Decizia bizară a Chinei privind un oraș cu 9 milioane de suflete

Magazinele închise și străzile pustii din Hangzhou spun totul despre eșecul Summit-ului G-20 ce s-a încheiat luni în China. ”Un summit global care trebuia să ducă la creștere economică a dus de fapt la înghețarea economiei locale, în timp ce liderii aflați în zona de securitate s-au străduit să ofere imaginea unei activități intense pentru a justifica deranjul”, scrie The Australian despre modul în care un oraș chinez de peste 9 milioane de locuitori a devenit un oraș fantomă peste noapte.

Decizia bizară a liderilor de la Beijing a fost ca o treime din populația orașului istoric ce a găzduit Summit-ul G-20 să fie ”convinsă” să părăsească localitatea. Avea să fie prima astfel de reuniune găzduită de China și totul trebuia să iasă perfect după standardele oficialilor de la Beijing. Și astfel a fost declarată sărbătoare locală timp de o săptămână, fabricile au fost închise, la fel și școlile și magazinele, iar dizidenții au fost puși sub arest la domiciliu.

”Ne-au spus că asta se întâmplă o dată în viață și dacă i se întâmplă ceva lui Obama cât va fi aici, oficialii vor fi imediat demiși”, spune pentru The Guardian proprietarul unui magazin care a fost obligat să-și închidă temporar afacerea. În schimb, spune el nemulțumit, este obligat să plătească în continuare chiria pentru spațiu către autoritățile locale.

La întâmpinarea jurnaliștilor străini, președintele chinez Xi Jinping i-a rugat să ofere orașului un loc special în inima lor. Așa s-a și întâmplat, pentru că ziariștii au fost uimiți de orașul-fantomă. Circa trei Minunile G-20milioane de oameni au plecat într-o vacanță forțată, iar presa din China a scris depre un adevărat exod ce a avut loc înainte de Summit-ul G-20. Circa 760.000 de voluntari au avut dreptul de a circula pe străzi, însă cu condiția de a monitoriza ordinea publică, purtând pe braț eșarfe roșu aprins. Câtorva mii de locatari din apropierea zonei zero li s-a cerut să-și părăsească locuințele timp de câteva zile. Periferiile orașului au rămas pustii, după ce zeci de mii de muncitori din alte zone ale țării au fost obligați să părăsească localitatea pentru că fabricile s-au închis. Motivul oficial – un program antipoluare.

Liderii mondiali poate chiar au crezut că lucrează din greu atunci când gazdele din China îi duceau la conferințe în mașini de lux ”made in China” Hongqi L5, ceva între batmobile și Rolls-Royce, dupa cum scrie The Australian. Problema este însă că destinația finală, care ar trebui să fie o viață mai bună pentru alegătorii de acasă, pare aproape de neatins, mai cu seamă după unul dintre cele mai bine păzite, dar lispite de substanță, conclavuri ale elitei politice mondiale.

Cel puțin, milioanele de locuitori ce au rămas acasă în Huangzhou au avut parte pentru câteva zile de ceva ce devine un lux în megaorașele industriale chineze: aer curat și cer senin, lipsit de smog. Iar ziariștii ce au mers la Summit-ul G-20 din Huangzhou au primit felicitările președintelui Chinei. Într-un oraș fantomă, Xi Jinping le-a spus: ”Ați asistat la momentele extraordinare ale președinției chineze a G-20. Ați spus lumii despre succesul summit-ului și munca voastră grea a ajutat China să-și puna amprenta pe G-20”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.