Dosarul Colectiv, la loc comanda!

La două zile după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis ca dosarul Colectiv să fie împărţit în două, iar fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionarii din primărie şi cei doi pompieri să fie judecaţi separat de patronii clubului, judecătorii s-au răzgândit şi miercuri au decis ca dosarele să fie reunite într-o singură cauză.

Toate dezbaterile din proces se amână pentru 22 septembrie.

Știrea inițială

Curtea de Apel Bucureşti a decis luni să formeze două dosare Colectiv, urmând ca fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionarii din primărie şi cei doi pompieri să fie judecaţi separat de patronii clubului.

Instanţa ar fi trebuit luni să înceapă dezbaterile finale în dosarul Colectiv şi să se pronunţe pe o cerere ridicată din oficiu de către cei doi judecători ai completului, Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, privind schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru o parte din inculpaţi, printre care şi Piedone.

La începutul şedinţei de judecată, judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache a anunţat că ea şi colegul ei au opinii diferite în legătură cu schimbarea încadrării juridice, astfel încât problema trebuie tranşată prin formarea unui complet de divergenţă, prin includerea unui al treilea judecător.

Adina Pretoria Dumitrache a susţinut că formarea unui complet de divergenţă va duce la amânarea procesului şi a propus ca dosarul să fie separat în două.

Astfel, s-a luat decizia ca într-unul dintre dosare să fie judecaţi, doar pe latură penală, cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise, Daniela Niţă – patroana firmei de artificii, Cristian Niţă, directorul firmei de artificii, SC Colectiv SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists. În acest caz, dezbaterile pe fond încep marţi.

Separat, se va forma un alt dosar, în care vor fi dezbateri, în complet de divergenţă, atât pe fond, cât şi pe cererea de schimbare a încadrării juridice, cu inculpaţii Cristian Popescu-Piedone, pompierii George Matei şi Antonina Radu şi cele trei funcţionare din Primărie – Aurelia Iofciu, Larisa Luminiţa Ganea şi Ramona Sandra Moţoc.

În acest al doilea dosar, a fost dat un termen pentru 22 septembrie.

Decizia de disjungere a trezit nemulţumirea avocaţilor, care au reclamat faptul că se încearcă tergiversarea procesului.

„Nu am înţeles nimic. Mai durează cinci ani? Vă bateţi joc de noi. Dacă disjungeţi, creaţi perspectiva unor contestaţii în anulare. Se va crea o mare confuzie. Nu va fi celeritate. Suntem în apel, trebuia să punem concluzii finale. Nu vrem disjungerea. Se poate crea haos. Nu puteţi disjuge latura penală de cea civilă. (…) Dosarele au fost iniţial disjunse, apoi reunite, de ce vreţi să le separaţi din nou?”, i-au strigat avocaţii judecătoarei Adina Pretoria Dumitrache.

„Vă promit că dosarul va avea maxim trei termene. (…) Vreţi să fiţi amendaţi? Respectaţi-mi şedinţa de judecată. Ştiu că sunt multe emoţii. Haideţi să nu intrăm în panică. (…) Îmi trebuie un ciocan, ceva, vă rog să vă liniştiţi”, a încercat judecătoarea să calmeze spiritele.

La rândul său, procurorul de şedinţă s-a opus disjungerii dosarului: „Este o cerere care este depusă tardiv. Dosarele au mai fost disjunse şi le-am reunit pentru că este un singur dosar. Este inadmisibilă disjungerea. Cauza poate fi soluţionată într-un singur dosar”.

Cei doi magistraţi nu au ţinut cont de cererile avocaţilor şi ale procurorului DNA, luând decizia de a forma două dosare Colectiv.

Potrivit documentelor instanţei, au fost puse în discuţie, din oficiu, următoarele schimbări ale încadrărilor juridice:

* pentru inculpaţii Cristian Popescu-Piedone, Aurelia Iofciu, Luminiţa Larisa Ganea, Antonina Radu şi George Petrică Matei – înlăturarea articolului 309 Cod penal, respectiv consecinţele deosebit de grave;

* pentru inculpaţii Cristian Popescu-Piedone, Aurelia Iofciu, Luminiţa Larisa Ganea şi Sandra Ramona Moţoc va fi pusă în discuţie forma de vinovăţie, intenţia sau culpa, mai exact dacă este vorba de abuz în serviciu sau neglijenţă în serviciu. În situaţia în care se va aprecia că este abuz în serviciu, se va pune în discuţie ca pentru infracţiunea reţinută în sarcina inculpaţilor Cristian Popescu-Piedone şi Aurelia Iofciu să se aibă în vedere forma continuată, iar nu concursul de infracţiuni;

* în ceea ce priveşte înlăturarea articolului 309 Cod penal, Curtea pune în vedere ca dezbaterile să vizeze şi împrejurarea dacă infracţiunile de abuz în serviciu sau neglijenţă în serviciu pot produce, ca şi consecinţe, vătămarea corporală sau moartea unor persoane sau care sunt consecinţele pe care le pot produce acest tip de infracţiuni, ca urmare imediată;

* pentru Niţă Daniela Ioana, în legătură cu infracţiunea de sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri, prevăzută de articolul 275 alineatul 1 Cod penal, pentru acurateţe juridică, raportat la modul în care este descrisă această infracţiune, Curtea va pune în discuţie reţinerea formei de participaţie a instigării, în locul autoratului.

Procesul de află în faza de apel, după ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.

Astfel, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Totodată, cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Daniela Niţă – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani. De asemenea, Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

De asemenea, persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

Decizia Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu apel de persoanele condamnate, dar şi de către procurori.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

13 Comentarii

  1. Tărăgănarea obişnuită.Să dea Dumnezeu să se facă dreptate.La cum se mişcă lucrurile vom vedea pedepsele ca în cazul revoluţiei sau mineriadelor.Adică nimeni vinovat.Aşa se scrie ISTORIA.

  2. SPECTACOLELE GRATUITE SE PLATESC UNEORI CU VIATA,IN LOCAL AUTORIZAT PENTRU 80 DE PERSOANE MERG 400,OARE PIEDONE I-A IMPINS DE LA SPATE?

  3. Dar pe drogatii care s-au inghesuit in bomba aia si au urlat ca nebunii nu-i judeca nimeni?!

  4. In sfarsit, cineva din justitie care nu mai confunda cauza cu efectul ! Dar mai e cale lunga, sunt acuzati la gramada executanti cu administratori.
    Inconstienta se plateste pe loc. Nu vad acuzat vreun parinte de minor, din aia cu gura mare si minte putina, care vor dreptate, care fac politica din nenorocirea copiilor.

  5. Ce treaba are Piedone cu incendiul de la spelunca aia rau famata? Va fi scos curat pentru ca altfel ar insemna sa-i legam si pe Mandolina si pe sas pentru ca ei erau premierii cand au murit acei bolnavi nevinovati in spitalul statului care a luat foc.

  6. Felicit completul! Judecarea la gramada avea in vedere sanctionarea mai drastic a factorului politic, primarul Piedone! Asa, cu aceasta decizie se va face lumina! Responsabilitatea esentiala/principala este a proprietarului, a organizatorului si a firmei de artificii! La primar nu poate fi decit neglijenta in serviciu, daca nu se demonstraza, juridic, ca a avut ceva foaloase de orice fel! Inca odata, rudele mortilor gresesc, aruncind vina pe primarul Piedone! De aici a plecat intarzierea dosarului si aberanta condamnare a lui Piedone la 9 ani de puscarie! Participantii la nefericitul eveniment s-au dus fara sa ceara acceptul primarului, a fost intrare gratis, s-a baut , s-a consumat, in mare aglomeratie!

  7. Taraturile din Justitie treneaza un proces in care toate faptele,dovezile,responsabilitatile sunt foarte clare! Justitia face acest joc de picioare la comanda unor interese care depasesc bunul simt!Au fost morti,au fost raniti,au fost arsi carora le-a fost schimbata viata si Justitia se comporta ca in Doasarul Revolutiei,ca in Doasarul Mineriadelor, ca in Dosarul Masacrului din 10 August 2018,etc joc de picioare,intarziere pana la a fi prea tarziu
    Judecatori romanes,sunteti o Rusine pentru lumea civilizata!Barbaria voastra nu are asemanare..

  8. -Este curios cam ce abuz in serviciu a putut comite Piedone, daca a dat o aprobare ptr un spatiu limitat la ,,80 de persoane, la mese, ptr servirea cafelei si a altor bauturi” (asa scrie in aprobare)?!
    -Trebuia ca Piedone sa stea cu maciuca in mana la intrarea in Colectiv si sa numere fix 80 de persoane, limita maxima, sa nu-i lasa pe cei din formatie sa dea concerte hard-rock si sa le interzica pirotehnistilor sa se joace cu artificiile?
    Nu vedeti ca este o tampenie si un non-sens? Piedone este vinovat?
    Daca la mine in casa las sa intre 400 de persoane, o formatie de manelisti cu difuzoare si artificii si incepe sa bubuie muzica, apartamentul ia foc cu toti cei dinauntru si vreo 70 mor arsi de vii, este vinovat primarul, sectoristul, sau eu proprietarul? Voi nu vedeti aberatia acuzarii lui Piedone? Voua nu va pute acuzatia a Portocala si a Cucuvea de la o posta?
    Care acuzatie are doar scopul sa bage la puscarie inca un (fost) pesedist de frunte. Aceste lepre sunt fixate pe desfiintarea (sau aservirea) PSD-ului ca principala formatiune opusa PNL-USR prin condamnari politice ale celor mai proeminenti lideri ai acestui partid.
    Ia sa fi inceput si Piedone sa linga: ,,Ciiiine tace si face? IohanniSS”, ia sa fi vazut cum se punea imediat batista pe tambal, ca pe procesul penal al lui Orban ptr ca ceruse bani. Iar acum iaca-l fost premier si presed al Camerei.

  9. Proces tipic de ascundere a adevarului si a vinovatilor prin prelungirea la calendele grecesti a verdictului.Trebuie sa fi total handicapat sa pui botu la povesti cu Piedone, artificii de exterior si coruptie. Faptul ca specialistii in astfel de evenimente de la Institutul din Targu Jiu n-au reusit ( chiar asa?) sa spuna in Raportul lor, care gen de substanta sau produs poate genera un incendiu cu o asemenea viteza de propagare -de parca nu erau ingineri -spune tot. Peste 50 de ani-sigur vom afla. La fel cum vom afla , ce cautau niste #fatuci cu lozinci in mana cu #Coruptia Ucide la miez de noapte la capatul strazii de la Colectiv , cand inca pompierii se chinuiau sa salveze supravietuitori de acolo? Despre porumbelul iesit din gura lui Iohanis cu Au trebuit sa moara oameni- si de care nimeni nu l-a intrebat (!) nu mai vorbesc!

  10. Orice minune tine 3 zile la romani, aici se condamna si instigarea la o fapta nepedepsita in cadrul aceluiasi dosar !!! Nu stiu, toti judecatorii sunt pozati cu „teava” in gura si se tem sa fie facute publice ?

    N-ati parasit aceasta tara, inca ?

  11. de ce nu se ancheteaza firmele private de inteligence franco-germane,care cu ajutor sri/sie si iohannis au pus gazul(de lupta)in club?tinerii morti,arsi,bolnavi,suferinzi sint victimele colateralului IOHANIS
    asa stie sasul sa conduca prin crime

  12. Sigur, locul lui Piedone este la Rahova sau in alt stabiliment penitenciar. Dar numai un idiot ar putea crede ca el este vinovat pentru tragedia Colectiv. Nu! Piedone in schimb a „beneficiat” din greu cat a fost la sectorul 4, dar DNA lucreaza doar la ordin si se face ca nu vede nimic, poate mai sunt si altii implicati, care trebuie protejati.Sunt satul de corul asta de milogi sperand la milioane de euro platiti din buzunarele noastre. Daca le-ar plati Piedone, firma respectiva, Arafat etc. putin mi-ar pasa. Dar ei vor sa implice statul, stiind ca nu au nicio sansa sa se imbogateasca pe seama ticalosilor care sunt responsabili de tragedie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.