Deformarea comportamentului contractual

De la 11 inițial, la 19 bănci sancționate pentru deformarea comportamentului contractual al consumatorilor – este performanța la care a ajuns ANPC zilele acestea.

Respectiva instituție a Statului roman a considerat că cele 19 bănci au avut un comportament comercial încorect contra consumatorilor, motiv pentru care le-a amendat și, complementar, a emis ordine de încetare a acestor practici comerciale incorecte, cu consecința re-emiterii unor grafice de rambursare a creditelor pe termen lung cu rate egale („anuități”, cum li se zice în jargon bancar) și a echilibrării prestațiilor părților. Este posibilă sau urmează a fi impusă judiciar o redesenare a ratelor achitate până azi sau a ratelor de achitat în viitor, precum și restituirea de către bănci a sumelor achitate de consumatori nedatorat.

În orice caz, consider sancțiunea foarte ușoară, asta pentru că este vorba de aproape toate băncile din sistem, care au acționat cartelar – pentru astfel de fapte se aplică, de regulă, sancțiuni de până la 4% din cifra de afaceri.

Mai jos aveți câteva considerații de ordin principial referitoare la aceste sancțiuni – care sigur vor fi atacate în instanță de toate cele 19 bănci, plus asociațiile lor de lobby.

Ratele la creditele pe termen lung pot fi egale. Nu e obligatoriu să fie descrescătoare.

Obligatoriu este ca banca să ofere consumatorului opțiunea reală, sănătoasă, între rambursarea în rate egale sau în rate descrescătoare. Nu a existat o asemenea opțiune. Speculând reglementarea cu privire la gradul maxim de încărcare și nevoia urgentă de credit (de exemplu, pentru că avansul de 25% din prețul casei ar fi putut fi pierdut în caz de neplată din credit a restului de 75%) și practicând în cartel modele prefabricate de contracte și grafice de rambursare, băncile au manipulat consumatorii. În mod rațional și liber consimțit, cunoscând întinderea obligațiilor și amplitudinea riscurilor asumate, consumatorii nu ar fi contractat și nu și-ar fi asumat obligația de a plăti în primii 10-15 ani doar dobânzi și comisioane și aproape nimic din capital.

În plus, matematica ratelor egale și statistica evenimentelor potențiale relative la credite pe zeci de ani au fost măsluite, cifrele reale fiind ascunse. Din grabă și intimidare, consumatorul nu a putut sesiza împărțirea ratelor lunare în 10% fracțiuni din capital (principal) și 90% dobânzi, comisioane și alte costuri bancare. Foarte târziu, când nu prea mai putea face nimic – căci, în mod aberant, legea face din contractul de credit un titlu executoriu în el însuși – consumatorul a observat că, practic, a fost un chiriaș în casa pe care se credea proprietar deplin, plătind băncii o sumă lunară de 2-3 ori mai mare decât o chirie normală. Și, din nou, consumatorului NU i s-a dat opțiunea de a NU contracta un credit, ci de a lua, de exemplu, o locuință cu chirie. Asta în condițiile în care, oricum, costul creditului era umflat de clauzele abuzive relative la dobânzile variabile sau ascunse sub denumirea de comisioane de risc ori de cursul de schimb valutar net defavorabil consumatorului.

De ce acest comportament abuziv și auto-destructiv al băncilor? Pentru că “trebuia” să crească creditarea, deci consumul, deci construcțiile și materialele de construcție, deci tva-ul colectat la buget, toate acestea pe seama consumatorului manipulat și supus abuzului de putere economică.

NU se poate face economie de piață pe seama captivității contractuale și a nenorocirii financiare a unor familii. Statul trebuie să fie democratic și social, iar nu cinic și câinos. Statul trebuie să se întemeieze pe dreptate, iar nu pe japcă și comportament de junglă. La fel și corporațiile bancare. În caz contrar, comerțul e incorect și generează neîncredere în democrație și în economia de piață. Iar noi nu ne dorim nici chinezificare, nici rusificare sau putinism bancar.

În asta constau practicile comerciale incorecte ale celor 19 bănci sancționate de ANPC. Asta sancționează Legea nr.363/2007. Cu amenzi, refacerea graficelor de rambursare, realocarea plăților pentru rate din capital și chiar restituirea unor sume de bani de la bancă la consumator.

PS Foarte multă lume e sceptică asupra efectivității acestor măsuri. Păi, așa a fost și în cazul #raiffeisenleaks. A durat 6 ani procesul. Și l-am câștigat. Acum, peste 9200 de clienți primesc înapoi de la Raiffeisen peste 22 de milioane de euro, fără să aibă habar măcar cui i se cuvine meritul de a li se fi făcut acest cadou.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12
Gheorghe Piperea 414 Articole
Author

10 Comentarii

  1. ” Speculând …. nevoia urgentă de credit ”
    -banuim noi cine ce „speculeaza” :
    „pretzul casei” facuta cu stamutarea si colonizarea tuturor coloratilor Planetei!

  2. Deformarea comportamentului contractual
    -exact,
    contrat intre distorssionati,
    toti stiu ca e trishat.

  3. Deci politica știe să-și apere interesele.Cum s-a crizat puțintel economia și clienții imobiliarilor(cei mai mulți politruci fiind băgați acolo, la câștig”sigur”) au început a da în plată, cum au început a trage băncile de mânecă.Nu că băncuțele împănate cu escroci, ar fi fost până atunci niște fete mari și evlavioase, asuprite de politică dar dacă ciolanul e mic, atunci nu mai există pardon! Și așa, un proces care mai putea fi ținut la lălăială încă 9 ani, s-a rezolvat rapid. Acum veți auzi băncuțele cum încep să tusească, să acuze febră și dureri de burtă și să fugă înlăcrămate la tata Isărescu spre a le da un bail out din banii noștri, că dacă nu, fug în lume…Altfel, e furt calificat iar niște directori de bănci mai șmekeri ar fi cazul a fi luați la trei păzea.Dar asta e SF.

  4. De ce au bancile acest comportament abuziv,de camatar?pentru ca sunt lacome si mai ales pentru ca bnr le-a permis.asa e in colonie.sunt pline contractele de clauze abuzive iar bnr nu a facut nimic pentru a indrepta situatia.mai mult,bnr e avocatul bancilor si in acest sens a organizat seminarii sa-i invete pe judecatori cum e cu clauzele astea abuzive.ce mi se pare aiuritor e faptul ca judecatorii s-au dus la aceste seminarii,sa-i invete isarescu legea!!!Romania=colonie esuata.

  5. Sistemul financiar mondial de camatarie sta la baza haosului generalizat controlat din ziua de azi, potrivit principiului evreului Mayer Amschel Rothschild: “Dați-mi controlul banilor unei națiuni și nu-mi mai pasă cine ii face legile”. 
    Dupa ce iudeomasonii au obtiunut ce au dorit in Europa, in occidentul imperialist „civilizat”, incepand cu imperiul englez cu „revolutia”franceza, americana, au acaparat 1913 in usa ce si-au dorit, au urmau finantari de „revolutii”, razboaie si „crize” pana in ziua de azi, in care popoarele sant transformate in populatii, controlate si manipulate prin card si cip si paine si circ pentru a intra cu totii lagarul digital mondial, dupa cum debiteaza alt iudeomason globalist satanist Jean Monnet : „oamenii nu vor schimbarea decat in caz de necesitate si vad necesitatea doar in conditii de criza”!
    Iata de ce este important controlul banilor pentru evrei, pentru iudeomasoni : pentru a crea necesitati, urgente, conditii de criza pentru a influenta, constrange si conditiona comportamentul uman in mod viclean, diabolic, calcand peste legi pervertite de ei, „democracy”, stat de „drept”, libertati…pentru a slabi apararea, moralitatea, constiinta, sufletul…pentru a ataca furibund Biserica ortodoxa,crestinismul…miza fiind pierderea sufletului omului, pentru ca asta doreste satana !
    Trezeste-te! Ridica-te!
    Nu dormi in „criza” artificiala creata de iudeomasoni !

  6. ‘O minune’ râmâne minune prin unicitate, procesul a durat 6 ani, căt va dura punerea în practică (ececutarea) hotărârii pentru toți ?! Off-topic : la căt se ridică daunele morale acordate de înstanță păgubiților, care a fost valoarea cheltuielilor de judecată în raport cu câștigul mediu/client : 22.000.000/9200 = 2391.30 ?

  7. Sunt sigur ca Izarescu nu stie , ca daca sti iel . Ghinion cum ar fi zas alt roman bun !

  8. Sunt unul din cei 92000 clienti ai camatarilor de la Raiffeisen. In urma hotararii definitive din justitie am cerut returnarea sumelor incasate abuziv, si Raiffeisen mi-a ras in nas… Mai grav este ca si ANPC-ul a formulat acelasi tip de raspuns: „nu se plica” pentru ca in momentul de fata am refinantat creditul… Asa ca, „castigul” procesului va ramane numai pe hartie…

  9. @UN_OM,
    Off-topic : la căt se ridică daunele morale acordate de înstanță păgubiților, care a fost valoarea cheltuielilor de judecată în raport cu câștigul mediu/client : 22.000.000/9200 = 2391.30 ?

    -daunele morale=zero,
    -valoarea cheltuielilor de judecată în raport cu câștigul mediu/client
    se poate calcula
    in rapport cu OUG80/2013

    -prin oug nu se pot IMPUNE taxe!
    (cheltuielile de judecată mai pot include SI ALTELE,
    destul de pipperate)

  10. Unui prost poti sa-i prezinti orice escrocherie, ca nu-l obligi sa semneze. Cand va penaliza PC-ul toate bisericile din RO care escrocheaza consumatorul religios cu apa de la robinet sfiintita cu mana nespalata a numelui de cod „Mache” Tomisanul ? Asta ar fi un prim pas spre normalitate, nu-i asa domnule candidat la ceva in statul acesta de drept ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.