Șeful Secţiei de anchetare a magistraţilor face DEZVĂLUIRI: „Obstacole puse de Lazăr…”

Gheorghe Stan, şeful Secţiei de anchetare a magistraţilor, a declarat joi că încă de la momentul în care forul a devenit operaţional a întâmpinat obstacole din partea procurorului general. Conducerea Secției de investigare a infracțiunilor din Justiție a făcut dezvăluiri importante despre activitatea pe care o desfășoară și dosarele aflate în lucru.

Gheorghe Stan a făcut declaraţii de presă, în contextul în care Laura Codruța Kovesi a fost citată să se prezinte la audieri pe 7 martie.

„Deşi au existat multe semnale pozitive din partea magistraţilor, în sensul primirii cu deschidere a înfiinţării acestei secţii, încă de la momentul operaţionalizării acesteia am întâmpinat obstacole din partea conducerii Ministerului Public, este vorba despre procurorul general, în asigurarea bazei logistice, a dotărilor, a elaborării organigramei, dar şi în modul de interpretare a principiilor care guvernează activitatea ministerului”, a declarat Gheorghe Stan, şeful Secţiei de anchetare a magistraţilor.

Acesta a mai acuzat că pentru a deveni funcţională Secţia, a fost nevoie de trei acte normative.

„Legiuitorul a trebuit să intervină în mod excepţional prin trei acte normative pentru a reglementa buna funcţionare a Secţiei. Emiterea OUG 90 a fost justificată de necesitatea obligaţiei de operaţionalizare, în condiţiile în care CSM nu fnalizase această procedură. OUG 92/ 2018 s-a impus pentru clarificarea unor norme legale pentru selecţia procurorilor care urmau să facă parte din această secţie, OUG 7/2019-aceasta a fost necesară pentru corelarea normelor privind competenţa procuroului şf al secţei”, a mai spus şeful Secţiei de anchetare a magistraţilor.

Secţia de anchetă a Magistraţilor a preluat, de la înfiinţare, 1.422 de dosare, din care 70% sunt sesizări din oficiu.

Stan spune că a cerut dosarul „Tel Drum” pentru a putea cerceta trei procurori şi cinci judecători

Gheorghe Stan a explicat de ce structura de parchet a cerut transmiterea dosarului „Tel Drum” de la DNA, precizând că vizează presupuse fapte săvârşire de mai mulţi magistraţi, respectiv trei procurori şi cinci judecători.

„Solicitarea de la Direcţia Nţaională Anticorupţie a unui dosar amplu mediatizat s-a întemeiat pe competenţa specială a Secţiei, respectiv presupuse fapte săvârşite de mai mulţi magistraţi. Este vorba de trei procurori şi cinci judecători”, a declarat Gheorghe Stan, procurorul-şef al Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie.

Săptămâna trecută, şeful DNA Călin Nistor anunţa că DNA a sesizat procurorul general pentru ca acesta să decidă care parchet, dintre DNA şi Secţia de anchetă a magistraţilor, este competent să efectueze urmărirea penală. Nistor a mai spus şi că DNA a transmis o copie a dosarului către Secţia de anchetă.

În dosarul „Tel Drum”, în 13 noiembrie, procurorii DNA au anunţat, oficial, că Liviu Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privinţa acordării de contracte. Faptele ar fi fost comise în perioada în care era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

Stan: Aducerea la cunoştinţă a numărului de dosare referitoare la Kovesi, în interesul public

Procurorul-şef al Secţiei de anchetă a magistraţilor a declarat, referitor la dosarele care o vizează pe Laura Codruţa Kovesi, că aducerea la cunoştinţa publicului a numărului acestora s-a făcut în considerarea interesului public.

„Aducerea la cunoştinţa publicului a numărului de dosare de urmărire penală privind pe doamna procuror Laura Codruţa Kovesi s-a făcut în considerarea interesului public manifestat şi a obligaţiei legale de informare. Ceea ce doresc să menţionez este că niciunul dintre aceste dosare nu a fost întocmit ca urmare a vreunei sesizări din oficiu a Secţiei speciale. Aceste dosare sunt preluate pe baza unor ordonanţe de declinare de la alte unităţi de oparchet ori a unor plângeri depuse de petenţi”, a declarat Gheorghe Stan.

Surse judiciare au precizat, pentru mediafax.ro ă Laura Codruţa Kovesi va fi din nou chemată la audieri, de procurorii Secţiei de anchetare a magistraţilor, în dosarul în care fosta şefă a DNA are calitatea de suspect. Aceleaşi surse au mai subliniat că audierea va avea loc în data de 7 martie.

Laura Codruţa Kovesi are calitatea de suspect în dosarul privind extrădarea lui Popa, faptele anchetate fiind luare de mită, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu. Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, ca urmare a unei sesizări a lui Sebastian Ghiţă, care spune că i-a dat bani lui Kovesi pentru extrădarea lui Popa.

Fosta şefă a DNA a formulat în această cauză cereri de recuzare a procurorului de caz, Adina Florea, şi a şefului Secţiei de anchetare a magistraţilor, Gheorghe Stan, toate fiind respinse.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

2 Comentarii

  1. „s-a facut in considerarea interesului public manifestat”. fantastic, deci galagia dela a3/rtv este interesul public?

    • „stanga caviar”, ceva imi spune ca esti „Adrian Papara din oua clocite de cucuvea mov”, zis si „Latrina publica”,
      prostacul securist de „dreapta” cazut la datorie pentru Cauza!!!
      De-a lungul timpului te-am anihilat si in alte variante: „Wolf, Edmond(potaia bavareza)”, „tibi”, „mda”, „misu”,
      „Crocodilul” si lista e lunga, clona a lui „lili”, centurista deselata scapata din stabilimentul de la Baneasa…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.