Aproximativ 400 de deţinuţi, eliberaţi în următoarele zile

Update: Joi a intrat în vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu referitor la eliberările din penitenciare pentru deținuți  pentru condiţii necorespunzătoare.

Legea prevede că, la 30 de zile executate în penitenciar în condiţii improprii, deţinuţii beneficiază de şase zile considerate executate.

„Intră în vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu. (…) Comisiile din penitenciar  sunt pregătite, au făcut toate calculele pentru a vedea care dintre deținuți beneficiază direct de punerea în libertate, iar mâine vor fi deținuți care vor fi puși în libertate, după care, tot prin intrarea în vigoare a legii, foarte mulți deținuți vor dobândi beneficiul, vocația de a solicita liberare condiționată”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Potrivit acestei legi, la 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, deținuții au beneficiul unui număr de șase zile care se consideră efectiv executate.

Aproximativ 400 de deţinuţi vor fi eliberaţi din închisori în următoarele zile, în baza noii legi, a declarat, pentru Mediafax, Sorin Dumitraşcu, fost director al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

„Dimineaţă estimam cam 100 de deţinuţi, acum, după ce am mai vorbit cu colegii, am ajuns la 400. E o estimare. Sunt unităţi care au cinci, sunt unităţi care au 12, sunt care au 17, care au 20”, a spus Sorin Dumitraşcu, fost director al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

Sorin Dumitraşcu a mai precizat că legea recursului compensatoriu este dificil de pus în practică.

„Cum se calculează cele şase zile, dacă se scad sau dacă se consideră executate cu regim asimilat acelor zile de muncă. Sunt chestiuni de luat în calcul. Cum se eliberează deţinutul, prin decizie administrativă sau de către instanţa judecătorească? E de avut în vedere şi asta. Întâlneşti dificultăţi cu programul, te trezeşti că ai scăpat o perioadă. Unii directori şi-au asumat şi au semnat. Avem deja primii şapte care au plecat de la Severin. Un director spunea că o să semneze şi a motivat: prefer să fiu acuzat de faptul că am făcut o liberare eronată, adică i-am dat drumul mai devreme, decât să fiu acuzat de lipsire de libertate”, a completat Dumitraşcu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Dreptul nostru al poporului care este sa platim cazarea si masa infractorilor..?????Bine ar fi ca pe langa pedeapsa detinutii sa fie obligati sa-si platesca paguba adica masa si cazarea plus paza…

    • Dreptul tau ar fi sa ii bagi pe toti hotii ăștia din parlament in pușcărie, ci nu pe cei care au furat o găină de foame

  2. Mai bine ar schimba conditiile din spitale acesti tovarasi care nu mai pot de grija puscariasilor. Sa vada cum detinutii au ratia de mancare mai buna decat in spital iar cu „grija” paznicilor(pe care nu ii verifica nimeni) au telefoane, internet si isi conduc afacerile murdare in continuare. Puscariasii trebuiau sa se gandeasca inainte ca risca sa ajunga dupa gratii unde e normal sa nu fie ca la hotel. Si in plus ca stau cu burta in sus pe banii munciti de noi ar trebui scosi la munca astfel incat sa-si acopere cheltuielile. In spital daca nu esti asigurat iti ia pielea pt zilele de spitalizare. Si pacientii nu pot scrie carti ca sa se faca bine sa plece mai repede…
    De cand s-a instalat acest guvern lucreaza doar pt gratierea si conditiile viitorilor colegi de celula.

  3. Ministrul Justitiei, Tudorel Toader: In cursul zilei de Joi au iesit din penitenciar 529 de detinuti / Nu credeam ca impactul era atat de mare.

    Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat vineri ca, in urma intrarii in vigoare a Legii recursului compensatoriu, pana joi la miezul noptii, au iesit din penitenciar 529 de detinuti, potrivit Agerpres.

    ‘In cursul zilei de ieri, (…) in baza acestei legi, adaugarea acelor sase zile (…) considerate ca fiind executate, au iesit din penitenciar 529 de detinuti. Este MULT si pentru orice asteptare a mea. NU credeam ca impactul era atat de mare, dar, sigur, este efectul legii’, a declarat Toader, la conferinta ‘Protectia drepturilor detinutilor si conditiile de detentie din Romania’.

    El a precizat ca informatia i-a fost transmisa de directorul ANP, Marian Dobrica.

    Tudorel Toader a adaugat ca, tot in cursul zilei de joi, 3.349 de detinuti au dobandit vocatie pentru liberare conditionata.”
    Deci in doar acteva zile, aproape 4000 de detinuti vor ajunge LIBERI pe strazile patriei, „un Impact cam mare”, dar la care NU se astepta nici Tudorel!
    Rusine, Tudorele trebuia sa stii care e IMPACTUl, astia vor ajunge iar pe strazi pentru ca Romania NU are un sistem de reeducare si apoi de incadrare in munca!
    TOTI spuns:”NU ma angajeaza nimeni ca am fost la puscarie”!
    Cine va RASPUNDE, Tudorele, daca Doamne fereste astia reiau apucaturile care i-au trimis la puscarie?!
    Raspunzi TU?!

  4. voi stiti doar sa vorboti de puscariasi,dar unii sunt inchisi si nevinovati.voi nu stiti cum se sta in puscarie ! 30 de persoane intr-o camera de 2/2 .EU nu as zice ca le da mancare ,le da niste apa cu gust de ceva (carne sau legume). Daca esti bolnav nu te baga nimeni in seama ,poti sa mori.Geamuri nu exista! STITI DOAR SA JUDECATI !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.