Decesul Ronei Hartner, în presa franceză

Decesul Ronei Hartner a surprins și Franța, acolo unde actrița și-a petrecut vreme îndelungată. De altfel, actrița a decedat la Toulon, în sudul Franței. Regizorii și actorii salută memoria unui artist „generos”, „o persoană frumoasă” cu mult umor.

Premiul pentru cea mai bună actriță la Locarno pentru filmul „Gadjo Dilo” lansat în 1997, cântăreața populară pe scena electro-balcanică, franco-româna Rona Hartner, în vârstă de 50 de ani, a murit joi la Toulon (sud Franța), a anunțat eparhia și unul dintre prietenii ei.

„Cu mare tristețe, aflăm că Rona Hartner, actriță, cântăreață, producător, foarte implicată în comunitatea artistică creștină din Toulon, ne-a părăsit”, a scris eparhia Fréjus-Toulon pe pagina sa de Instagram. „Episcopul a mers la spitalul unde a murit în această dimineață”, a confirmat un purtător de cuvânt pentru AFP.

„Ea a murit joia aceasta de cancer, la Toulon unde locuia de aproximativ zece ani”, a spus Alain Vignal, profesor de istorie, unul dintre prietenii săi.

ARTIST SOLAR ȘI GENEROS

Născută la 9 martie 1973 la București, Rona Hartner a jucat în special alături de actorul francez Romain Duris în filmul „Gadjo Dilo” de Tony Gatlif în 1997, povestea unui francez care pleacă în România în căutarea unui cântăreț rom. Pentru acest rol, a câștigat premiul pentru actorie la festivalul de la Locarno (Elveția).

„Pentru mine este sfâșietor, a fost o persoană minunată, foarte generoasă, în joc ca și în viață. Când a câștigat un premiu la Locarno, a luat tot ce era de mâncat și a pus într-o pungă. Oamenii din Locarno au fost jigniți, dar când a plecat, a dat totul săracilor. A fost foarte generoasă”, a declarat Tony Gatlif pentru AFP.

„Pentru „Gadjo Dilo”, am căutat cu adevărat peste tot o actriță. Îmi doream pe cineva ca ea. Nu am văzut niciodată astfel de actrițe, cineva care ar putea îndrăzni să se comporte așa, dar nu era vulgară. Ea oferea“, a adăugat el.

Regizorul i-a transmis pe Instagram un mesaj înduioșător: „În fiecare dimineață am să-ți beau un pahar cu apă și când va veni noaptea, în fiecare seară, o să-ți beau un pahar de vin alb. Deja imi este dor de tine. Erai foarte aproape de oameni, de nenorociți, de cerșetori, de săraci și de fiecare dată când ne vedeam scoteai ceva din buzunar pe care îl luai dintr-un hotel mare când eram în turneu și îl oferii unui cerşetor. Ai fost generoasă, nu te vom uita!. Cand voi trece pe langa Sfanta Rita, ocrotitoarea saracilor, ma voi opri cat va fi nevoie sa ma gandesc la tine. Îmbrățișez pe toți cei care o cunosc și o iubesc.”

Rona Hartner tocmai filmase în filmul lui Alexandre Arcady, „Le Petit Blond de la Casbah”, lansat în cinematografe pe 15 noiembrie. „Era o persoană frumoasă și dulce, cu bucurie și bună dispoziție pe margine”, a declarat Alexandre Arcady pentru AFP, afirmând că va fi înmormântată în România. „Ea va rămâne în inimile noastre.”

arcady_655f8191ed5af.jpg

Romain Duris , care i-a împărtășit afișul în „Gadjo Dilo”, a postat o fotografie și un videoclip într-o poveste pe Instagram. 
duris_1_655f8205caff7.jpg

duris_2_655f822e554ba.jpg

Muziciană și cântăreață, Rona Hartner a colaborat și cu DJ vedete ai muzicii electro-balcanice precum germanul Shantel sau DJ Tagada („Gypsy Therapy”), precum și cu cineastul David Lynch pentru o serie de piese („You’re mai mult decat atat’). În 2015, a lansat albumul „The Balkanic Gospel”, amestecând muzica romă, gospel și jazz.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

10 Comentarii

  1. Intrebati pe doamna Carmen Harra daca aceasta femeie avea incheiere de viata in 2023.
    Eu amemis o parere si ea mai putea sa stea pana in 2025 cam asa.
    Prroblema este ca un dracusor probabil ca si-a bagat coada cu niste grafenute sau cu niste nanoboti etc.
    Imi provoaca scarba intreruperile de destine.
    Dumnezeu sa o odihneasca in pace!

  2. Abia acum am aflat ce imensa personalitate a fost gurista asta. Aud ca a jucat si in filme pentru adulti, deci era de premiu Nobel. Dumnezeu sa-i ierte multele pacate!

  3. Sa i se faca o Statuie de Bronz , in Franta ! Canta foarte Bine ! Sincere Condoleantze !

  4. In ciuda parerilor marlanilor, Rona Hartner a fost o actrita buna si cu o prezenta placuta publicului.
    Spre deosebire de fauna mediocritatilor actuale din teatrul romanesc post ’89, Rona era un soare.
    Mai avem si alti actori buni actuali, dar putzini. In general din pleiada de dinainte de 1989. Sunt niste dinozauri pe cale de disparitie……[Rumburak]

  5. Despre morti numai de bine, dar sincer de 3 zile se vorbeste despre ea in ziare! N- am auzit in viata mea de ea , am mai intrebat cativa ro , dar nimeni nu stia!

  6. @ Mita 2023 ” nimeni nu stia ” Ce ?Nimeni nu stia ceva despre , sau nu stiau de Rona Hartner ?Grea este lingua asta romana….Si ai DEX si wikipedia…. cit cuprinde. Poate inveti unde se pune ” virgula” ….Si apropeaux , citi ” anisori ” ai matale ? Chiar nici cu ” manelele” nu le ai ?

  7. @Mita2023: tu esti ca taranul care venit la oras si vizitand gradina zoologica la vederea unei girafe a zis: acest animal nu exista. Faptul ca nu ai auzit de Rona pana acum nu te scuza. Dimpotriva.

  8. Ba da era cunoscuta. Era mai mereu in „atentia” presei inca de pe vremea lui Constantinescu, presedintele.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.