Deformarea comportamentului contractual (Episodul II) Imputația plății

Se poate întâmpla ca o persoană să datoreze alteia, în același timp, mai multe sume de bani sau prestații. De exemplu, două sau mai multe datorii sau, după caz, o datorie care conține fracțiuni cu sens și configurații diferite: rate din principal (suma efectivă împrumutată), dobânzi, comisioane, penalități, cheltuieli de judecată sau de executare.

În cazul în care o plată unică sau periodică nu acoperă toate aceste sume, se pune problema ordinii în care vor fi stinse aceste sume sau fracțiuni de datorie.

În limbaj tehnico-juridic, operațiunea se numește „imputația plății”. Chestiunea imputației plății este reglementată atât în Codul civil (într-o formulă în esență favorabilă debitorului), cât și în Codul de procedură fiscală (într-o formulă categoric favorabilă contribuabilului).

Codul civil alocă imputației plății art. 1506-1509 și dă prioritate imputației convenționale (adică cea făcută prin acordul părților).

Codul de procedură fiscală îi alocă art. 165, dând prioritate imputației făcute de debitor (contribuabil).

În principiu, în sensul ambelor reglementări, mai întâi se sting ratele datoriei principale, după care se sting accesoriile (dobânzi, comisioane, penalități) și, la urmă datoriile viitoare.

Se impune precizarea că, în sistemul Codului civil, regula imputației legale a plății se aplică doar în cazul în care nu ar exista un acord al părților, prealabil stabilit sau contemporan efectuării plăților.

De asemenea, se impune a preciza că, potrivit art. 1509 alin.2 Cciv, imputația legală se efectuează în ordinea „rate, dobânzi, penalități și, la urmă, capitalul”. Sensul acestui text nu este acela că principalul se achită după toate celelalte fracțiuni din datorie, ci că la urmă se achită rata nescadentă (eventual, reziduală) a capitalului. Ratele scadente se sting înaintea dobânzilor și a penalităților, iar nu după acestea.

De regulă, în dreptul comercial, imputația legală a plății este înlăturată de la aplicare prin acordul părților.

În relațiile juridice și economice dintre comercianți și consumatori nu se utilizează acorduri negociate, ci formulare tipizate, non-negociabile.

Clauzele sau acordurile separate de imputație a plății pot fi expresii ale unor practici comerciale incorecte sau ale abuzului de putere economică a comerciantului.

În conformitate cu Legea nr.363/2007 privind practicile comerciale incorecte sau cu Legea nr.193/2000 privind clauzele abuzive în contractele comerciale, astfel de clauze pot fi lipsite de efect dacă autoritatea le-a calificat ca atare. În acest caz, se poate considera că astfel de acorduri de imputație a plății nu (mai) există.

Reamintesc celor interesați și mediu informați că, în conformitate cu art. 6 din Legea nr. 193/2000, clauzele abuzive constatate de autorități sunt lipsite de efecte în ce-i privește pe consumatori. Astfel de clauze sunt evacuate din contract – este ca și când nu ar fi existat. Deci, se revine la regula din art. 1509 alin. 2 Cciv – dintr-o plată unică sau lunară efectuată de un consumator băncii, se stinge mai întâi rata din principal și de-abia mai apoi se sting dobânzile și penalitățile.

O astfel de interpretare este categoric favorabilă consumatorului care, dacă va stinge cu prioritare rate de capital/principal, va reduce treptat baza la care se aplică dobânzile și penalitățile, cu consecința că va plăti mai puține dobânzi.

Așa cum o parte a opiniei publice a apucat să afle, ANPC a sancționat contravențional un număr de 11 bănci pentru practici comerciale incorecte constând în impunerea și aplicarea unor grafice de rambursare care împart sumele lunare de plată în trei sferturi luate cu titlu de dobândă și un sfert luat cu titlu de rată de principal (un fel de acord indirect de imputație a plății). Odată ce ANPC a constatat ilegalitate acestor practici și a dispus refacerea graficelor de rambursare, este evident că nu mai există acord de imputație a plății și, în mod implicit, dar indubitabil, se va aplica regula imputației legale a plății, care impune ca, mai întâi, să se stingă rata de capital și numai ulterior să se stingă dobânzile.

În plus, ANPC a constatat și un dezechilibru semnificativ în relațiile bancă – consumator, de unde concluzia că acele grafice de rambursare sunt lipsite de efecte în ce-i privește pe consumatori.

Retroactiv, plățile efectuate în baza acestor grafice de rambursare sunt în parte nedatorate, iar banca s-a îmbogățit fără justă cauză, în dauna unui mare număr de consumatori, pe care i-a sărăcit și supra-îndatorat sau chiar i-a adus în stare de ruină.

Alte opt bănci amendate. Vezi care sunt!

Sugestie: de fiecare dată când aveți anuități în contract, cereți băncii, odată cu plata, să vă stingă mai întâi rata din principal.

PS Am spus cele de mai sus pentru că presa a vorbit mai degrabă favorabil băncilor (ca în vremurile „bune” ale litigiilor colective contra băncilor și ale adoptării legii dării în plată), omițând să observe caracterul legal, logic și reparatoriu al măsurilor luate de ANPC. Evident, au omis și necesitatea de a se face dreptate, chiar dacă au trecut 16 ani de la perfectarea unor asemenea contracte.

Deformarea comportamentului contractual (I)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Gheorghe Piperea 413 Articole
Author

9 Comentarii

  1. „Astfel de clauze sunt evacuate din contract”
    -rugam Cotidianul ca in spirit democratic
    sa indemne(!) cealalta parte sa-si spuna parerea.
    (poate pricepe lumea ce le trece prin cap bancilor);
    poate dl. piperea citeaza din vreun proces…..

  2. Geaba Cod Civil / Cod fiscal dacă contractele sunt agreate integral (semnate) de către împrumutat(creditat), înclusiv note de subsol și minuscule. Acest tip de acte se emit sub oblăduirea legii și a unor instituții ‘de control’.

  3. Atentie la notele de subsol scrie cu minuscule de la contractele de imprumut pe firme ! Daca nu cititi si semnati ca administrator raspundeti cu patrimoniul propriu, ca persoana fizica, pentru datoriile firmei !!!

  4. „de fiecare dată când aveți anuități în contract,…”
    puteti folosi una dintre formule:

    Annuity Formula = r * PVA / [{1 – (1 + r)n} * (1 + r)],

    Present Value of Annuity Due = Pmt x [ (1 – 1/(1+r)n) / r ] * (1 + r),

    Future Value of Annuity Due = Pmt * [(1 + r)n – 1] * (1 + r) / r

    mai intai trebuie ascultate ambele parti,
    dupa cum spuneam,democratic:

    Un exercițiu la matematică a creat haos între părinți, pe WhatsApp
    › Stiri sociale
    18 oct. 2019 · Exercițiul 2+2×2-2×2 a creat haos între părinți, pe un grup de WhatsApp:
    „Iar operații nene? Nu auzi ca nevastămea e cu calculatoru în mână?”.

    (idiotii l-au dat afara pe singuru inginer care se obosea sa le explice)

  5. nevasta-sa cu calculatoru in mana nu ni se pare interessanta….

    „de fiecare dată când aveți anuități în contract”
    Annuit cœptis este unul dintre cele două motto-uri de pe reversul Marelui Sigiliu al Statelor Unite. Traducerea literală este „[El] favorizează [noastre] întreprinderi”, din latină annuo și coeptum.(„marele constructor”, Doamna iarta!)

    -formula masonica!!!!!!!!!!!!

  6. Multumim Gheorghe Piperea . Va rugam continuati sa va aplecati asupra subiectului pentru ca sigur reactiile bancilor nu vor intarzia. Banditi . Obtin in Romania profituri exorbitante si nici nu platesc taxe ca lumea.

  7. Oricum ANPC trebuie laudat ca a descoperit si sanctionat metoda bancilor de a practica,insela printr-o imputatie a platii ilegala imbogatindu-se fara justa cauza.
    Stabilind ilegalitatea procedului, bancile nu mai pot aplica asa ceva,fiind obligate mai întâi, să se stingă rata de capital și numai ulterior să se stingă dobânzile.
    Ca presa este favorabila bancilor nevazind – cu orbul gainilor caracterul legal, logic și reparatoriu al măsurilor luate de ANPC-pt.ca presa este obedienta si nepregatita,stirneste revolta imp.presei.
    Au trecut 16 ani de la perfectarea unor asemenea contracte,timp in care bancile au adus daune unui mare număr de consumatori, pe care i-a sărăcit și supra-îndatorat sau chiar i-a adus în stare de ruină,fapt pe care presa l-a acoperit pt.interesele ei proprii.
    Cainele de paza al democratiei a cam esuat.
    De aceea tot ce spune presa tb.luat sub beneficiu de inventar,dupa puterile noastre de informare si cunoastere.
    Bancherii au distrus si distrug ,iar pe noi naivii romani ne-au hapait pur si simplu.
    Probabil vor urma procese pt.ca „preaonorabilii”nu se lasa asa usor.
    PS.
    o auzeam pe dna .Tatoiu revarsind laude la adresa lui M Isarescu.
    Este opinia dinsei, invitata la surorile Pacuraru.Insa acest Isarescu este tartorul inselarii cu metode versate a consumatorilor de credite spoliati copios de catre fratii sai camatarii.
    Consumatoare de credite fiind si Romania,in ce priveste dobinzile suntem deja in gaura neagra a acelorasi camatari ai tartorului Isarescu ,matusalemul exploatarii „egiptului”sclavagist care suntem.
    Nimeni nu le taie mainile pline de singe,criminale.

  8. @maxtor
    ANUITÁTE, anuități, s. f. Sumă de bani (incluzând o parte din capital și dobânda corespunzătoare) care se plătește periodic (de obicei anual) spre a rambursa un capital sau o datorie. ♦ P. ext. Sumă ce se plătește anual pentru o asigurare. [Pr.: -nu-i-] – Din fr. annuité.

    sursa: DEX ’09 (2009) adăugată de LauraGellner acțiuni

  9. maxtor/evident,Marele Sigiliu al Statelor Unite ale Americii,este plin de de simbolurile masonice la ei sunt peste tot,inclusiv bancnota americană de un dolar ($1) este cea cu cel mai vechi design dintre cele aflate în prezent în circulație. Încă din 1876, aceasta este bancnota cu cea mai mică valoare. Pe față se află portretul primului președinte al Americii (1789-1797), George Washington, bazat pe „The Anthenaeum”, o pictură realizată de Gilbert Stuart. Pe spatele bancnotei putem vedea aversul Marelui Sigiliu al Statelor Unite ale Americii și alături, reversul acestuia, Piramida Masonică, unul dintre simbolurile masoneriei. Deasupra ochiului Piramidei este situat mottoul în limba latină „ANNUIT COEPTIS”, tradus în limba română ca „El a favorizat cele începute”,sau „”El aproba stradaniile noastre”, iar sub acesta este scris „Novus Ordo Seclorum”, adică „Noua ordine a istoriei”(sau Noua ordine seculara , Aversul sigiliului este reprezentat de un vultur (care de fapt este un pheonix-alt simbol masonic ), care poartă în gheare 13 săgeți, o ramură de maslin cu 13 frunze și 13 fructe, are deasupra capului 13 stele așezate astfel încât să simbolizeze Pecetea lui Solomon, iar motto-ul „pluribus unum” („Din mai mulți, unul”), are și el 13 litere. Revenind la revers, piramida are, de asemenea, 13 niveluri, iar „ANNUIT COEPTIS”, menționat anterior, are 13 litere.
    O lege din 1955 a făcut obligatorie inscripția mottoului „In God We Trust” („Credem în Dumnezeu”) pe toate bancnotele și a apărut pentru prima dată pe bancnotele din hârtie doi ani mai târziu.
    ANNUIT COEPTIS se mai traduce „El aproba stradaniile noastre”.
    La cum a ajuns Umanitatea,”stradaniile lor”lor sunt imbelsugate”!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.