Despre deficitul de medici din România: un punct de vedere diferit

“Este o hemoragie de medici, dincolo de orice altceva, vom avea o problemă cu exodul medicilor. În niciun sector omul nu este la fel de important precum este în Medicină. Sunt oraşe în care specialităţi întregi nu sunt reprezentate, pur şi simplu nu au medici”, susţine ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Nu mai puţin de 13.000 de medici lipsesc din spitalele româneşti, în momentul de faţă, ca efect al plecării doctorilor la muncă în străinătate. În aceste condiţii, posturi la Cardiologie, ORL sau Terapie Intensivă rămân neocupate în mai multe oraşe, iar în unele judeţe deficitul se apropie de 50%, se arată într-un text publicat azi de Mediafax.

Într-un comentariu făcut în legătură cu acest aspect, analistul economic Florin Cîţu priveşte situaţia într-un mod mai aparte. “Se pare că în sistemul de sănătate există un „deficit” de 13000 de medici. Deficitul reprezintă numărul de locuri vacante din spitale. Autorul leagă deficitul de plecarea medicilor în străinătate. (altfel spus de vină este circulaţia liberă a forţei de muncă- piaţa asta liberă nu ne lasă să trăiam). Implicit soluţia articolului este cea pe care o aruncă toată lumea automat: salarii mai mari pentru doctori. Ok. Dar lucurile sunt puţin mai complicate. De exemplu, nu văd un deficit de medici stomatologi. Din contră… Sau.. în 1990 erau mai puţini de zece medici veterinari în Bucureşti, astăzi sunt peste 600 (din ce ţin eu minte). Salariile pentru medici veterinari scad- competiţia da? De ce dau aceste exemple? Să arată că piaţa lăsată cât de cât liberă FUNCŢIONEAZĂ. Pentru că aici a fost cel mai uşor să deschizi o practică privată. În plus, medicii stomatologi nu sunt forţaţi să plătească din buzunar şi pe urmă să aştepte banii de la casă naţională de sănătate (tot mai multe clinici private au probleme de cash-flow după introducrea cardului de sănătate)(deşi şi ei sunt supuşi „atestărilor” făcute de „experţii de la stat”.)”, a comentat Florin Cîţu.

În final, el explică unde vrea să ajungă cu argumentaţia. “Soluţia nu este automat să creştem salariile. Ok, înţeleg că nu vreţi nici privatizare. DAR trebuie cel puţin să permiteţi sistemului privat să vină cu alternativă (aşa cum a făcut pentru medicii stomatologi). Altfel în fiecare an ne certăm că măresc politicienii şi tehnocraţii salariile pentru doctori cu 10%”, a scris Cîţu pe contul său de Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4567 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.