbat curvele dracului pe banii din bugetul statului, revenind cu minciuni crase si practica ciuciu in legatura cu deseurile si nu numai! Upsss! Cate am de spus, nu am loc!

 9. Si fara deseurile respective oricum suntem o tara de gunoaie cu masti la gura.Iar cei care le poarta sunt mai gunoaie decat insusi mastile.Somn usor.

 10. Ma indoiesc ca in UK (acolo probabil e 500 lire / tona, desi pare cam prea mult) se arunca deseuri in zone neamenajate. Si stiti de ce? Pentru ca acolo exista lege care se aplica. In Spania unul care a aruncat un frigider intr-o prapastie a fost pus sa il scoata de acolo si a primit 20.000 de euro amenda. La noi de ce nu se poate? Pentru ca, chiar daca exista legi, acestea nu se aplica. Traim in propria mizerie (mai nou, si in a altora) pentru ca nu stim sa ne vedem interesul, coruptia este generalizata, pedepsele se dau numai cu dedicatie in cazul in care “ai suparat pe cineva” sau daca ai un adversar politic cu care nu ai reusit sa te intelegi la furat. Pana nu se vor aplica amenzi (si alte pedepse, dupa caz) nu ne vom civiliza.

 11. Din moment ce cu ajutorul ,,democrartiei” occidentale ne-am transformat in latrina ambasadorilor americani si olandezi si a stabilor de la Berlin si UE, de ce nu ne-am transforma si in groapa de gunoi a Europei?
  Logic si firesc……[Leo]

 12. 1. De deșeuri mai peste tot se ocupă mafia. 2. România este un stat mafiot și eșuat. O țară africană. 3. Rezultatele se pot mirosi noaptea în București când ne gazează de aproape un an de zile. Cică diverse clanuri de intelectuali ard deșeuri prin jurul Bucureștiului. Și ce crezi? – Nimeni nu i-a prins pe cei care ne gazează! Gazarea cetățenilor a devenit legală, pentru că mafia este legală în România. O justiție securistă cu pensii speciale mână în mână cu o poliție interlopă cică ne protejează. Se vede cum ne protejează. Și mai ales se miroase între orele 00.00 – 05.00.

 13. Pt ca usor usor ajungem o „tara ca afara”, adica o colonie de mana a-3-a, gen Tanzania, Zimbabwe, Ciad, Rwanda. Multumim pt asta Statului Paralel si Securitatii 2.0

 14. Nu Europa este de vina ! Vinovatii sunt intre noi ! O duc ca-n filme ! Treaba merge , Romania se scufunda in gunoi , buzunarele se umplu si nimeni , dar absolut nimeni, nu-i deranjaza ! Deci totul este OK. Nu stiu ce fel de legi avem in domeniu , daca exista si mai ales, daca se aplica! Romania – o tara trista , saraca si plina de banditi !

 15. Pentruca tuturor Celor care au condus țara din 1990 pana in prezent nu le-a pasat și nu le pasa de țara, de pământul și apele ei. Au pângărit tot, te uiți cu jale și durere in suflet și ești neputincios in fata hulpavilor care se înfrupta din trupul tarii ca niște vulturi, conturile sa crească, mărcile de mașini mai scumpe sa le umple ograzile, vilele in țara și in afara ei cat mai mari și mai luxoase, amante tinere și scumpe, neveste tinere și costisitoare, copii îmbuibați ce vor fi probabil viitorii guvernanți . După ei potopul, acum cat mai mult, mai scump și mai Nerușinat. Sunt pline drumurile de munte de camioane încărcate cu Bușteni, sunt radi munții, păduri seculare bărbierițe, apele infestate . Nici un politician și așa zis analist politic nu abordează aceste probleme, vin seara de seara la televiziuni și se cearta, acuza reciproc, discuții fără fond și fără finalitate. Marele Victor Ponta sa ne spuna cum va rezolva el aceste probleme de mare urgentă pentru țara, m-am saturat d4 vorbăria și înfruntările dumnealui care se crede mare politician și din păcate și necesar. Domnul Tariceanu sa facă drumeții precum Calistrat Hogas și abia apoi sa aibă tupeu sa dea declarații. Pot sa adaug o lista lunga de nume……ai știți foarte bine. Cum sa accepți sa-ți transformi o țara ca un Colț de rai in groapa de gunoi? Cum sa construiesti groapa de gunoi pe vârf de munte intr-o zona de vis!?
  Cat mai multe articole și mai des despre aceste probleme, va rog!

 16. De ce nu? Asa ii sta bine unei colonii conduse de ratardati: sa se cace toti in capul ei, implicit al conducatorilor. Pentru ca le place.

 17. Exista zeci, daca nu chiar sute de „mafii ale deseurilor” care isi desfasoara afacerile murdare (in toate sensurile cuvintului) sub obladuirea tembela si criminala a „legilor” si „prevederilor” mafiei de la Bruxelles.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.