De ce apelează românii la acupunctură

Acupunctura este folosită din vremuri străvechi pentru a trata diferite dureri. Unele voci spun că nu ar fi mai mult decât un efect placebo, argumentând că nu este o metodă științifică. Însă noi cercetări furnizează explicații științifice care demonstrează de ce acupunctura chiar poate funcționa în multe cazuri.

Mii de români apelează anual la medicina tradițională chineză pentru a se trata de diferite afecțiuni. În România există aproximativ 2.000 de specialiști în acupunctură. În timpul unei şedinţe de acupunctură, care durează de obicei 45 de minute, acele acţionează asupra deblocării şi restabilirii nivelului energetic al organismului. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a identificat numeroase afecţiuni care pot fi ameliorate sau tratate prin acupunctură. Efectele terapeutice ale acupuncturii constau în deblocarea şi eliminarea dezechilibrelor energetice, minore sau majore, ce apar în cadrul acestui sistem energetic.

„Laboratorul nostru a dezvoltat o biocaptură nedureroasă cu un aparat noninvaziv care poate lua mostre de biomolecule umane din anumite zone ale pielii. Cu această unealtă, am putut obține prima dovadă că oxidul nitric este eliberat de piele prin acupunctură și folosirea căldurii.“ dr. Sheng-Xing Ma

Studiul efectelor acupuncturii

Acupunctura este deseori folosită pentru a scăpa de diferite dureri, de la cele de spate până la osteoartrită și migrene. Dar oare funcționează? Studii anterioare au produs rezultate diferite, iar recomandările clinice pentru a folosi acupunctura se cam băteau cap în cap, potrivit medicalnewstoday.com. Un nou studiu publicat în revista Evidence-based Complementary and Alternative Medicine examinează unele dintre motivele care au dus la controversele de mai sus.

Studiul a fost efectuat de o echipă de oameni de știință de la Institutul de cercetare biomedicală din Los Angeles BioMed, condus de Sheng-Xing Ma. Aceștia au folosit un aparat ce le-a permis să ia mostre de molecule din țesutul pielii, care le permite să studieze efectul înțepării cu astfel de ace. Dr. Ma și echipa lui au folosit acupunctura pe pielea a 25 de femei și bărbați cu vârste între 18 și 60 de ani, timp de 20 de minute. Acele au fost răsucite la fiecare 5 minute, pe întreaga perioadă de 20 de minute. Cercetătorii au folosit procedura practicată de toți specialiștii în acupunctură până când apărea senzația „de qi“ (durere, amorțeală, distensie și durere). Cercetătorii au vrut să examineze efectul înțepării asupra eliberării oxidului nitric la nivelul pielii.

Rezultatele cercetării

Experimentul a scos la iveală niveluri ridicate de oxid nitric, fapt explicat de oamenii de știință prin creșterea fluxului sanguin. Aceasta s-ar traduce prin eliberarea unor substanțe analgezice care ne fac să simțim o căldură la nivelul pielii și sporesc efectul întregului proces. Dar „mecanismele precise care duc la creșterea acestui nivel nu sunt destul de clare“, spun cercetătorii. „Din acest motiv este nevoie de cercetări aprofundate“.

„Medicina tradițională chineză folosește puțină forță la înfigerea acelor și o ușoară răsucire“, explică dr. Ma. „Noi am folosit însă și răsucirea acestora cu mai multă forță, ceea ce a cauzat, după senzația de cald, una de de răcire la nivelul pielii.“ În aceste condiții, nivelurile oxidului nitric au scăzut. Diferența dintre cele două metode poate fi o cauză a controverselor medicilor despre care vorbeam mai sus, sugerează autorii. Ei vor studia în continuare diferențe între ambele metode de acupunctură pentru a înțelege cât de eficientă este fiecare dintre ele pentru a scăpa de dureri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.