Depozitul Apocalipsei și-a mărit rezervele

Depozitul amenajat într-o zonă din Arctica acoperită de gheţuri pentru a salva de la extincţie culturile de plante agricole din lumea întreagă a primit loturi de seminţe de la cel mai mare număr de noi contributori de până în prezent, a anunţat un administrator al acestei unităţi îndepărtate, informează Reuters.

Rezerva globală de seminţe din Svalbard, depozitată în grote săpate în permafrostul de pe insula norvegiană Spitsbergen, aflată la jumătatea distanţei dintre Europa şi Polul Nord, reprezintă un proiect lansat în 2008 ca o ultimă soluţie de rezervă pentru băncile de gene din lume, pentru a proteja plantele în faţa riscurilor de război, boli şi schimbări climatice.

Depozitul arctic a primit de-a lungul anilor eşantioane din lumea întreagă şi a jucat un rol esenţial între 2015 şi 2019 în reconstruirea colecţiilor de seminţe avariate în timpul războiului din Siria.

Marţi, deponenţii au transportat lăzi cu seminţe la intrarea în depozit, o structură lungă şi îngustă care iese în evidenţă de pe un versant acoperit de zăpadă.

Douăzeci şi trei de bănci de seminţe au participat la această operaţiune, nouă dintre ele pentru prima dată, acesta fiind cel mai mare număr de contributori noi cu ocazia unui singur transport, a precizat Crop Trust, un ONG care administrează depozitul împreună cu autorităţile din Norvegia.

Printre noii contributori se află bănci de seminţe din Bosnia şi Herţegovina, Camerun, Indonezia, Kazahstan, Kenya, Madagascar, Nigeria şi Zambia, au precizat reprezentanţii Crop Trust.

Lăzile aduse marţi conţin seminţe ale unor plante de cultură cum ar fi fasole, orz, fasole-pestriţă, porumb, orez, mei şi sorg.

„Conservarea diversităţii genetice în această fortăreaţă din Arctica asigură adaptabilitatea şi rezilienţa culturilor noastre, garantând securitatea alimentară pentru generaţiile viitoare”, a declarat directorul executiv al Crop Trust, Stefan Schmitz.

Multe dintre depozitele făcute marţi reprezintă rezultatul unui proiect de biodiversitate desfăşurat timp de 10 ani şi denumit BOLD, care a fost conceput pentru a stimula securitatea alimentară şi nutriţională la nivel mondial.

După depozitul de marţi, 111 bănci de seminţe din 77 de ţări deţin o rezervă a plantelor lor în Svalbard, a anunţat Ministerul pentru agricultură şi alimentaţie din Norvegia.

Camerele depozitului, care sunt deschise doar de trei ori pe an pentru a limita expunerea seminţelor la factorii de mediu din lumea exterioară, sunt menţinute la o temperatură constantă de -18 grade Celsius.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

  1. Romania se ridica la nivelul Croatie? Adica noi o tara de 4-5 ori mai mare decat Croatia am reusit sa pastram soiuri autohtone si sa avem o banca de seminte?

  2. NU va faceti sperante
    ultima bomba nucleara ( cu COBALT, pentru profesionisti)
    e
    taman pe intratrea in acest „depozit !

    N-o spun cu RAUTATE ci ca PROPHET ! 😐

    ‘S curios al cui e acest „DEPOZIT” ? Al rusilor sau al „vesticilor” , ca sa stiu cine crede CU TEMBELITATE
    ca va supravietuii un RAZBOI ATOMIC ? Daca stiu al cui e depozitul -> stiu si cine va incepe NUCLEAR sperand ca scapa
    ww3 !

    IQ=?
    😉

  3. un ONG si Norvegia… eu unul n-as avea incredere sa-mi las sosetele murdare in custodia norvegienilor, sau al unui „ONG”. Sa depui semintele acolo e cum a depus Venezuela aur la Banca Angliei, Iranul prin SUA, rromania la Londra, etc. Sunt ca si confiscate. Ce e iar interesant, cand vine vorba de banii falsi din piramida fiscala mondiala, au zeci de centre pe toate continentele sa se asigure ca au evidenta la tot in caz de „ceva”… dar cand vine vorba de securitatea alimentara globala, exista un singur depozit… presupunand ca apare o problema tehnica, se poate „pierde” (fura) tot.

  4. Stai linistit!

    Cu totii……Am depozitat in atatea locuri, in lumea larga atatea ” fleacuri”…

    Pana shi TU.

    Fiintele se sting. NICIDECUM SEMINTELE.

    Salcie americana. salcami. nuci .rosii. cartofi. porumb. orez.menta.usturoi.leurda.ghimbir.Si flori. si rozmarin. si leustean. si chiparos.si boabab. si iarba verisoara primara cu graul cel mai bun. si maghiran. si cimbru salbatic. si leustean. floarea soarelui. arbore de fier persan ( pentru catarge). trandafir Ispahan. ginco.mestecan. brad albastru. branduse.trestie de zahar. palmier. floare de colt.. 2 ghiocei si trei lalele samburi de masline/prune/cirese/corcoduse/banane/iasomie/levantica/alge de mare uscate. corali.ciuperci uscate……si lista continua.

    Euglena verde va fi oricum. EA suntem NOI.

    Respect!

  5. P.s Este doar o MEGA afacere. Cu multe deteminari: frica de moarte/extinctia/ si alte imbecilitati. Cu scopul simplu al distragerii atentiei de la ENORMELE FURTURI din Buzunarele noastre..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.