De ce a plecat Cuza de pe tron. Datele economice din vremea domnitorului

Măreția zilei de 24 Ianuarie – realizarea unui stat unitar, în pofida voinței puterilor continentale. Practic, 24 Ianuarie este  ziua în care ne-am trezit munteni și moldoveni și ne-am culcat români.

CÂND ABILITATEA POLITICĂ EXISTA

Pentru oricine privește cu atenție ce s-a întâmplat la 24 Ianuarie 1859 și, mai apoi, la 24 ianuarie 1862, este cât se poate de clar că, în doar trei ani, cu sfidarea tuturor marilor puteri ale continentului, un grup de câțiva  oameni au făurit un stat național unitar, fără să tragă un singur glonț și fără să piardă un singur om.

Mai simplu spus, statura marțială a colonelului Cuza și mintea sclipitoare a lui Kogălniceanu au creat România modernă. Pas cu pas și pe sub nasul sultanului otoman și al țarului rus. Deși faptele sunt în general cunoscute, nu strică să le prezentăm exact în secvența în care trebuie privite pentru a fi înțelese.

Prima lege din această țară, în sens modern este intitulată „CONVENŢIE din 7 august 1858 convenţiune pentru organisarea definitivă a Principateloru-Unite-Române” și a fost publicată în Monitorul oficial din 7 august 1858. Această convenție este, de fapt, decizia următorilor: „Majestatile loru Imparatul Ottomaniloru, Imparatul Austriei, Imparatul Francediloru, Regina Rigatului-Unitu a marei Britanii şi Irlandei, Regele Prusiei, Imparatul tutulor Rusiiloru şi Regele Sardiniei” și cuprinde hotărârea acestora de a se înființa o federație, numită „Principatele-Unite Moldavia şi Valahia”, aflată sub suzeranitatea Porții Otomane (art.1), cu doi domnitori diferiti (numiți „hospodari” și două parlamente diferite (numite „adunări elective”):

„Articolul 3

Puterile publice voru fin încredinţate, în fiecărui Principatu, unui Hospodaru sau unei Adunări elective ce voru lucra în cadurile prevadute de aceasta convenţie cu concursulu unei comisii centrale, comuna ambeloru Principate.”

Pentru a fi și mai clar că vorbim de un stat federativ merită citat și articolul 6:

„Legiuirile de interesu specialu fie-căruia Principatu voru fi pregătite de Hospodaru şi votate de Adunare.

Legiuirile de interesu comunu amîndurora Principateloru voru fi pregătite de Comisia Centrala şi votate de Adunări, la care voru fi supuse de către Hospodaru”.

De asemenea, articolul 22 vorbește despre două bugete statale diferite: „Budgetulu venitoriloru şi acela alu chltueliloru, pregatita anualu pentru fie-care Principatu, prin îngrijirea Hospodarului respectivu, şi supusu Adunarei, care va putea face amendamente, nu voru fi definitive de catu după ce voru fi votate de densa.

Dacă budgetulu nu ar fi votatu în timpulu priinciosu, puterea esecutiva va indestula serviciului publicu după budgetulu anului precedentu.”

 

Acestea toate, puse la un loc, constituie dovada faptului că puterile continentale au dorit ca cele două principate române să creeze un stat federal, nicidecum unul unitar și național.

Dar, cu toate acestea, abilitatea politică și înțelepciunea unui grup de patrioți au făcut ca, la 24 ianuarie 1859, la București să se voteze domnitor („hospodaru”), aceeași persoană care fusese votată și la Iași, pe 5 ianuarie. Pusă în fața faptului împlinit și cu sprijinul Franței lui Napoleon al III-lea, la 13 aprilie 1859, Conferința de la Paris a puterilor garante recunoaște oficial faptul împlinit de la 24 ianuarie 1859. Imperiul Otoman, însă, l-a recunoscut pe Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor, în condițiile concrete de la București, abia prin firmanul din 16 decembrie 1861. Și pentru a face o paralelă interesantă cu ceea ce se întâmplă astăzi, Imperiul habsburgic nu a recunoscut niciodată noua situație a Principatelor Unite.

Începând cu validarea de către otomani a alegerii unui domnitor comun, Cuza demarează imediat un alt proces dificil și anume unificarea formală a tuturor instituțiilor noului stat, astfel încât, într-un alt 24 ianuarie, în 1862, se reunește, la București, primul Parlament comun al principatelor, semn că Unirea era deja completă din punct de vedere instituțional. Deja la 22 ianuarie, cu doar două zile înainte, se instaurează primul guvern unic, cel condus de către Barbu Catargiu.

MIHAIL KOGĂLNICEANU, ARHITECTUL MARILOR REFORME

Imediat după asasinarea misterioasă a primului premier român, sub clopotnița de pe dealul Mitropoliei, la 8 iunie 1862, în urma unui discurs în Parlament în care apăra un proiect mult prea puțin reformator de lege rurală, în ziua de 23 iunie, gruparea a 26 de deputați, condusă de Mihail Kogălniceanu inițiază o moțiune prin care acuză refuzarea reformelor de către conservatori și cere urgentarea acestora.

Citeste continuarea pe qmagazine.ro 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

32 de Comentarii

 1. ,,Puteriloru Centralurolu” europene nu le convenea un stat romanesc puternic, stiind ca mamaliga romanilor face ravagii cand explodeaza. Nici acum nu le convine. Lor le convin niste state dezmembrate precum: Slovenia, Croatia, Serbia, Muntenegru, Bosnia, Cehia, Slovacia, etc, care sa poata fi usor calarite si supte.
  Habar n-aveau ca romanii ii jongleaza.
  Atentie la gramatica de atunci:
  -se scria,,venitoriloru”, dar nici draku nu pronunta astfel……[Rumburak]

 2. mason…. masonii te urca, masonii te coboara, masonii iti dau viata si tot ei te omoara…

 3. cauza complexului de inferioritate a boierilor care au tocat tara prin intrigi la Poarta au visat ca si plasmuitorii lui Iohannis si Basescu fan licurici ca decat sa te inclini in fata unui domnitor roman mai bine pupi papucul turcesc sau occidental, care si azi ii macina pe unii asa zisi regalisti care n-au inteles ca Omul a fost creat si toti suntem frati avem aceeasi formula 44+XY sau 44+XX si ca imensitatea de posibilitati de combinare/rupere a unor lanturi ADN ne diversifica si ca un rege nu-i mai bun decat un om simplu, eventual cel simplu e mai sanatos pt ca nu s-a consanguinizat ca sa pastreze averea/influenta. A doua lectie a tradarii o reprezinta a incalca taina cununiei cu o…cazatura care te convinge sa abdici. In general marii oameni au fost tradati de semenii lor lacomi dupa mariri/parvenire.

 4. Interesant aspect al prezentarii, in niciun articol de presa nu este vorba de masonerie, desi este evident rolul acesteia in evenimente. S-a creat astfel ca si in cazul Statelor Unite ale Americii un mit national care ascunde adevaratele forte din spatele formarii statului.


 5. Eu atât aș vrea să aflu, arătându-ne obrazul:
  Totuși, unde au fost românii, când a fost tăiat Viteazul?

  dar când Cuza a fost obligat să abdice de către o monstruoasă coaliție ?

  dar când Ceaușescu a fost asasinat de o clică de mercenari ?

 6. Date economice ??? Nu zău,, După care statistică bre ?? Se pare că erai grînarul europei, nu bre..Erai cu de toate la superlativ și regii se inghesuiau pa poarta islamistă a bucureștiului,.Ai inceput să ști de Paris, sau restul lumii,.. Cîte căi ferate aveai bre pe vremea lui Cuza ?? Niciuna, doar abia se inventase locomotiva.. Deci cărări după (editat) boului și transhumnță la măgarul cu teleguța mînat cu prazul drept prînz,. Era ceva pitoresc, nu zici ??

 7. @Marele Urs (de fapt un mare magar mincinos):

  Delirezi din complexul impostorului, al vagabondului prin lume si istorie.

 8. Alexandru Ioan Cuza „a plecat de pe tron” pentru ca i se terminase mandatul de 7 ani, recunoscut si asumat personal dar si national si international de Marile Puteri ale vremii. Cuza a fost un Gigant al poporului roman „care a vazut 3 metri in metal” consecintele internationale si nationale, daca mandatul va fi prelungit prin uzurpare de el insusi. Domnul Alexandru Ioan Cuza, a fost un Urias Domn nu numai cand slujea poporul roman reunit ci si „in pielea goala”, adica atunci cand i se terminase mandatul de 7 ani, de de Domn al Unirii, recunoscut si validat de Marile Puterii si Parlamentul Domnesc. El a refuzat categoric ca ce construise direct, pentru Romania si poporul roman sa fie murdarit de un gest stupid de orgoliu/uzurpare in folos propriu. Ai inteles mai domnule Peiu…?! Mai citeste si C.C.Giurescu, Viata si opera lui Cuza, ca nu strica…?! Este cartea de capatai a Micii Uniri dupa cum cele doua romane, Bonaparte si Napoleon, scrise de Gheorghe Eminescu, sunt cartile de capatai ale Revolutiei Franceze si ale cresterii si descresterii Imperiului Napoleonian. Sunt carti unice in lume ca valoare istorica si documentara.

 9. @ marin 11:17
  +10 ! 🎯
  Mai exact, slugi pe lângă Marele Orient Francez, de-aia nu-i înghițeau „Scoțienii”.
  La fel ca azi, când tot felul de foști CIRIPITORI pe la Ochiu’ & Timpanu’, recompensați cu 2 perfecționări la CEPEcaca, s-au INNOBILAT cu șorțulețe și se joacă prin nisip cu ECHERUL și COMPASUL…măRog…🤣

 10. ORICUM … Al. Ioan Cuza A FOST MAI MARE SI MAI IMPORTANT (dpv. ISTORIC, pe si pentru acest TARAM stravechi si majoritar ROMÂNESC, atat al ROMÂNIEI/1859 cat si al ROMÂNIEI cele MARI/1918) … DECAT TOTI ‘regii’ cei ‘pitifelnici’ ai Ungariei sau ai AUSTRO-ungariei din acele vremuri/ DOAR doi AUSTRIECI de neam, Franz Iosif I/(1848-1916) si Charles IV/(1916-1918) !
  RUSINE unor anumiti ‘unguri’ si ‘secui’ …OF.TICOSI care mai cred ‘inca’ intr-un NIMIC de tip maghiarsesc/ugro-finic .. pe aceste TARAM SFANT si STRAVECHI al ROMÂNIEI … si in aceasta ZI DE SARBATOARE SFANTA de UNIFICARE a NEMULUI nostru cel NAȚIONAL si STRAVECHI PAMANTEAN/neamul cel MAJORITAR de tip ROMÂNESC !

 11. ORICUM … Al. Ioan Cuza A FOST MAI MARE SI MAI IMPORTANT (dpv. ISTORIC, pe si pentru acest TARAM stravechi si majoritar ROMÂNESC, atat al ROMÂNIEI/1859 cat si al ROMÂNIEI cele MARI/1918) … DECAT TOTI ‘regii’ cei ‘pitifelnici’ ai Ungariei sau ai AUSTRO-ungariei din acele vremuri/ DOAR doi AUSTRIECI de neam/Franz Iosif I/(1848-1916) si Charles IV/(1916-1918) !
  RUSINE unor anumiti ‘unguri’ si ‘secui’ … care mai cred ‘inca’ intr-un NIMIC de tip maghiaresc/dar in fapt DOAR de tip AUSTRIAC .. pe aceste TARAM SFANT si STRAVECHI al ROMÂNIEI … si in aceasta ZI DE SARBATOARE SFANTA de UNIFICARE a NEMULUI nostru cel NAȚIONAL si STRAVECHI PAMANTEAN/neamul cel MAJORITAR de tip ROMÂNESC !

 12. ORICUM … Al. Ioan Cuza A FOST MAI MARE SI MAI IMPORTANT (dpv. ISTORIC, pe si pentru acest TARAM stravechi si majoritar ROMÂNESC, atat al ROMÂNIEI/1859 cat si al ROMÂNIEI cele MARI/1918) … DECAT TOTI ‘regii’ cei ‘pitifelnici’ ai Ungariei sau ai AUSTRO-ungariei din acele vremuri/ DOAR doi AUSTRIECI de neam/Franz Iosif I/(1848-1916) si Charles IV/(1916-1918) !

 13. Poltron, afemeiat, beţiv, cartofor, ofiţir de operetă – D-AIA A PLECAT! Singura calitate pe care a avut-o: A FOST POZANGIU! (adică dădea bine în poză) ŢI-AI DREAC’ DE PROFESORI MINCINOŞI DE ISTORIE MINCINOASĂ! Deceniu după deceniu aţi

 14. Daca ar fi trait pana azi Cuza si Kogalniceanu , astia de acum i-ar fi „confiscat” , in mod sigur si s-ar fi pus pe ei in fata!!

 15. Ca vrei, ca nu vrei … ROMÂNIA a fost TARA cea FAURITA (prin UNIFICARE) de catre DOMNITORUL nostru cel PAMANTEAN/Cuza in 1859 !
  DEH … ISTORIA BAT’O VINA !

 16. Pt cine a avut curiozitatea nu ca Mosu Vanga care mai mult de trotinestist la Glovo nu poate fi si-si varsa oful neputintei mintii lui vorbind in dodii, tarile romane era si sub guvernorat rusesc de la 1821 prin generalul Kisseleff, mujicii care nu stiu sa citeasca nu au de unde sti. Intradevar Napoleon al III lea care sustinuse revolutia de la 48 a miorlait ceva dar cand a fost sa fie a dat-o cotita. Rusii in schimb care doreau sa slabeasca influenta imperiului otoman vezi si razboiul Crimeei care va urma, au inchis ochii. Imperiul Otoman a validat unirea in 1861 pt ca dupa negocieri aprige s-a stabilit ca mandatul lui Cuza sa fie de 6 ani si dupa sa fie adus pe tron un strain. Turcii au fost smecheri sperand ca-si vor putea impune un om de-al lor iar puterile vestului sperau la fel. Numai ca, Cuza a incalcat intelegerea si nu a vrut sa plece dupa cei 6 ani de aici si confuzia unui coleg de mai sus. Pt Franta eram prea departe, Imperiul Austro-Ungar voia dar s-au opus rusii, iar rusii erau deja aici si voiau sa-i scoata pe turci. Asa s-a apelat la boierii romani degraba tradatori si vanzatori de tara si Cuza a fost dat jos cu forta. Asa a ajuns ruptul in cur de Carol 1 la carma Romaniei. Nu e vorba neaparat de mamaliga exploziva romaneasca ci doar de control. Practic Romania a fost impartita atunci intre rusi, turci si nemti. Am avut noroc ca rusii s-au intins cam mult in 1877 si asa am scapat de turci pt ca altfel independenti, partial binenteles, am fi devenit in 1918 daca nu mai eau pt ca turcii au foat aliatii puterilor centrale si automat nu mai intram in Antanta si unirea de la 1918 canci si cred ca deveneam o RSS Romaneasca sub glorioasa conducere a lui Stalin. Puneti mana pe carte ba sau nu mai aberati in public.

 17. Mai pudel unguresc, pe undeva te înțeleg, ați fost mari, acum sunteți mici.Nostalgia va mănâncă sufletul.Il aveți pe pudelul suprem și obez Orban, care se comporta ca orice piticanie canina când vede un câine serios.Deocamdata sunteți lăsați sa va jucați în curte, sa faceți scandal.Va mai țin în brate nemții prin investitii(e mai bine pt ei sa investească undeva unde e stabilitate în mituire).Când obezul va face implozie, veți reveni la cotețul mic și jerpelit, milogindu-va pentru ceva de mâncare.E mai mult ca sigur ca după dispariția pudelului (dictatorului luminat) suprem, la voi o sa revină comuniștii, pt ca nu o sa mai puteți trai fără pomeni!

 18. A plecat din pat cu amanta, doar in izmene.
  Nici macar n-a avut curajul sa sara pe geam , cum face tot rumanul prins in ofsaid…..[Rumburak]

 19. @Marin
  De unde si pana unde era AI CUZA mason……masonii erau si sint condusi de judens….
  Arata-mi un proces verbal sau orice alt document din care sa reiasa ca AI CUZA era mason….

 20. Cu toți știm c-an 1859 sa-u unit moldova cu Țara românească. Atunci ardeleni de c-eau liber azi?

 21. Muuulta LUME Amarata pe’Aci cu Cartea …:)
  Or fia vut d’Alea, Carti de la un Elev la Altuu’ …:)
  Jerpelite, Foi lipsa …
  Vad ca se repeta Prostia CAT CAPetele Narozilor sau/si Jevrutzelor care o …”culiseaza” inNeStire.

  ROMANII lui Mihai erau in Drum spe Mihai, dinspre Tara Romaneasca, cu Boierii Buzesti in Frunte.
  De aia i-a dat BASTA lui Turturea, CAPul lui Mihai.
  De Frica lor si ca sa ii convinga ca NU mai au de ce sa vina …
  Mihai era inconjurat de Mercenari Diversi si de Unguri, UNul dintre UNGURI l-a aparat si era sa moara …

  BAaaa Mare sCURs …:)
  NU te lasa din Gheare Stapan’tuu’ Dreacuu’ Neam NU te lasa!
  Vezi ca te-am dat in Primire cu CE ti-a facut Barbatuu’ IEPII, Aia care te-a copitat,
  cand iti faceai de Lucru in …:) Spatele Danshii, catarat ca o Sperietoare pe o Scara de Zugrav, incercand SAaaa …)

  Dupa CE Iapa ti-a ZDROBIT AleaAlea AmanDOUA, deja MIIICI, ANEMICE ca niste Boutze de Phormicks, a venit in Galop Indignat Armasaruu’ care era la Adapat (Aiurea, asa zicea el, da’ … „pasuna” pe Alte Campii…_)
  STII Bine CE ti-a facut … 🙂
  ZDRENTZE!
  Am tacut pana acum, sperand sa fii si TU, macar un Pic de OM .. 🙂
  NU ai CUM!
  Alienuu’ ti-=a INTRAT prin Gura in Corp, ASHACUM am vazut cu TOTII in Filmul lui Ridley Scott su NU a mai ieshit ,,,
  Voia sa ii puie SI pe Colegii Armasari sositi cu Dansuu’ SAaaa … :
  Da’ i-a fost Mila de Talica …
  NU rezistai…:) ASALTurilor, ca erau f’o ZECE InDarjiti.
  Cat despre Ailati Consmatori de NeComestibile, NU mai am Vreme ACUM, ca imi este Somn …
  Da’ v-am pus pe o Lista de Asteptare.
  UNuu’ cate UNuu’ o sa va …:) IAU, de o sa va cereti singuri la Armasarii InDarjiti, pen’ca acolo va va fi mai EASYYYY … 🙂
  SLINOS Indivd te defnesti …
  ASHA oti fi TOTI?

 22. Păi bre.. De ce a plecat ???? Păi nu a plecat de bunăvoie..Era un „gambler” împătimit, avea gașca lui, deci era cu clanul propriu și rupea tot, aproape ca azi..A luat țeapă de la ai lui, care ” au întors armele”.. Oricum sub otomani, cu limba română pe rusește, era de preferat un neamț..

 23. Sa vezi un ofiter chipes in miezul sec XIX e ca si cum pui o puicuta langa un Ferari azi, uita si de copii si de sot, i se pune solzi la ochi.Era un om cu succes la femei, dar nu a fost si Carol 2 un chipes ofiter, da nu si reformator nici bun conducator ce a dovedit ce secatura e.. ROMÂNIA 🇷🇴 de azi e vointa bonjuristilor de atunci, vointa reginei Victoria si foarte marea vointa a imparatului Napoleon si atata, boierii plini de bani oricum faceau vointa pungii otomane… La multi ani de marea unire 🍾!
  impropriu mica

 24. Generale, decenii la rând nemernicia profesorilor de istorie au garnisit Istoria României cu tot felul de floricele ca să dea bine la patriotism. Spun „nemernicie” deoarece: a venit generalul – profesorii de istorie l-au pupat în dos pe general, a plecat generalul a venit regele – profesorii de istorie s-au înghesuit la dosul regelui, a plecat regele au venit ruşii – profesorii de istorie buluc la dosul lui Stalin, a tăiat Dej ţeava cu gaz şi mai apoi Ceauşescu a ajuns preşedinte – toţi profesorii aveau carnete de partid şi erau roşii în cerul gurii. Aşa că vezi matale bei dom’ general cum stă treaba cu Istoria României? E plină de eroi. Cum dai pagina, hop un erou! Nimeni nu spune că eroul X a babardit toate boieroaicele boierilor, nimeni nu spune că eroul Z a fost un aventurier, nimeni nu spune că ăla a fost beţiv, cartofor, afemeiat, samsar de copii sau smintit cu acte-n regulă -TOŢI AU FOST EROI VITEJI ŞI INTEGRI.
  În concluzie:
  BEI DOM’ GENERAL PATON, CITEŞTE ISTORIA ROMÂNILOR SCRISĂ DE ALŢII CĂ DAC-O CITEŞTI PE CEA SCRISĂ DE AI NOŞTRI RIŞTI CA DIN PREA MULT PATRIOTISM SĂ NU DEA VR’UN CAMION – SAU BARNA CU TROTINETA – PESTE TINE ŞI SĂ MORI PARAPLEGIC.
  Hahaha …. şi Paton a fost un erou (spun unii). Dar întreb: CE FEL DE EROU E ĂLA CARE ÎN LOC SĂ MOARĂ PE CÂMPUL DE LUPTĂ, DĂ COLŢU’ DIN CAUZĂ DE CAMION, PARAPLEGIE ŞI NISCAIVA PROBLEME CU PLĂMÂNI!

 25. „Cu toți știm c-an 1859 sa-u unit moldova cu Țara românească. Atunci ardeleni de c-eau liber azi?”

  Dacă textul e chiar al tău :
  – revin cu precizări..
  – la întrebare răspund deja : … pentru că textierul este dobitoc !

 26. MINCIUNI & LEGENDE, ca șî „înființarea” pă-cont-propriu a voievodatelor dunărene!
  https://qph.cf2.quoracdn.net/main-qimg-08887eb84ab465e9bd638c931d3a06f8
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2e/Cumania_%281200%29_eng.png/1024px-Cumania_%281200%29_eng.png
  Masoneria franțuză a făcut totul! DÎN PIKS, la Pariz, la Bruksăl la ur$$ula, sau unde o fi făcut! …ca pe cursu’ valutar zilnik a’ lu’ masonu’ „Manoli” la B.N.R.
  Cine poate crede că o populime TOTAL analfabetă a fost atunci în stare să VOTEZE (procentul de voturi anulate la alegerile DE AZ’ în Moldova șî Valahiya se apropie de 10%! d’-apăi atunci!), și – oare – care era sistemul de verificare și centralizare a voturilor în două vilayete otomane, surori cu celelalte (Anadolu, Syriia, Liban, Eghipet, Iraq, Lybiia, Tunusiia, Al-Djezayriia!), ce n-au beneficiat pînă atunci sub phanarioți de nici un fel de organizare statală (tot ce exista erau „vodă” x 2, „arnăuții lu’ vodă” x 2, „kaymakam” x 2, „Divan” x 2, plus sistemul de poștă otoman cu skimbarea cailor, cu Bukalele stațîie principală, în mlaștinile Neajlovului, dupe ce fuse SAIVAN a’ ciobanului Bucur coborît cu oili dîn Transilvania, în transhumanța anuală)? Vă faceț’ dă rîs dă 164 dă ani, rîde toată Ioropa dă voi, cum rîdeț’ voi dă copchii care mai cred în Moș Gerilă……[RromBurak Özçivik]

 27. Ce „date economice”?! ‘Colea e încă ca în Proșorient: voroviț’ dîșkuțîi. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!
  INSuleaua bukaleță dă az’, Dighitalizată șî Tab(bu)lehtizată
  https://www.youtube.com/watch?v=d5GN_4yJW8c
  ca în vilayetu’ to’ar’ș șî pr’etin, nu-i în stare să publice datili stattistice nici la Ykonomiye, nici la Ynf(el)lațîie, nici la Rețănsămîntu’ făckut la-dzieci-ani-o-dată! Ca în Miticistanu’ în devenire a’ lu’ Kuza, dă atunci……[RumBurak Rishi]

 28. pentru ca loja grecoteilor masoni fosti fanarioti era mai puternica decat a alora genovezo-italieni?
  kogalniceanu, doukas (duca i.g.), ghika, iorga kantakouzenos, mavrokordatos, sutu (soutzos), toti unu si unu nu prea ii aveau la inima pe cozadini rosetti mai ales cand venea vorba de imparteala. faptul ca baietu era corcit si cu ceva sange polonez sau mai grav in ochii lor moldovean, oy vey ademonos! In caz ca nu va-ti prins gretzili din cartieul Phanar nu ii inghiteau pe ai din cartierul genovez ori ca erau din alt trib ori ca se corcisera cu italienii si asta e strict verbotten la parsiviii astia fanatici. d-aia si alcesandri a fost dat de-o parte si trimis la compus de poezii pe mosie. Iar ca bonus Legiunea a fost de fapt razbunarea vlahilor contra grecilor care i-au masacrat peste tot pe unde i-au prins inclusiv in fosta Dacie si a polonezilor contra evreilor care tot asa au facut si care tot un fel de greci sunt dar schizofrenici – asta e o realitate nu o insulta, incidenta schizofreniei chiar este foarte mare la evrei si sistemul lor medical face eforturi sustinute sa o combata. probabil si un pic de razbunare a moldovenilor pe olteano-valahi dar aci e discutabil.

 29. Cum se face ca toti astia de pe-aici isi fac palate imediat dupa ce pun mana pe putere. De ce nu si le fac inainte? Ati vazut ce palat si-a tras coclarul asta la Ruginoasa dupa ce a ajuns domnitor? Partea funny e ca prostii se duc si acum sa-l viziteze cica-i casa memoriala. Memoria a ce? A parvenirii?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.