De ce nu a discutat Teodorovici cu companiile ordonanța „lăcomiei”

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a explicat, sâmbătă dimineața, motivele pentru care Ordonanța de Urgență a Guvernului 114/2018, cea cu schimbările fiscale, nu a fost discutată de guvernanți cu mediul de afaceri.

„Această ordonanță, 114, ar fi fost ideal să fie discută în prealabil cu mediul de afaceri și cu toți actorii implicați, numai că era un risc foarte mare să nu treacă. Nu pe motive de cele logice, ci din foarte multe și mari interese din zona marilor companii. Acesta a fost singurul motiv”, a spus Teodorovici, sâmbătă dimineața, la Antena 3.

Ministrul a susținut totodată: „Să știți că am grijă în continuare de mediul de afaceri. Această susținere a mediului de afaceri nu cred că o puteți vedea din partea unui alt ministru și a altui fost prim-ministru, oricât au încercat sau vor încerca să demonstreze acest lucru. Faptele arată altceva. M-aș preocupa mai mult despre ceea ce înseamnă finanțare pentru mediul de afaceri”.

OUG nr. 114/2018 a fost adoptată de Executiv la data de 21 decembrie, dar a fost publicată în Monitorul Oficial sâmbătă 29 decembrie 2018. Actul normativ cu aproape 100 de articole introduce taxa pe activele financiare ale băncilor, noi taxe pentru firmele din telecom și energie, precum și noi reguli privind Pilonul II de pensii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

12 Comentarii

  1. Ati observat ca Teodorovici intervine in media colabo in weekend si de sarbatorile legale,sa vada lumea ca lucreaza,nu se joaca!Ce sa discute el cu mediul de afaceri?E bun de clanta si de cantat dupa ureche, exact ca Fiola!Daca il iei la bani marunti,lesina,face buba,scapa el intr-un fel

  2. … cine sa discute, „expertii” din Ministerul de Finante?Astia ne-au atarnat o piatra de moara de gat si acum ne-au legat si 3 bile de fier de piciaore.Ne scufundam rapid.

  3. Ce sa explice neterminatul asta? Tot ce putea sa explice era ca este un cretin. Dar el nu putea sa recunoasca asta pentru ca si-ar fi pierdut respectul baietilor din mahalaua lui. Ma mir ca Ponta l-a apreciat candva pe Teodorovici, desi tot el l-a apreciat si pe Dragnea apoi si-a recunoscut greseala.

    • @ Mardare. Nu te supara! Am tot respectul pentru tovarasul Orlando datorita faptului ca recunoaste deschis in fata presei ca e prost si dobitoc pentru ca a incalcat regulile calcand in strachini. Jos palaria la atata sinceritate! Si la o ora de audienta maxima… Nu te simti mandru ca esti roman?

    • @Adrian Papara
      Vai de mine, nu ma supar, de ce sa ma supar? Suntem amandoi pe aceeasi lungime de unda, impotriva banditismului pe cai politice. Romania merita mai mult decat sa fie condusa si jefuita de infractori.

  4. Economistul Ilie Șerbănescu afirmă că ordonanța asta este singura măsură pro-România adoptată în ultimii 30 de ani de un guvern al României.
    Și mai spune și altceva, ceva despre care nu vorbește nimeni și anume care este motivul pentru care dobânzile băncilor din România sunt de cinci ori mai mari decât în alte țări.
    Băncile prezente în România practică o marjă de dobânzi care nu există în țările de unde provin. Acolo este de 2%, iar aici este de 7-8%. Foarte important este să înțelegem de unde vine această diferență. Băncile adaugă la dobândă un procent care reprezintă penalitățile pentru riscul de țară despre care nu vorbește nimeni. La noi, cel puțin 4 puncte procentuale din dobândă îl reprezintă riscul de țară. Eu nu am nimic cu acest lucru dacă mi-ai da un credit din Bulgaria, Franța sau SUA, îmi aplici un risc de țară. Dar când tu, ca bancă, ești înscrisă juridic în România și aplici un risc de țară unei firme din România, acest lucru nu este admisibil!
    Situația se poate reglementa numai de către BNR, dar această instituție are un guvernator etern și pentru că nu reglementeză această problemă. Guvernatorul Isărescu este pe funcție pentru că ține cu interesul băncilor și că nu rezolvă această situație ilogică. Nu se poate aplica un risc de țară dinăuntrul țării. Problema este la Mugur Isărescu, dar el este un guvernator etern pentru că nu ține cu România.

    • Poate ar trebui sa ne uitam un pic si la Biroul de Credit ca sa vedem cat de mare este lista datornicilor precum si la ANAF pentru a vedea o alta lista a datornicilor. Ar mai trebui sa vedem cat de des se schimba legislatia fiscala in Romania si de ce. Putem sa facem un benchmarking de tara comparand numarul infractorilor din institutiile de stat romanesti cu numarul infractorilor din institutiile statului german. Ii batem cu scor de maidan chiar daca nemtii sunt 81 de milioane iar noi sub 20 (real). Ca persoana care am lucrat si in alta tara a Uniunii Europene timp de 12 ani pot sa afirm despre contabilul roman ca este un erou sau superman al contabilitatii firmei fata de unul din tarile vest europene. Acolo contabilitate este supersimpla. La noi o complica tovarasul Gherghina la cerere de-ti prinzi urechile si toata mintea in ea. Asa ca dobanda pusa de banci este inca prea mica fata de cat ar trebui sa fie. Cand vor dispare Hrebenciucii, Valcovii, Videnii, Cepoii, Basestii, Teodorovicii si alde Dragnea din politica romaneasca, o sa scada si dobanda de la banci.

    • Ilie Serbanescu propunea altceva, propunea INLOCUIREA impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri, o metoda perfect morala si neimpovaratoare care simplifica enorm colectarea taxelor pentru ca se putea face automat prin banci direct la factura. Totodata pentru planurile oamenilor de afaceri asigura o mare predictibilitate a cheltuielilor catre stat. Cuantumul procentual trebuia sa conduca la aproximativ aceeasi suma pe care ar fi platit-o ca impozit pe profit. Evident ca acest cuantum ar fi variat in functie de activitatea specifica; mai mic pentru activitatile cu profit in general redus si mai mare pentru afacerile profitabile, dar fara a supraimpozita comparativ cu vechea forma a impozitului pe profit. Astfel s-ar fi evitat evaziunea fiscala si ar fi fost si perfect moral, pentru ca nimeni nu ar fi putut clama ca daca n-are profit nu plateste impozit, dar sa benefcieze sa beneficieze in acelasi timp de intreaga infrastructura a statului ca sa-si desfasoare afacerile, insa altii sa plateasca. Asa nu merge, orice companie trebuie sa plateasca pentru dreptul de a desfasura o activitate lucrativa pe teritoriul statului, asa este firesc. E ca la o conventie dintre doi cetateni pentru o afacere comuna. Nu vii sa faci mizerie la mine in curte cu afacerile tale si eu sa curat in urma ta dar tu sa nu platesti pentru asta. Cam asta era esenta impozitului pe cifra de afaceri, toata lumea trebuia sa plateasca, simplu, preictibil si eficient fara posibilitatea de evaziune. Primul Ministru Tudose a dorit sa introduca impozitul pe cifra de afaceri dar ca urmarea a fost dat afara de Dragnea, a fost obligat sa demisioneze chiar in ajunul sosirii in vizita oficiala a Premierului Japoniei. Dar ce sa priceapa semidoctul Tepdorovici? El a venit cu niste bazaconii care l-au oripilat pana si pe Mugur Isarescu, om care a vazut multe la viata lui!

    • Bravo Papara și Smarandache! Meritați toți banii pentru efortul depus!

  5. De ce NU a discutat Orlando cu companiile acea Ordonanta?!
    Din acelasi motiv pentru care NU a discutat cu BNR si ASF si Comitetul National pentru Stabilitatea Macroprudentiala(pariez ca Viorica NU e in stare sa pronute denumirea acestui Comitet!): ca sa NU se faca de RAS acest habarnist de pomina langa PROFESIONISTII de la aceste Institutii!
    El e specialist in Discoteci, NU in Finante!
    Pai, il vedeti pe Isarescu discutand cu Orlando?
    Ce sa discute?!
    Rusine, incompetentilor!

  6. Sunt 3 case de rating :Moody,S&P si Fitch care domina lumea,un oligopol in slujba Cupolei!Asta e secretul numit „credit rating”,prin care o tara sau alta e penalizata de Cupola!Toate 3 dau SUA AAA stable,compania chineza Dagong,care aplica strict aceleasi reguli ,iese cu SUA BBB+ negative,datorita astronomicei datorii a SUA, care le depaseste PIB-ul!Romania are la la oligopol BBB- stable si la Dagong,strict pe aceleasi reguli, BB stable Trageti singur de concluzii

  7. Ha ha ha! Asta ar fi ca si cand s-ar face referendum daca sa mai platim impozite sau nu. Ghici ce rezultat ar fi?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.