Deputatul Mihai Lupu a scos sute de mii de euro din puieţi neplantaţi

Mihai Lupu, deputat PNL de Constanţa, a scos peste 150 mii de euro din fondurile guvernamentale din plantarea unor puieţi pe care nu i-a mai plantat! Afacerea s-a derulat în vara şi toamna anului 2010, în plină criză economică şi când la şefia guvernului se afla Emil Boc, duşman de moarte al liberalilor!

Prin două contracte, firma Construcţii Hidrotehnice SA Iaşi, care aparţine familiei deputatului Mihai Lupu, s-a angajat să planteze puieţi de arbori pe digurile râurilor Siret şi Moldova, pentru prevenirea inundaţiilor.

Numai că cei 12.000 de puieţi pentru care firma deputatului Lupu a fost plătită ca să-i planteze nu există!

Conform experţilor Curţii de Conturi a României, care au controlat pe teren, după un an şi şase luni, exactitatea lucrărilor, arborii nu există! Aşa cum se poate vedea din fotografiile de la faţa locului, făcute la sfârşitul lunii noiembrie 2012, nici urmă de plantaţiile de puieţi care, la data controlului, ar fi trebuit să arate ca o pădure tânără!

A fost ţepuit şi Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene?

Aici ar fi trebuit să fie deja o mică pădure

Dig plantat de firma deputatului Lupu pe malul Moldovei

Prin contractul nr. 74 din 13 august 2010 încheiat cu Administraţia Bazinală de Apă Siret, au fost decontate către SC Construcţii Hidrotehnice SA Iaşi lucrări de plantare puieţi – 8.000 de bucăţi, în valoare de 142.416 euro. Lucrările au făcut parte din îndiguirea râului Siret pe tronsonul Rotunda-Buruieneşti, comuna Doljeşti, judeţul Neamţ. Suma intrată în conturile firmei deputatului Lupu a fost apoi solicitată la decontare din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) de către Ministerul Mediului şi Pădurilor, condus, la data afacerii lui Lupu, de udemeristul Borbely Laszlo.

Prin cel de-al doilea contract, nr. 155 din 14 octombrie 2010, Construcţii Hidrotehnice SA Iaşi s-a angajat să planteze 4.000 de puieţi de arbori, pe malul râului Moldova, în apropierea rampei de gunoi a municipiului Roman.

Avere răspândită

În loc de plantaţie, experţii au găsit maluri prăbuşite

La Doljeşti nici urmă de plantaţie

Conform presei constănţene, discretul liberal de Constanţa este unul dintre cei mai bogaţi parlamentari constănţeni.

Potrivit declaraţiei de avere din iunie 2011, Lupu deţinea un teren şi o casă de vacanţă în Prahova, un apartament în Constanţa, unautoturism Renault Laguna, bijuterii şi tablouri de 25.000 de euro, 620.000 lei în conturi bancare, la care se adaugă indemnizaţia anuală de deputat, de 51.622 lei, şi veniturile soţiei, Traiana Lupu, psiholog de profesie, de circa 20.000 lei. Cei mai mulţi bani pentru anul 2010, anul afacerii cu puieţii, aşa cum au fost prezentaţi în declaraţia din 2011 a deputatului, au venit însă din alte părţi; astfel, soţia a mai încasat 235.000 lei din activităţi agricole de acvacultură-agrement, iar el a declarat venituri suplimentare de 1.250.000 lei, din vânzarea de acţiuni şi părţi sociale, o sumă considerabilă pentru perioada de plină criză în care a avut loc afacerea, la cele trei firme pe care le-a deţinut sau unde a avut participaţii: SC Alboram SRL din Lumina, SC Construcţii Hidrotehnice SA Iaşi (ca acţionar simplu şi ca acţionar înPAS) şiRompetrol SA.

Transfer de avere, nu şi de influenţă

Aşadar, cum nici una din firmele de mai sus nu se mai regăseşte în declaraţia de interese din 2011, dar exista în cele anterioare, rezultă că deputatul Lupu a decis să renunţe la afaceri şi să se implice profund în viaţa politică, rămânând în schimb cu cele 12,5 miliarde lei vechi. Sumă uriaşă, dar mai mică decât cea reală, cu “vreo” 70 de miliarde. Spunem aceasta pentru că, în afara declaraţiei deputatului Mihai Lupu, există şi hotărârea nr. 2 din 17 decembrie 2010 la actele constitutive aleSC Alboram SRL Lumina, publicată înMonitorul Oficial, potrivit căreia Mihai Lupu a primit în schimbul părţilor sale sociale peste 83 de miliarde de lei vechi (echivalentul a circa 2 milioane de euro). Conform documentului publicat în M.Of.,deputatul Lupuanunţa următoarele: “Retragerea mea din societate (SC Alboram SRL Lumina- n.red.) şi din toate funcţiile deţinute, prin cesiunea tuturor celor 20 părţi sociale, reprezentând capitalul social total al societătii, la valoarea de 8.365.305 lei, către SC Construcţii Hidrotehnice SA Iaşi, cu sediul în Iaşi, str. Toma Cozma nr. 13, nr. ORCIaşi J22/354/1991”. Trecem peste faptul că de la 83 de miliarde vechi numai de pe urma Alboram SRL, până la 12,5 miliarde, cât a declarat deputatul Lupu pentru acţiunile şi părţile sociale de la toate firmele, e o diferenţă uriaşă. Astfel,Mihai Lupunu mai este, scriptic, acţionar şi factor decizional la Construcţii Hidrotehnice SA Iaşi, firmă care a primit, de când Lupu este deputat, contracte de aproape 30 de milioane de euro de laAdministraţia Bazinală de Ape Siret. Însă afacerile sunt continuate de fiica sa, Flavia Mihaela Lupu.Flavia, la aproape 30 de ani, artistă, pictoriţă şi… afaceristă în numele tatălui, este unul dintre cei cinci administratori aleşi în AGA din 19 decembrie 2011 ai SC Construcţii Hidrotehnice SA Iaşi, alături de Ioan Careja, director general,Elena Cristina Baltag, din partea acţionaruluiSimerom SA Sibiu (firmă despre care presa dezvăluia în 2010 că l-a ţepuit peConstantin Samson, de laFruvimed Medgidia SA, cu un milion de dolari),Gheorghe Cristian Albescuşi Eugen Ţapu Nazare, membru PNL, fost secretar de stat laMinisterul Economiei, până în 2007.

Despre Construcţii Hidrotehnice SA se ştie că este una din cele mai puternice firme de profil din zona Moldovei şi favorită indiscutabilă a celor de la Apele Române pentru lucrări hidrotehnice în bazinul Siret.

Profil discret de deputat putred de bogat

Născut la Podu Iloaiei, Iaşi, în 1962, actualul deputatul liberal de Constanţa Mihai Lupu a fost muncitor la Antibiotice Iaşi, Întreprinderea de Utilaj Greu Basarabi, Constanţa, şi Petromidia Năvodari, între 1981 şi 1996. Între 2005 şi 2008, în guvernarea Tăriceanu, a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al Oil Terminal SA Constanţa. A intrat în PNL prin Partidul Alianţei Civice, al cărei membru a fost în perioada 1991-1997, iar din 1997 a fost liderul organizaţiei PNL Năvodari şi apoi vicepreşedinte al liberalilor constănţeni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.