Deschidere de stagiune la Teatrul Maghiar de Stat Cluj. 16 companii străine, la Festivalul „Interferențe”

                                    Teatrul Maghiar de Stat Cluj își propune, în stagiunea 2018-2019, realizarea în primul rând a premierelor planificate pentru stagiunea anterioară, care, din motive financiare, au trebuit amânate. Gábor Tompa, directorul general al Teatrului Maghiar de Stat, a precizat că realizarea mai multor proiecte, în afară de cele două-trei titluri noi, va fi posibilă doar în funcție de bugetul aprobat pentru anul viitor.

Regizorul Tompa Gabor, Directorul Teatrului Maghiar din Cluj

Astfel, stagiunea va debuta cu un spectacol planificat inițial pentru luna martie a acestui an: Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare, regia Gábor Tompa. Premiera va avea loc vineri, 28 septembrie, la ora 19.00, în Sala Mare.

Trupa Teatrului Maghiar de Stat va participa, în luna octombrie, la mai multe festivaluri din țară: spectacolul Ilegitim, regia Adrian Sitaru, este invitat la Festivalul Tranzit din Satu Mare și la Fest(in) pe Bulevard din București, iar spectacolul serial Îngeri în America de Tony Kushner, regia Victor Ioan Frunză, se va juca în cadrul Festivalului Național de Teatru.

Scenă din Ilegitim

 

Îngeri în America

 

Îngeri in America, în regia lui Victor Ioan Frunză

La începutul lunii noiembrie, va avea loc premiera unui nou spectacol realizat cu metode de teatru devised. Proiectul, cu titlul de lucru Under Construction, se bazează pe interviuri focus-grup realizate cu tineri aflați în pragul maturizării și este condus de Krisztina Sipos. Proiectul este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Teatrul Maghiar de Stat Cluj organizează, în perioada 22-30 noiembrie, cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe. În cele nouă zile de festival sunt invitate 16 companii din țări precum Rusia, Lituania, Portugalia, Grecia sau Israel și în program figurează spectacole semnate de regizori precum: Anna Badora, Stathis Livathinos, Csaba Horváth, Milo Rau, Luk Perceval, András Urbán, Toni Servillo, Eimuntas Nekrosius, Ilan Ronen, Nuno Cardoso sau Klim Kozinsky. Tema centrală a ediției din acest an este Războaie (Wars).

De asemenea, în partea a doua a stagiunii vor avea loc și premierele spectacolelor câștigătoare ale concursului de proiecte pentru tineri regizori, după cum urmează: (In)vizibil, regia Leta Popescu, Mercenari de Mona Bozdog, regia Ioana Păun și Las Meninhas de Ernesto Anaya, regia Andrei Măjeri.

În luna martie va avea loc premiera spectacolului Nora de Ibsen, regia Botond Nagy, iar în închiderea stagiunii va fi prezentată publicului producția Lulu de Frank Wedekind, regia Enikő Eszenyi, directorul Teatrului Vígszínház din Budapesta. Tot la finalul stagiunii 2018/19 vor începe și repetițiile unei coproducții realizate cu Teatrul de Stat din Dresda: Mutter Courage și copiii ei de B. Brecht, pusă în scenă de Armin Petras, fostul director al Teatrului Maxim Gorky din Berlin și Schauspiel Stuttgart.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.