De la Jazz la Muzică acustică

45 de ani de Sibiu Jazz Festival!

Sibiu Jazz Festival va sărbători anul acesta cea de-a 45-a ediţie, aducând la Sibiu, în perioada 22-25 octombrie, artişti de renume din lumea jazzului. Parte integrantă a Festivalului, Concursul SJF se află la a 15-a ediţie şi va avea loc în zilele de 19, 20 şi 21 octombrie.

”Săptămâna Jazzistică de la Sibiu îşi reafirmă statutul de cel mai solid brand românesc printre festivalurile de gen. O asemenea longevitate este rară şi reprezintă o adevărată carte de vizită pentru Sibiu. În linii mari, programul va aduce proiecte artistice inedite, variate ca stil şi origine etno-culturală”, a declarat Simona Adina Maxim, director executiv al Sibiu Jazz Festival.

Formaţia cubaneză Soneros de Verdad

Festivalul este deschis de Concursul Sibiu Jazz Festival, care se va desfăşura în perioada 19–21 octombrie, la Teatrul Gong, începând cu ora 19.00. Sunt aşteptaţi participanţi din Timişoara, Bucureşti, Iaşi, Braşov, Târgu Mureş, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Republica Moldova şi Ungaria.

Joi, 22 octombrie, la ora 19.00, la Teatrul Gong, publicul se va delecta cu ritmurile groove, aduse de proiectul Jazz Talks al trioului elveţian VEIN, şi jazzul rafinat al cvartetului contrabasistului italian Niccolò Faraci.

Seara de vineri, 23 octombrie, debutează, la ora 19.00, la Sala Thalia, cu concertul extraordinar al celui mai celebru pianist spaniol de flamenco-jazz: DORANTES, în premieră în România. Al doilea concert al serii va fi susţinut de Edi Jak Neumann International Quartet, cu un program „In Memoriam Ornette Coleman”.

Sebastian Spanache Trio

Sâmbătă, 24 octombrie, la ora 19.00, la Sala Thalia, va fi prezentat un proiect inedit, creat la Sibiu în cadrul proiectului Jazz Residency, la care participă muzicieni din Iordania, Moldova şi România. Al doilea concert al serii va fi susţinut de Amos Hoffman Quartet (Israel), a cărui proiect Brown Sugar este o combinaţie electrizantă, în care influenţele melodice şi ritmice orientale se împletesc cu groove-ul american. Seara se încheie în acordul ritmurilor exotice cubaneze: SONEROS DE VERDAD, a doua generaţie Buena Vista Social Club, în premieră în România; muzica lor este un amestec de son, danzon şi jazz, care va încânta publicul.

Dorantes

Ultima seară de festival, duminică, 25 octombrie (Sala Thalia, ora 19.00), îl aduce la Sibiu pe pianistul Sebastian Spanache, al cărui trio depăşeşte prin muzica sa graniţele clasice ale trioului de jazz. Seara se încheie în acordul ritmurilor africane: Island Jazz (Madagascar, Mauritius, Mozambic). Muzica lor se remarcă prin exotismul generat de îmbinarea muzicii de jazz cu muzica străveche africană.

În fiecare seară publicul este invitat la JAM SESSION şi Jazz Party în Music Pub, începând cu ora 23.00.

Premieră în România, ACUSTIC LIVE FESTIVAL

Muzicianul A.G. Weinberger

În perioada 24 – 25 octombrie 2015 se va desfăşura la Casa de Cultură a Tineretului “G. Enescu” de la Reghin ediţia I a primului festival concurs din România dedicat promovării chitarei şi muzicii acustice live indiferent de genul muzical, ACUSTIC LIVE FESTIVAL.

Festivalul conţine două secţiuni: Concurs şi Recitaluri, şi se adresează publicului de toate vârstele. Sunt invitaţi toţi iubitorii de muzică live, iar pentru secţiunea Concurs punem la dispoziţie ataşat condiţiile de participare. Trofeul festivalului este în valoare de 4.000 de lei plus o chitară marca HORA. Festivalul atribuie un total de opt premii. În funcţie de prezenţa sponsorilor este posibil ca valoarea financiară a premiilor să crească.

Acustic Live Festival face parte dintr-un proiect muzical pe care l-am lansat în 2008 în România în urma participării mele la Paris în cadrul unui festival unde am concertat. Îmi doream un proiect, o platformă, prin care să dezvolt fenomenul chitaristic la noi în ţară şi prin urmare să contribui la consumul şi vânzarea muzicii cântate în principal pe chitară (electrică, clasică, flamenco…) şi exclusiv live. Doresc să sprijin producţia muzicală românească cântată pe chitară indiferent de genul muzical abordat. Noutatea festivalului constă tocmai în acest aspect, nu contează stilul muzical, important e să cânţi la chitară, bine, indiferent ce. Orice chitarist îşi are locul pe scena Acustic Live Festival, fie că e vorba de pop, folk, jazz, blues, chitară clasică flamenco sau orice altceva… chitară să fie şi live. Publicul va avea surprize interesante prin aceste abordări muzicale inedite…

Am avut plăcerea şi onoarea ca proiectul acestui festival să prindă rădăcini la Reghin şi asta poate nu întâmplător… Domnul Marcel Naste, director al Casei de Cultură a Tineretului «G. Enescu» de la Reghin, a găsit interesantă această idee, a creditat-o şi a dorit să o susţină cu maximă implicare. Îi mulţumesc pe această cale şi îl felicit! Este omul graţie căruia acest concept se întrupează. Mulţumiri speciale sunt adresate Primăriei Reghin, care ne susţine financiar. Sponsorii care până la această dată ne onorează sunt SC HORA SA şi Librăria online www.libris.ro, cărora le mulţumesc îndeosebi şi pe această cale! Evenimentul rămâne deschis sponsorizărilor!

Secţiunea de recitaluri a acestei prime ediţii conţine concerte de excepţie susţinute de A.G. WEINBERGER, MARIA GHEORGHIU, SILVAN STÂNCEL, OVIDIU SCRIDN.

Prin urmare, veniţi la festival şi bucuraţi-vă de muzica bună!”, declară A.G. Weinberger.

Concert Nils Petter Molvær la Bucureşti

Joi, 29 octombrie, la ora 19.30, Jazz:ish vă va introduce într-o atmosferă electrică alături de Nils Petter Molvær, unul dintre pionierii “future jazz-ului”, un subgen format prin fuziunea muzicii electronice cu jazz-ul.

Concertul de la Bucureşti face parte din turneul de promovare al celui mai nou album, Switch.

Nils Petter Molvær este un compozitor, trompetist şi producător norvegian, care la jumătatea anilor ’80 – alături de Jon Christensen şi Arild Andersen – atrăgea atenţia publicului asupra trupei lor, Masqualero.

“Când am început să activez în Masquelero ascultam destul de multe lucruri variate, de la Brian Eno la Job Hassell şi Bill Laswell, iar când a venit momentul să îmi lansez cariera solo am vrut să amestec toate aceste influenţe”, spune Molvaer.

Zona necomercială a jazz-ului norvegian s-a dovedit a fi locul ideal pentru experimentele sale, publicul fiind extrem de receptiv.

Khmer, cel mai comercial album al lui Molvær, lansat în 1997, a introdus o nouă sonoritate în jazz-ul underground norvegian şi a deschis noi drumuri pentru alţi muzicieni, creând astfel ceea ce avea să se numească European future jazz sau nu-jazz norvegian. De atunci, Molvær a continuat să revoluţioneze cu proiectele sale, cel mai nou fiind 1/1, CD realizat în 2013, alături de producătorul berlinez de muzică electronică Moritz von Oswald.

Switch, albumul solo lansat în primăvara acestui an, este apogeul căutării echilibrului perfect între sintetic şi organic. Ingeniosul iconoclast activează simultan în două universuri şi pe diferite planuri temporale.

Switch este un album pe care Molvær sună neobişnuit de relaxat. Toate albumele sale precedente au fost caracterizate de o polaritate interioară de nebiruit între un individ ce iubeşte cu ardoare pacea şi un provocator cu viziuni radicale.

“Am purtat nişte bătălii interioare în drumul meu spre acest rezultat”, spune Molvær. “Când am terminat de înregistrat aveam peste 150 de minute de muzică, pentru care trebuia să găsim o direcţie. Este un fel de tribut adus lui Joni Mitchell, în special în titlurile pieselor, care sunt o aluzie directă la versurile ei”.

Jazz:ish este o platformă culturală care incorporează o serie de evenimente şi concerte jazz, cu scopul de a deveni o interfaţă pentru noua generaţie de consumatori ai muzicii de gen.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.