Dialog ce aşteaptă de un an. China şi Statele Unite nu-şi pot „întoarce spatele”

Preşedintele SUA Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping au restabilit miercuri un dialog care era în aşteptare de un an, dar şi-au expus şi diferendele, în special în ceea ce priveşte Taiwanul, relatează AFP.

Preşedintele american a afirmat, la încheierea unei conferinţe de presă, menită să salute rezultatul summitului, că încă îl consideră pe omologul său chinez un „dictator”.

„Este un dictator în sensul că iată un om care conduce o ţară, o ţară comunistă, care se bazează pe o formă de guvernare total diferită de a noastră”, a afirmat preşedintele SUA, folosind o expresie care a indignat Beijingul în trecut.

Summitul celor doi lideri s-a încheiat miercuri în California cu „progrese reale”, potrivit preşedintelui american care a afirmat că doreşte „să se asigure că rivalitatea nu degenerează în conflict”.

Cei doi lideri au făcut „progrese reale” în faţa „provocărilor globale”, a dat asigurări Joe Biden pe reţeaua de socializare X (fosta platformăTwitter).

Preşedintele american Joe Biden a salutat, de asemenea, discuţiile „constructive şi productive” cu omologul său chinez Xi Jinping, anunţând în special un acord privind restabilirea comunicaţiilor militare între cele două ţări şi angajamentul Beijingului de a lupta pentru combaterea traficului cu fentanil.

„Tocmai am încheiat câteva ore de convorbiri cu preşedintele Xi şi cred ca acestea au fost cele mai constructive şi mai productive discuţii pe care le-am avut”, a declarat preşedintele Biden în cadrul conferinţei de presă.

La rândul său, preşedintele chinez Xi Jinping, care a avertizat asupra consecinţelor „insuportabile” ale unei confruntări, a estimat, potrivit unei traduceri în limba engleză, că China şi Statele Unite nu-şi pot „întoarce spatele”.

„Planeta este suficient de mare pentru ca ţările noastre să prospere”, a afirmat el, în timp ce Washingtonul şi Beijingul se află într-o competiţie acerbă, fie că este economică, tehnologică, strategică sau militară.

„Cred cu tărie într-un viitor promiţător pentru relaţia bilaterală”, a declarat Xi Jinping, avertizând în acelaşi timp împotriva oricărei încercări a Statelor Unite de a „remodela” China.

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a cerut omologului său american Joe Biden să „înceteze înarmarea Taiwanului”, dar a validat reluarea comunicării la nivel înalt între cele doua armate, a anunţat joi Beijingul.

„Statele Unite (…) trebuie să înceteze să înarmeze Taiwanul şi să sprijine reunificarea paşnică a Chinei”, declarat Xi Jinping în cadrul întrevederii avute cu Joe Biden în California.

„Reunificarea Chinei va fi realizată, este inevitabil”, a declarat preşedintele chinez în cadrul convorbirilor avute cu omologul său american, potrivit unui raport al Ministerului chinez al Afacerilor Externe.

Statutul insulei, a cărei suveranitate este revendicată de Beijing şi unde vor avea loc în curând alegerile prezidenţiale, rămâne un subiect central al fricţiunilor dintre cele două ţări. Joe Biden i-a cerut miercuri preşedintelui chinez să „respecte procesul electoral” şi a confirmat linia deliberat ambiguă a Statelor Unite: niciun sprijin pentru independenţă, dar refuzul unei preluări prin forţă.

De asemenea, Washingtonul aşteaptă de la China, un partener apropiat al Iranului şi Rusiei, să nu agraveze crizele internaţionale majore: conflictul dintre Israel şi Hamas, precum şi războiul din Ucraina, notează AFP.

Xi Jinping şi Joe Biden s-au întâlnit ultima dată în noiembrie 2022, în marginea summitului G20 din Bali.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

14 Comentarii

 1. Pai, senilul de Biden a intors spatele, ca el nu mai stie sa revina in biroul oval cand iese in gradina. Iar babaciunea de Pelosi a pus capacul. Apropo, ce mai face, e bine, ca navalnicul bautor de metilic din Siberia ?

 2. Adica nimic nou. Ramane ca inainte. China o sa faca 1 mie submarine cu rachete nucleare de care tremura Ameruca. Daca Izraelu se retrage se evita al 3 lea razboi mondial. Altfel arabii vor invada si macelarii evvreii.
  Ura si la gara.

 3. Se contureaza o lume bipolara cu doi dulai inconjurati de javrele aferente. Se repeta situatia din timpul Razboiului Rece, o perioada dominata de conflicte mici dar fara un conflict major. China vine sa inlocuiasca Rusia in aceasta schema, cu mai multe sperante de pace mondiala.

 4. E limpede pentru toată Planeta Mer🌈, Sistemul paraSolar, ba chiar și întreg metaVERSETU’:
  China va dirija în Li🌈icia sufocată de Fentanyl, Rusia în Europa invadată de Islam.
  Eu vă tot spun, da’ voi nu vreți să mă credeti:
  Putin și Xi au MUTAT DECISIV !
  Oameni buni, jocul e terminat.
  măRog…😜

 5. Concluzia: ramane ca inainte adica Taivanul este pamant chinezesc. O singura putere, BRICS-ul, va domina lumea in urmatoarele sute de ani.

 6. Pai daca vorbesti cu omul ala cinci ore si pe urma iesi si il faci dictator atunci sa il citez pe Ciolacu cand a spus si el un adevar: „Un mitocan!”

 7. Ce prosti și americanii ăștia. NOI am hotărât. Nu mai vreem relații cu China, că sunt comuniști.

 8. Manipularea acestei știri care denotă dispersarea presei occidentale este că „Reuniunea are loc la summitul de cooperare economică Asia-Pacific de la San Francisco” deci această întâlnire are loc anual era stabilită cu un an in urmă ….este una strict economică …nu are legătură nici cu Palestina nici cu Ucraina …

 9. Coco Chanel , deranjeaza cumva ca am spus ca poporul chinez are in spate o civilizatie de peste sapte mii de ani si amerlocii una de abia vreo trei sute de ani ? si ca ” democratul Robinette cum a intors spatele de la ” convorbirile fructuoase” si-a dat in petic numindu-l pe Xi ” dictator” ? V-ati molipsit de la aroganta amerloca ? L-am jignit cumva pe Bidonette ? Si pentru faptul ca am spus : reiterez -Xi este cu citeva clase peste Bidonette si ” nulanderii” lui. S-a ajuns ca in snoava cu sclavul lui Diogene care umbla cu opaitul aprins ziua in amiaza mare ” sa caute un om” in celebra cetate antica ?Hai doamnelor MCD ,IR, LV si cine o mai fi la cenzura , chiar asa ?Parca mai ieri il numeati si pe Erdogan ” islamist” ,nu? Ce ar fi sa lasam ” trendul” si sa vedem realitatea (nu realitatea tv)?Stiu ca nu sunt dezirabil cu unele comentarii, dar sunt multi altii care debordeaza in… stiti dumneavoastra ce si nu-i cenzurati. Na ,iata ca am ramas in locul lui @ Charlie ” vaitindu-ma”!

 10. DE cele e cu adevarat frica americanilor de CHINA + Taiwan ?
  RASPUNS:
  – Pentru ca vad unde-a deja ajuns CHINA + … HONG KONG !

  😉 De ce se tem yankeii NU SCAPA 🙁 !
  CHINA + TAIWAN + HONG KONG ar fi in konw-how in real SALT CALITATIV devansand yankeii , grabindu-le cadearea 🙁 !
  IQ=?
  😉

 11. trump ,un democrat nu un dictator,cu putin inainte de conferinta din 24 iulie 2019 a pompierilor din nyc care declara ca au dovezi ca mossadul si cia au plasat exploziv in turnurile gemene si nr 7 din wtc inainte de 11 sept 2001, a pornit campania anticomunista zntichineza ….unul din rezultatele acestui fapt , multi chinezi specialisti si oameni de stiinmta din sua au plecat in china din cauza persecutiilor fbi si mediului toxic din media sua ….cine a pierdut? america…lui trump si biden…dupa 37 de ani in sua pot sa definesc cu sigurnta ca a fi democrat e sa fi un tradator ordinar in slujba jidanilor cum e trump si biden …

 12. Cum?Senilul vorbeste cu un Dictator?Pai atunci poate vorbi si cu Putin,ca si asa senilul a provocat un HAOS INTERNATIONAL.

 13. evident ca Putin este constient:
  -Russia trebuie sa se poata bate simultan si cu SUA si cu China!

  din partea noastra,
  CHINA TREBUIE DISTRUSA!

 14. Adică, dacă dl. Xi consideră că dl. Biden are ochii mari, acceptăm ca normal să-i spună acestuia „ci*ochist”?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.