Despre stat și polițai 

Astăzi, ar fi trebuit să scriu despre Proiectul de lege privind măsurile fiscale și cele de reducere a cheltuielilor.  Marcel Ciolacu n-o mai putea trage de coadă și trebuia să ne arate măcar un plan de  bătaie.  Statul român se împiedică de el însuși și se teme că va cădea în cap. Cei de la  guvern, de luni de zile, se tot chinuie să găsească soluții care să arate bine. Să iasă și cu cloșca grasă și cu puii mari.  În sfîrșit, luni, Ministerul Finanțelor a făcut public proiectul de lege pe care fanfaronul de Marcel Ciolacu vrea să-și asume răspunderea.

Din păcate, Proiectul anunțat ieri conține o roabă de măsuri. Ca un ziarist cu școala în domeniul filologiei, nu mă pot  avînta pe seama unor măsuri economice și fiscale. Nu mă pricep. Așa că sunt obligat să citesc alte anlize economice și financiare, să aștept să văd ce zic politicienii și alți jurnaliști pentru a-mi întemeia o părere.

Deocamdată, mai mult decît să spun că este lung ca o zi de post, nu pot zice.

Rămîn însă la statul român. Nu la primul ministru, ci la unii mai mici. La polițai. Și ei sunt statul. O fărîmă a lui, niște  șoricei care spun că-l  apără, dar mai mult îl ronțăie pe unde apucă.

Mi-a venit pe telefon un fragment dintr-o emisiune pentru tv, o încercare de interviu cu un polițai responsabil de combaterea drogurilor. Un amic îmi scrie: „Astfel de idioți se află astazi la conducerea poliției române”.

Agenția Națională Antidrog sau bani pe Apa Sâmbetei

Personajul care a făcut turul posturilor prin poliție, dar și al posturilor de televizune ca mostră de neputință intelectuală și profesionalism, se numește Cristian Georgel Ivan și a fost inspector șef cu delegare la IPJ Dolj. El era deja director-adjunct la Agenția Națională Antidrog și, în 2022, a  concurat pentru funcția de inspector  șef la județul Dolj. La  examen  a luat nota 1,13 și a fost zburat.  Lemn ca lemnul!  Nu putea termina o frază coerentă.

Bărbat bine clădit și fălcos, trăznind de sănătate, Cristian Georgel Ivan este model de polițist român. Și de  funcționar demn și înțepat. Îmbrăcat la costum și cravată, el arată ca un om al statului. Și cînd stă la ghișeu, și cînd aplică legea și cînd  vorbește. În toată limitările sale are tupeu și pretenții. La cum vorbește, cu siguranță, are și pile. Acest Georgel Ivan mă ajută să înțeleg cum se face că încep să apară din ce în ce mai des tot felul de polițiști care trag pe nas. Sau care o duc bine și nu prind nici un traficant. Un așa guguman nu putea ajunge în atîtea poziții importante fără susținere. De neam, de prieten politic sau de rețea. Ca și Adrian Câciu. La ce  catastrofă de  Proiect de buget pentru 2023  a făcut, în loc să fie exilat la capre, pe un  vîrf de munte, a fost promovat la  Ministerul Fondurilor Europene. Bănuiesc de ce. Și el și  Cristian Georgel Ivan au fost salvați pentru a nu spune ce știu sau pentru a nu  da în gît fărădelegile de care aveau habar. Unul cu  TVA-ul și scutirile, cu comisioanele la împrumuturile României, celălalt pentru cîte nefăcute din  Dolj avea habar.

Statul român arată ca  Ivan și Câciu, ca Ciolacu și ca Boloș, semn că tot mecanismul  său este construit pe criterii false și aproximative. Scîrțîie ca dracu’ la toate încercările importante.

În țara noastră, indiferent cîte chifle cumplite ai la activ și cît de nepriceput  ești,  tot nu te descalifici definitiv și tot mai rămîne un  locșor călduț de care să te agăți.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 36

21 de Comentarii

 1. „Ca un ziarist cu școala în domeniul filologiei, nu mă pot avînta pe seama unor măsuri economice și fiscale. Nu mă pricep”

  In oricare caz, un singur lucru TREBUIE inteles, ca la filologie, verbul a avea: banii se iau de la cine ii au, nu de la cei care nu-i au. Atat !

 2. Scurt e drumul de la țară de tranzit la țară de consum, globalismul vine la pachet cu vicii pe care toți le incriminează dar nu fac nimic pentru a le diminua (eradicarea nu intră în discuție), a se vedea ‘ultima descoperire’, fabrica din județul Iași care producea, printre altele, dulciuri care conțin ‘substanțe psihoactive’.

 3. Creatorii de vuvuzele de la Casa de Modă Secu sunt într-o criză cronică de inspiraţie… Mai nou nu mai poţi deschide televizorul pe iRealitatea, Latrina 3, Românika TV şi UM Digi 24 că la orice oră din zi şi din noapte nu ai cum să nu dai peste nu ştiu ce poliţist de penitenciare, un semianalfabet neras cu nişte sacouri copiate de la Rareş Bogdan şi o privire de viţel la poarta nouă. Nu contează ce se discută – poliţistul de penitenciare e invitat la toate emisiunile să te lumineze cu preţioasele sale puncte de vedere de poliţist de penitenciare… Şi mai are un talent poliţistul de penitenciare, ştie să abată discuţia în orice direcţie nu dezavantajează băieţii care îi apasă butoanele. Orice om întreg la cap s-ar întreba ce fel de loc de muncă este poliţistul de penitenciare, dacă angajaţii prestează atribuţiile de serviciu şi de servicii prin studiourile televiziunilor securiste. Statul eşuat şi interlop reuşeşte „performanţa” de a plăti un salariu şi o pensie specială unui individ, care nu vine la serviciu cu săptămânile, pentru că e prea ocupat cu Bârfa-TV. Dar până şi poliţistul de penitenciare nu trage chiulul într-un asemenea hal ca Întâiul Golfangiu-Turist al Ţării. Vorba aia – Peştele de la cap se împute.

 4. @tomlin : ca la filologie se scrie asa: banii se iau de la cine ii ARE, nu de la cei care nu-i au. Persoana a III-a singular vs persoana a III-a plural. Panimaiesi?

 5. Rujatu i-a promis lui Bolos că-l da cu capul de pereți! Mai bine ar pleca el din „marele PNL” care nici nu știe cât de mic e! Jigodia are atâta putere încât își permite orice. Și Ciuca ce zicea?

 6. Domnule Nistorescu, cred ca stiti ca 70-80/ dintre români au același caracter și mentalitate ca și cei pomeniți😂Asta dacă nu suntem ipocriti. Din cei 30/ rămași mai mult de jumătate sunt plecați afara. De unde s-a luăm alții? Să importam norvegieni și saudiți😀Să fim realiști. Asta e țară. Acesta e poporul. A se vedea cea zis Țuțea.

 7. Conglomeratul de mizerii pestilențiale, care este inițiativa fiscală și reducționistă a lui Ciolacu, menită să conserve nucleul dur al afacerilor pesediștilor, să mențină încățeleala rubedeniilor politicienilor înfipte în sinecurile publice bănoase, dar să și biciuiască micii patroni nealiniați la sfânta liturghie social-democrată fără a clinti un fir da păr din capul multinaționalelor, este pe cale de a fi deversat în Cloaca Maxima înspre legiferare. Adică în Parlamentul României. Fără dezbatere, că dacă ar începe scuturarea noii legi a fiscalității ciolaciene de gunoaiele conținute ne-ar apuca 2025. Asumarea iresponsabilă a răspunderii guvernamentale pe această lege fundamentală nu este decât încă o surpare a unui pilon al democrației, din cele care ne-au mai rămas, cel a dezbaterii parlamentare critice. Cât despre polițaii analfabeți înșurubați zinovian în funcțiile cheie de comandă, ei nu reprezintă decât pumnul desmănușat al Puterii autocratice românești, pregătit să izbească și ultimele rămășițe democratice ale societății cu elanul vechii lupte de clasă bolșevice.

 8. S-a umplut miliția cu persoane de sex feminin!…
  Nu sunt misogin,dar când vezi niște traseiste in uniforme mulate ,te duce mintea la centura politicii!…

 9. Individul este reprezentativ pentru o cariera in Militie. Spun militie pentru ca nu este Politie. Militia este un grup militarizat aflat in slujba unui finantator. Politia este in slujba comunitatii. Sefii din Militie nu avanseaza la intamplare sau dupa merit. Sunt selectati cu grija de mai marele lor si capetenia Despescu, baiat de Buzau.Acolo la Buzau s-a format o grupare deosebit de periculoasa sustinuta financiar de retele de afaceristi arabi preluati de la fosta Directie de Informatii Externe. Acolo a activat economic si Omar Hayssam teroristul.Ciolacul este de Buzau. Reteaua Despescu din Militei controleaza informativ toate plangerile depuse de avertizorii de integritate. Le blocheaza,declanseaza contra-masuri inventand dosare penale importiva avertizorilor sau trimit infractori coordonati de militie sa ameninte. Procurorii sunt la mana militienilor pentru culegerea de probe si daca Despescu vrea sau nu vrea orice incident oricat de ultragios public se aranjeaza de baietii lui sefii militiilor. Vedeti cazul GPL Crevedia unde totul se va aranja fericit.Mananca toata lumea.

 10. Rammstein, nu esti misogin dar o zici.
  Ce-ai vrea sa le vezi cu fuste crete?
  Oricum, recunosti, mulate dar nu mini sau tocmai asta este problema ta?

 11. astia sunt oamenii serviciilor, nu mai avem nici-o nadejde. Pe timpuri ereau la sapte romani, un informator. Acum la sapte romani, sase Cristinei-Georgei…
  Oare pe astia ii testeaza cineva, cel putin, psihologic!

 12. Un proverb romanesc spune „Pentru o vaca/bou, nu cufuresti toata cireada” problema e ca numarul vacilor/boilor e mai mult de jumatate din cireada si fara sa vrei, cufuresti tot.

 13. Articol destul de bun, cu exxceptia formulei „in tara noastra…”
  Care tara noastra, nea Cornele?
  Nu prea mai e a noastra.

 14. pai daca voi ai trimiteti an vest numa paia brunetii. De ce nui trimiteti paia blonzi?? Sa ne mandrim si noi cu roma_niea,

  van aripa da tatari de Bukres si teleorman.

 15. Să tot rânjeşti cu gura până la urechi, când ţi-a pus Dumnezeu mâna în cap şi te-ai născut într-o juntă militară securistă colonie stat eşuat, unde un oligofren, care dacă s-ar fi născut în Franţa şi Germania acum desfunda closetele, aici primeşte pensie specială şi ajunge ministru, primar, vedetă, beizadea, poate chiar preşedinte.

 16. AGENTUL SOVIETIC tomlin e tipul analfabetului functional descris mai sus de Nea Cornel cu talentul sau filologic inconfundabil…
  Niciodata Calosul Tica-Editat tomlin cel Batranul marius nu a fost capabil de o analiza . numai de bascalii secsiste de mahala sordida! Pentru prima oara Nea Cornel recunoaste cu candoare-i inegalabila ca nu se baga unde nu se pricepe si ca asteapta semnale de la specialisti! De vreo cativa ani ii spun ca analiza geopolitica nu e la indemana oricui si ma refer inclusiv la PROFI…Daca in materie de finante poti ca nespecialist sa gafezi nu provoci victime si scuzandu-te la timp iesi din clenci cu faatza curata… Mai grav e cand te dai specialist ca PROFI Piperea si esti de fapt un marxist notoriu care din start nu poate stapani spetza…Mai nou s-a reprofilat ca alchimist…Un alt PROFI s-a reprofilat ca FOTOGRAF, dar tot asa de amator…

 17. Aveti proba mai sus la ce v-am scris: C.N. este Charlie pe forum, semneaza cu ID-ul slugii.

 18. NO DA DE ASTA A-ȚI FĂCUT „REVOLUȚIA”??? ÎN 34 DE ANI „ÎNLĂTURAȚII” AU FĂCUT :FABRICI ȘI UZINE,CĂI FERATE ȘI ȘOSELE,BLOCURI,AGRICULTURĂ IRIGATĂ,ELECTROCENTRALE-TERMO,HIDRO,ATOMO….ÎNVĂȚĂMÂNTY,MEDICINĂ,FLOTĂ MARITIMĂ,BLOCURI,ȘI O LĂSAT ȘI 3-4 MILIARDE$ LA PLECARE! AMU:MILIOANE DE DROGAȚI,MII DE VIOLURI,POPULAȚIE PE 3/4,MILIOANE DE ANALFABEȚI FUNCȚIONALI DA ȘI CU DIPLOMĂ!150 MILIARDE DATORIE,CAI FERATE CU ARBUȘTI,ȘOSELE-AUTOBANDE(DE HOȚI)CE SE ÎNCOVRIGĂ,—SĂ MAI „EXEMPLIFICEZ”?

 19. @Rammstein: eshti individios 😀 shi partinitor, de ce nu te pronuntzi shi despre gelatzii „masculini” de zici ca-s partzari cu camerele pe sex, nu in alta parte ?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.