De ce va deveni România peste 20 de ani un stat minuscul

Ne iau ungurii Ardealul? Staţi cuminţi! Face Putin vreo jonglerie ca să alipească Moldova noastră la cea de dincolo de Prut pentru a face o republică Moldova babană? Nicidecum! Poftesc bulgarii la Dobrogea? Aiureli! Şi, totuşi peste 20 de ani, România va deveni una dintre cele mai mici ţări din Europa cu o populaţie cât un trib, puţin peste sau în jur de 1 milion de locuitori. De unde am scos asta? Nu noi. Ci Antena 3 după care s-au luat DCNews, Hotnews, Bună Ziua Iaşi şi multe alte medii de informare mai puţin cunoscute. Cum? Citiţi următoarea ştire (sau dezvăluire): „În România la fiecare 30 de secunde o persoană cu afecţiuni cardiace moare de infarct. Chiar dacă patologia cardiovasculară a înregistrat progrese în ultimii ani, principala cauză de deces în ţara noastră este cea cardiovasculară. Asta arată ultimului raport al Societăţii Europene de Cardiologie”.

Deci dacă în România „la fiecare 30 de secunde se moare de infarct”, atunci în 20-25 de ani… România nu ar mai exista. Sau va exista într-un fel, dar la nivel de trib. Urmăriţi cu atenţie următorul calcul aritmetic:

  • un minut = 60 de secunde; deci în fiecare minut mor 2 români de infarct.
  • o oră are 60 de minute = 3.600 de secunde; deci la fiecare oră mor 120 de români de infarct.
  • o zi are 24 de ore = 86.400 de secunde; deci în fiecare zi mor 2.880 de români de infarct
  • o săptămână are 7 zile = 604.800 de secunde; deci în fiecare săptămână mor 20.160 de români de infarct.
  • un an are 52 de săptămâni = 31.449.600 de secunde; deci în fiecare an mor 1.048.320 de români de infarct.

Concluzia: în 20 de ani vor muri 21 de milioane de români de infarct. (Nu avem date privind câţi români mor şi din alte cauze.) Cum acum suntem în jur de 19 milioane, adunăm ce iese în 20 de ani din natalitate (o medie de 200.000 noi născuţi pe an), adică 4 milioane cu 19 milioane, şi scădem cele 21 de milioane şi rezultă că rămânem cam 2 milioane. Cam 70% din cât are acum Bucureştiul.

Repetăm, toate acestea dacă ne luăm după mediile de informare mai sus citate.

Subiectul de presă este lucrat de oameni

Să revenim la realitatea imediată. Acum, noi nu am văzut acel raport al Societăţii Europene de Cardiologie, dar ştim că un subiect de presă este lucrat de mai mulţi oameni din cadrul unei televiziuni înainte de a-l da pe „sticlă” un crainic sau un moderator. Şi mai ştim că atunci când se preia o ştire, un subiect, de către alte medii de informare, preluarea este operată de ziarişti, adică de oameni. Numai că toţi cei care au „fabricat” iniţial subiectul, cât şi cei care l-au preluat au dovedit că nu gândesc. Adică nu-şi folosesc neuronii din propriul cap. Mă rog, este posibil ca la unii să lipsească din dotare acest „articol” (neuronul), dar nu credem că la toţi cei implicaţi. Pentru că în acest caz şi-ar fi dat seama ce enormitate au aruncat în spaţiul public.

Foarte comic este modul cum s-a preluat subiectul în celelalte medii de informare. Titlul, invariabil suna astfel:

Îngrijorător! Un român moare la fiecare 30 de secunde din această cauză” (DCNews, Bună Ziua Iaşi – nu se citează sursa informaţiei, Realitatea.net – site-ul însă face trimitere directă la… Bună Ziua Iaşi).

Şi acum vine partea cu adevărat comică, adică începutul ştirii: „Un român moare la fiecare 30 de secunde din cauza unei boli cardiovasculare, România fiind pe locul 3 la nivel european. Aproximativ 150.000 de români mor anual de boli cardiovasculare, 60% din totalul deceselor înregistrate”.

Ei bine, din titlul reiese una, din text reiese şi alta. Faceţi şi dvs. toate calculele matematice şi veţi vedea comicul situaţiei. Dar să nu ne mirăm. Este vorba de un anumit mod de a face presă.

Asta nu mai ţine de presă

Dar să nu ne mai criticăm colegii care spun/scriu lucruri trăsnite. Avem şi un deputat – este adevărat, de-al lui Dan Diaconescu, dar tot deputat se cheamă – care face următoarea declaraţie pe site-ul Iaşiciteşte.ro: „Suntem pe locul trei în Europa la mortalitatea prin boli cardiovasculare, iar 60% dintre decesele din România au drept cauză patologia cardiacă. S-a ajuns ca un român să moară la fiecare 30 de secunde din cauza unei boli care ar putea fi evitată”. Poate vreţi să ştiţi ce meserie are deputatul nostru. Dacă nu aţi ghicit, după exprimare, vă spunem noi: este medic. Şi îl cheamă Tudor Ciuhodaru.

Ce ar fi trebuit să facă un ziarist de meserie

Ne întrebăm de ce niciunuia dintre cei care au produs (şi preluat) subiectul respectiv nu i s-au părut suspecte datele prezentate. O simplă căutare pe site-ul INS ar fi lămurit lucrurile. În România rata deceselor este de peste 250.000 de persoane pe an. De aici şi până la datele astronomice prezentate de A3 & Co. este cale lungă. De exemplu în 2012 au decedat – conform INS – 255.458 de persoane:

Ian. 22.869

Feb. 24.516

Mar. 24.563

Apr. 22.054

Mai. 20.372

Iun. 19.933

Iul. 20.934

Aug. 19.182

Sep. 17.099

Oct. 20.622

Nov. 20.241

Dec. 23.073

Oare era greu de făcut o documentare care ocupă doar 7 sau 8 minute?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Cristescu 134 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.