Demisia lui Boc, o nouă cacealma „marca” Băsescu

Este mai mult decât clar că depunerea mandatului guvernului a fost decisă nu de Emil Boc, ci de Traian Băsescu. „Sentinţa” a fost dată în noaptea de duminică spre luni, când Emil Boc a fost convocat, împreună cu câţiva miniştri, la Palatul Cotroceni.

Acelaşi Traian Băsescu declara însă joi, în cadrul simpozionului „România în UE. Cinci ani de la aderare”, organizat de MAE şi reprezentanţa CE în România, că „premierul Boc mi-a fost, îmi este şi îmi va fi în continuare un partener în ceea ce este de făcut”.

La prima vedere, alăturând evenimentul de luni declaraţiei din 2 februarie a lui Traian Băsescu, am putea spune că demiterea lui Boc se încadrează în tiparul celebrei sale afirmaţii din primăvara anului 2007, „demisionez în 5 minute dacă voi fi suspendat”. Lucrurile nu stau deloc aşa.

De ce spun că decizia de demitere a lui Boc (să fim clar înţeleşi, repet, nu Boc a decis să depună mandatul guvernului) nu se încadrează în cele „5 minute…” ale lui Traian Băsescu. Pentru simplul motiv că preşedintele va desemna un cabinet (majoritar) PDL, condus fie de un aşa-zis tehnocrat, dar aflat sigur în siajul partidului, fie condus chiar de un lider al PDL. În ambele cazuri, Emil Boc, în calitate de preşedinte al PDL, va rămâne partenerul lui Traian Băsescu. Sau, mă rog, în calitate de curea de transmisie a ordinelor şi deciziilor, pe traseul Palatul Cotroceni-Palatul Victoria.

Schimbarea lui Emil Boc reprezintă în realitate o nouă cacealma „marca” Traian Băsescu. Pentru că noul cabinet va fi tot unul „Băsescu”, cu deosebirea că doar în documente va apărea un alt nume de premier. Adică un Boc cu alt nume. Emil Boc a fost schimbat pentru un motiv foarte, foarte simplu: nu el a mai fost perceput ca „încasator” de bobârnace, ci partidul. Iar PDL nu mai trebuia să încaseze bobârnace. Un aşa-zis tehnocrat sau un lider mai şters al PDL (o Anca Boagiu de pildă) este posibil să nu mai „direcţioneze” loviturile şi bobârnacele spre partid.

Susţin că totul este o cacealma a lui Traian Băsescu pentru că, din punct de vedere logic, exact acum nu era momentul luării deciziei de schimbare a guvernului. Nu schimbi administratorul ţării când aceasta are probleme deosebite. Mă refer la problemele create de „generalul iarnă”. În al doilea rând, nu este oportun să îţi schimbi guvernul în an electoral şi, mai ales, nu îl schimbi când „strada” şi Opoziţia cer acest lucru. Pentru că în acest caz recunoşti că a fost un guvern catastrofal. Pe care l-ai girat şi l-ai condus. Mă refer la Traian Băsescu.

P.S. Singurii care nu joacă la cacealma sunt, se pare, cei de la UDMR. Pentru că îşi riscă „pielea” şi s-ar putea să ajungă în situaţia de a deveni vioara a doua în comunitatea maghiară. Este de urmărit ce decid liderii Uniunii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.