Președinta UNJR acuză: „Practica parchetelor de a pune presiune pe judecători…”

Datele prezentate de Gheorghe Stan, şeful Secţiei de anchetă a magistraţilor, sunt şocante, arată preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, precizând că e vorba de cele 1.422 de dosare privind magistraţii primite de la parchete, care arată practica parchetelor de a pune presiune pe judecători.

„Datele prezentate în seara zilei de 28.02.2019 de Gheorghe Stan, procuror şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), sunt absolut şocante: 1.422 dosare în curs de soluţionare vizând judecători sau procurori primite de secţie de la alte parchete; 70% din aceste dosare au fost deschise din oficiu; durata dosarelor este mai mare de 2 ani; majoritatea dosarelor deschise din oficiu sunt în legătură directă cu soluţiile pronunţate!”, a scris preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan.

Preşedintele UNJR arată că datele acestea demonstrează „practica parchetelor, inclusiv a DNA, de a deschide „din oficiu” dosare faţă de judecători pentru soluţiile pronunţate şi a le ţine deschise cu anii, cu scop vădit de a pune presiune pe judecători”.

„Înregistrările de la DNA Oradea reconfirmă acelaşi lucru. Gheorghe Stan a declarat că: „La data la care a devenit operaţională secţia, această a preluat un număr de 1422 dosare în curs de soluţionare, din care un procent de peste 70% au fost înregistrate că urmare a unor sesizări din oficiu, dosare cu o vechime în sistem de cel puţin 2 ani şi care erau lăsate în nelucrare. Trebuie precizat că majoritatea sesizărilor din oficiu SUNT ÎN LEGĂTURĂ DIRECTĂ DE CAUZALITATE cu soluţiile pronunţate de magistraţi, în special de judecători, în dosarele instrumentate de aceştia şi indiferente de materia în care aceştia judecă – civil sau penal – sau gradul de jurisdicţie în care funcţionează.” Abia acum avem cu adevărat o imagine a presiunii puse în toţi aceşti ani de DNA şi alte parchete asupra judecătorilor printr-o acţiune sistematică de deschidere de dosare din oficiu pentru soluţiile pronunţate”, potrivit sursei citate.

Dana Gîrbovan subliniază că la această acţiune sistematică se adaugă derapajele şi abuzirile deja de notorietate.

„Cifrele, seci şi necruţătoare, arată o realitate care cu greu poate fi cuprinsă: sute de dosare deschise judecătorilor pentru soluţiile pronunţate, pentru că apoi cauzele să rămână în nelucrare. Un mijloc de presiune – pentru că altă explicaţie logică nu există – real, palpabil, o atingere adusă cu adevărat independenţei justiţiei de o gravitate fără precedent. (…) Teoria conform cărora nu au existat abuzuri, ci doar cazuri izolate, că nu au existat deficienţe de sistem, ci doar derapaje individuale, este demontată de aceste cifre şocante, ce demonstrează folosirea unui mijloc sistematic şi coordonat de presiune inimaginabil într-un stat de drept: dosare penale deschise din oficiu împotriva judecătorilor pentru soluţiile pronunţate. Sistemul judiciar a reacţionat de fiecare dată când s-a pus problema răspunderii judecătorilor pentru soluţiile pronunţate, arătând că acesta trebuie să poată decide liber, fără teama că va răspunde disciplinar, penal sau civil pentru hotărârea pronunţată”, mai scrie Gîrbovan.

Preşedintele Uniunii Judecătorilor din România spune că va fi de urmărit reacţia sistemului acum, când astfel de presiuni asupra judecătorilor nu sunt doar teoretice, potenţiale sau abstracte, ci se vede că sute, poate mii de dosare penale au fost deschise din oficiu împotriva judecătorilor pentru soluţiile pronunţate.

„În concluzie, un lucru este cert: toate aceste acţiuni sistematice de vădită presiune asupra justiţiei au ieşit la iveală tocmai în urma înfiinţării acestei secţii, pe care unii o contestă pretinzând că încalcă independenţa justiţiei”, conchide Gîrbovan.

Reacţia preşedintelui UNJR vine după ce, joi seară, Gheorghe Stan a declarat că de la data la care a devenit operaţională Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, aceasta a preluat un număr de 1.422 de dosare în curs de soluţionare, din care un procent de peste 70% au fost înregistrate ca urmare a unor sesizări din oficiu, dosare cu vechime în sistem de cel puţin doi ani şi care erau lăsate în nelucrare. „Trebuie precizat în acest context că majoritatea sesizărilor din oficiu sunt în legătură directă de cauzalitate cu soluţile pronunţate de magistraţi, în special judecători, în dosarele instrumentate”, a anunţat şeful Secţiei de anchetă a magistraţilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Author

14 Comentarii

 1. Pai nu e clar de ce vorbuni desfintarea acestei sectii? Ce e mai grav ca avem 2 partide , pnl si usr care sustin la nivel isteric asa ceva.

  • Cum adicatelea 70% dintre dosarele facute judecatorilor de procurorii lui Kovesi sunt la sesizarea din oficiu de catre procurori pe solutiile din dosare? Inseamna ca s-au inversat rolurile in justititia romana, adica nu mai judeca judecatorii ci procurorii. Daca solutia din dosar nu este cea ceruta de procurorul politic arestam judecatorul pana ii intra mintile in cap si hotareste asa cum vrea muschii nostrii fiindca noi suntem DNA si nu ne lasam. Succesuri justitia romana!

  • Bine ca v-ati trezit, stimata Doamna Judecator!!! Promit ca o sa va reurc pe soclul de unde v-am „detronat” dupa iesirea Dvs anterioara, din corul celor care resping Ordonanta 7…

  • „Contele de Saint-Spermatozoidon”, clona proaspat fabricata la Baneasa din resturi ADN, Dna Judecator Garbovan le da clase politrucilor din Magistratura controlata de Securitate! Infectia ta caracteriala reiese si din faptul ca neavand
   contraargumente la ADEVARUL pe care Dna nu-l observase initial, dar dupa declaratia zdrobitoare a sefului Sectiei Speciale din PICCJ si-a facut indirect mea culpa, treci la atacul clasic al ticalosilor securisti la persoana, declarand slabi profesional sau nebuni pe toti cei care va desfid…
   Ticalosia slugilor Infractoarei nationale Kövesi e demonstrata o data in plus de DESCHIDEREA DE DOSARE DIN OFICIU celor care nu dau sentintele stabilite, dar nu se sesizeaza din oficiu la dezvaluirile privind raptul de miliarde al camarilei baso-joha-niste…

  • „Contele de Saint-Spermatozoidon”, iata ca te tradezi din nou, Editat, prin AMENINTARILE MARSAVE CU MOARTEA ca fiind un vechi terorist ticalos pe acest forum!!! „Smarandache”, esti tot subofiter Secu sau te-au promovat intre timp? Provoci greatza, Editat…Dumnezeu, ateu bolsevic, va lasa in putrefactia voastra morala drept dovada a existentei Necuratului…

  • Cenzura a aplicat „Editat” la apelativele „legionaro-bolsevic” si ” securist ticalos” adresate spermatozoidului
   innobilat care i-a plagiat pseudonimul „Contelui de Saint-Germain”…

 2. Opinați că Gârbovan ar ține să facă public faptul că nu ar avea aptitudinile necesare pentru a practica profesia de judecător ?

  • E celebra ‘suricata din Oradea „care a invatat si ea de la Mona Pivniceru ca daca ai clanta mare,nu conteaza ce ai in cap,ajungi cel putin la Curtea Suprema!

  • #Contele de Saint-Spermain
   Conte, sa inteleg ca agreati ca procurorii sa mentina o presiune asupra judecatorilor daca sentinta nu-i multumeste?

  • Florine:cand e vorba de spagi si mita,toti procurorii si judecatorii au acelasi Dumnezeu!cand un procuror trimite in judecata un penal,cu dovezi clare,(irefutabile:)))si cere,sa zicem 10 ani,si judecatorul „analizand” dovezile.ii da inculpatului 1 an cu suspendare,pentru mine e clar ca judecatorul a analizat portofelul inculpatului! Pt Charlie:batut-o de Dumnezeu,mai ai putin si te arunci pe fereastra!

 3. DACA DATELE SUNT SOCANTE, ATUNCI DE CE MANIFESTATI PENTRU DESFINTAREA SECTIEI? CÂND O CONDUCEA KOVESI STATEATI TOTI CA STRUTUL DE FRICA

 4. Rolurile în justiţie se inversaseră. Procurorul -avocatul statului- era cel care impunea sentinţa, judecătorul ”find la mâna lui” prin posibilitatea sa de a-i face, aşa, ”din oficiu”, dosar penal. Ce este asta?! INJUSTIŢIE!!! E explicabilă greva unora dintre ei prin pierderea puterii lor ilegitime asupra judecătorilor ca urmare a înfiinţării Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Prin grevă aceştia s-au deconspirat. Se impune cu necesitate eliminarea ”uscăturilor” din sistem. Dacă justiţie nu e, nimic nu e!!!

 5. In anii’50,comisarii sovietici,in 2019,procurorii comisari ai acestei paukeriste nimita Codruta Kovesi.
  Cam tarziu vi se deschid ochii,domnilor judecatori.

 6. @ Cum ați comenta totuși despre faptul că deși invocă exercitarea unor presiuni judecătorii nu îi amendează pe cei despre care afirmă că fac presiuni în instanță, pe parcursul desfășurării proceselor, deși ar avea și un astfel de drept legal ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.