Dieta alcalină: un stil de viață

Foarte populară deoarece promovează un stil de viață sănătos, dieta alcalină previne apariția multor boli și a dezechilibrelor metabolice. Ajută la pierderea kilogramelor în plus, la menținerea unei greutăți normale și se bazează pe consumul alimentelor alcaline în proporție de cel puțin 85%. Dieta alcalină este mai mult decât un regim de slăbit – este un stil de viață.

Argumente pro

Alimentele se împart în două mari categorii: alcaline, care susțin sănătatea organismului, și acide, care sunt asociate cu dezvoltarea bolilor cardiovasculare, inflamatorii, autoimune și a cancerului. Mai sunt asociate cu oboseala, diabetul și obezitatea. Organismul uman este sănătos atunci când pH-ul este neutru, adică puțin mai mult de 7 – alimentele acide au pH-ul mai mic de 7, iar cele alcaline, mai mare. Pentru a obține un echilibru, este indicat să consumăm, în medie, 85% alimente alcaline și restul acide.

Celulele canceroase și tumorile nu se pot dezvolta într-un mediu alcalin, iar mediul acid le favorizează apariția și le grăbește evoluția, susțin unele studii. Când corpul are un pH alcalin, te simți energic, mai concentrat, pielea, părul și unghiile au un aspect sănătos, ești mai puțin predispus bolilor și ai o greutate normală. Deși nu vei slăbi miraculos, așa cum promit alte diete, vei pierde din greutate, în timp, și îți vei menține sănătatea.

Care sunt alimentele alcaline

Sunt recomandate legumele crucifere (conopidă, varză, broccoli), rădăcinoasele (ridichi, morcovi, napi, păstârnac, hrean, sfeclă) și verdețurile (spanac, kale, năsturel, andive, salată verde). Gătește-le la abur, cuptor sau consumă-le crude și evită să le ții mult pe foc, pentru a-și păstra cât mai mult din proprietăți.
Consumă usturoi (are efect detoxifiant, este vermifug și antiinflamator), ardei iute, germeni (de grâu, alfalfa, linte), quinoa, lime, ulei de măsline, kale, lapte vegetal, semințe (de in, dovleac), nuci (migdale, caju), fructe, mazăre, dovlecei, castraveți, sparanghel, ceapă, cartofi dulci. Alege surse de grăsime sănătoase, ca uleiul de cânepă sau măsline, avocado și peștele gras.

Evită proteinele de origine animală, mai ales cele provenite din carne de pui, porc, vită, curcan sau miel, inclusiv ouăle. Nu sunt indicate lactatele și grăsimile procesate din unt, margarină și uleiul de floarea-soarelui, deoarece cresc aciditatea corpului.

Renunță la produsele realizate cu făină albă, zahăr rafinat, fructe de mare, oțet, miere, sirop de arțar, fructe confiate, cartofi, porumb și toate alimentele procesate și semiprocesate.

Sfaturi practice

Începe ziua cu un mic-dejun sănătos, sățios și bogat în fibre. Sunt indicate smoothie-urile verzi din legume și fructe, în care să adaugi germeni de grâu. Nu mânca mai târziu de ora 19.00 și încearcă să ai trei mese principale pe zi și două gustări (formate din semințe și nuci).

Bea numai apă, ceaiuri neîndulcite și sucuri din fructe proaspete. Renunță complet la băuturile carbogazoase, alcool, cafea și tutun, pentru că îngrașă și sunt nesănătoase, și încearcă să ai activitate fizică regulată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Corneanu 31 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.