De ce sondajele au greșit prezența la referendum

Văd că sondorii își pun cenușă în cap că au prezis că va veni lumea la referendum, și lumea nu a venit, deși au cheltuit banii clienților pe sondaje. O să prezum aici că acești oameni sunt de bună intenție, nu că iau banii clienților fără a ști ce fac sau fără curajul să le spună adevărul, și am să le explic ce s-a întîmplat.

E foarte greu de prezis comportamentul, dar nu imposibil. Atunci cînd vorbim de o acțiune facultativă (votul) este cu atît mai greu, dar există căteva reguli simple care ne pot ghida.

La referendumul de față votul era expresia unei atitudini, la alegeri e expresia unei preferințe. Înainte de ști care e atitudinea persoanei intervievate (e pentru/contra), sau a preferinței (alege roșul) noi trebuie să facem un pas preliminar, anume să stabilim dacă atitudinea sau preferința există. Altfel, vorbim de o non-atitudine sau o non-preferință, și a nu ști cîți oameni sunt în această situație, adică a presupune că numărul total de intervievați N (populația) este identic cu numărul de persoane care au o atitudine -n- e o eroare, pentru că cert între N și n este o diferență. Și această diferență contează și pentru prezicerea participării, și pentru prezicerea rezultatului în alegeri.

Primul lucru de stabilit deci este cine are o atitudine față de subiectul în chestiune, căsătoria homosexuală. Ca să aflăm asta trebuie să știm pentru cîți oameni subiectul e important, există măcar, the salience, că oamenii au alte griji. Acest număr era prima estimare, grosieră, a cui ar fi putut vota la referendum, și sigur nu era 100 din 100. Un simplu Google search sau o privire pe Facebook la rubrica People talking about …un subiect ar fi arătat că puțini. Importanța subiectului era redusă pentru oameni.

A doua chestiune de stabilit era competența subiectivă. Din cei care au auzit de subiect, și îl consideră cît de cît interesant, cîți știu de fapt despre ce era referendumul și ce li se cerea lor, cetățenilor, să voteze? Căți, ajunși în fața buletinului cu întrebarea standard țDe acord cu schimbarea Constituției așa cum a fost votată de Parlament (fără precizări)ț ar fi înțeles exact în ce constă contribuția lor? Referendumul mai era și bizar, pe lîngă că obscur, adică îți cerea să te deranjezi, cum am spus eu la B1 cu trei zile înainte, să votezi contra drobului de sare care ar putea cădea în viitor, practic ți se cerea să fii de acord cu parlamentul să nu mai fie pus borcanul de sare niciodată pe dulap că ar putea cădea de acolo într-o zi. Asta pe de o parte nu era clar, iar pe alta nu era mobilizator. După ce stabileam, prin întrebări de sandaj, cine pricepea exact despre ce e referendumul și ce se vrea de la ei mai amendam la prima estimare, și iată așa cu două ajustări, plus cea de weekend ajungeam la o cifră mai reală, din salience of the topic și subjective competence. Eu, fără nici un sondaj, numai pe Google am scris și am spus la TV și am spus oricărui om politic care m-a sunat zilele astea că va fi departe de cvorum referendumul, și că agitația cu frauda e ridicolă, la o asemenea distanță nu se poate frauda. Cred că m-au auzit/citit mii de oameni cel puțin, plus oamenii politici, care, ca de obicei, au sperat că mă înșel. Dat fiind că acum 25 de ani cînd a fost de aprobat Constituția, greu am făcut peste 50 la sută, deși mai era disciplină încă, și din care doar vreo 40% aveau subjective competence (credeau că știu ce votează) în România nu mai are rost să organizăm referendumuri naționale.

De unde trebuiau să știe sondorii lucrurile astea? Dacă nu din ce au învățat în general la școala de sociologie, atunci – și de fapt, și asta ar fi trebuit să învețe la școală, din manualul meu Politica după comunism (Humanitas, 2002), unde arăt chestia asta pe un sondaj panel. Cînd predam în România aveam mereu problema să explic studenților ce e teoria, acea parte care se pune la începutul oricărei lucrări și pe care o săreau toți, că studentul român e învățat de diverși profesori impostori să fie întîi original, ca și ei, și să nu citeze decît pe cei cărora vrea să le intre sub piele- tot ca ei. Ce e teoria? Păi teoria e tot ce au scris/lucrat/comunicat TOȚI CEI dinainte care au lucrat pe subiectul tău, spuneam eu, și dacă lipsește careva te penalizez (deci mă mirau mereu românii care îmi mulțumeau că îi citam, îi citam că erau pe subiect, nu ca să îmi mulțumească ei).

Urmarea unei școli de sociologie cu asemenea vicii de fond este nu doar că am ajuns eu, o persoană care s-a apucat de sociologie politică după 35 de ani să am mai multe citate ca toți sociologii noștri pe Google Academic, că nu cred eu că pe ei îi preocupă gloria academică, ci că se pierde abilitatea unei profesiuni strategice de a prezice în mod corect și la vreme ce se va întîmpla, ceea ce ar fi evitat chiar organizarea unui referendum inutil, precum cel consumat săptămîna trecută.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Alina Mungiu-Pippidi 127 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Umflătura cu eșarfă continuă seria aberațiilor. După ce a înfierat referendumurile că nu ar fi democratice și sunt apanajul dictatorilor, acum ne explică de ce sociologii neamului n-au picat pe procentele reale. Pentru că sociologii nu iau în calcul blatul, broască râiosă!

    • „Sociologii” Securitatii nu gresesc, ei falsifica la comanda inducand in eroare pozitiv sau negativ, functie de
      cerintele de moment! Falsificarea pozitiva(Referendum) a avut scopul de a convinge partidele cu vederi traditionale
      sa se culce pe-o ureche!!! Falsificarea negativa(PSD, Dragnea) sa creeze framantari in partide oferind munitie conservelor! Cea mai mare diversiune este insa ridicarea marsava in procente a celor doi ALOGENI, Ioha si Ciocolos…

    • Ce pieleanu meu, lui pielenu intotdeauna ii da peste 100%. Toti ne i-au de prosti inclusiv guvernantii care cred in liste de semnaturi falsificate si in sondaje minciunoase. Oricum guvernul se face ca lucreaza si prostii platesc pe bune. Sa nu se mai organizeze de guvern referendumuri daca nici macar prezenta la vot nu-i sigura. Huuo!

  2. Propagandista neamului trebuia să se rezume doar la propoziția: „în România nu mai are rost să organizăm referendumuri naționale”, deci sclavi români, rămâneți captivi în UE până se epuizează resursele!

  3. citatul sociologic cu borcanul e o exagerare, era, de fapt, un biet drob…

  4. Pippida iar da cu diverse in fasole!Vrea sa spuna ca e vreo meserie,ca e profesie serioasa,adevarata, sa iti dai cu presupusul vis a vis de intentiile de participare sau intentiile de vot,cand de fapt sunt instrumente ale manipularii naivitatii votantilor si atat!Un tarnacop,o lopata sau un sondaj electoral sunt instrumente,nu meserie…Casele de sondaje stau la fereastra si isi dau cu presupusul pe banii clientilor…Pippidei ii lipseste astrolabul,nu mai are orientare..

  5. A fost omis unul dintre cele mai importante motive: Intimidarea. Prin boicot, votul nu a mai fost nici secret, nici liber. Te-ai mai duce la vot, daca patronul, seful, primarul, profesorul, colegul, etc. s-a exprimat deschis sau indirect pentru boicot?

    • Cand iti spune popa, la sfarsitul predicii, ca nu te mai impartaseste sau nu iti mai cununa copiii daca nu te duci la referendum, asta nu e intimidare? Cand iti bate consilierul de la primarie la poarta sa te intrebe cand te duci sa votezi, asta nu e intimidare?

  6. Pt ENA: Alt preot mai gasesti, alt serviciu, mai greu… La Dumnezeu te poti ruga si singur, banii, nu ti-i poti tipari singur.
    Amenintarea resimtita prin boicot a fost reala si imediata, cea a preotilor, ipotetica.

  7. Spun si aici la articolul asta: Cred ca principala grija a romanilor este sa isi castige existenta iar nuanta asta de ” soti ”, explicitata casatoria ca fiind intre ” barbat si femeie ” si inscrisa socoteala asta in CONSTITUTIA ROMANIEI a fost considerata de cam 80% dintre romanii cu drept de vot asa ca un moft al politicienilor, popilor, de aici invalidarea referendumului ! Nu cred ca obligativitatea votului este o solutie in tara noastra ” Prezenta la vot este o obligatie civica … ”, asa cum spunea cineva intr-un comentariu aici la gazeta, cred ca asa ar trebui sa ramana, cred ca si absenteismul este un raspuns al romanilor care dovedeste un blam adresat politicienilor, sau dovedeste o neintelegere a scopului referendumului- sunt multi, multi, romani mai ales in mediul rural pentru care tema asta a fost foarte complicata pentru ei, sunt clientii lui Mitica de pe sticlele mai mult sau mai putin mogulizate care sunt intr-o stare in care penibilul este putin spus, place, nu place, asta este realitatea in care traim ! Trebuie sa remarcam ca si aglomerarile politice, fie de la Putere sau Opozitie, nu s-au implicat in mobilizarea la vot, s-au pastrat pentru alegerile pentru Parlamentul lu’ Europa, s-au pastrat pentru prezidentiale, s-au pastrat pentru alegerile generale ce va sa vina, adica mai clar asa:” interesul poarta fesul ” ! Nu pot sa nu citez ce spune un ins in comentariul sau aici la gazeta: ” Acest referendum nu avea miza politica, dar a fost prezentat ca atare. Si prostii au crezut. Asa ne trebuie!”, in rest sa auzim si de mai bine !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.