Diferenţele dintre vaccinurile aprobate în Europa

Centrul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) a explicat care sunt diferențele dintre vaccinurile BioNTech Pfizer și Moderna.

Potrivit CNCAV, cele două variante de vaccin disponibile în Uniunea Europeană sunt foarte asemănătoare.

Reprezentanții Centrului susțin că, momentan, cererea pentru vaccinurile împotriva COVID-19 depășește capacitatea de producție, iar opțiunea pentru una din cele două variante se face pe criterii medicale, în funcție de istoricul medical și de disponibilitatea celor două tipuri de vaccin, în centrele de vaccinare.

Iată întrebările la care au răspuns specialiștii CNCAV:

Pe ce tehnologii sunt dezvoltate cele două vaccinuri?

Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. ARNul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.

Cât de eficiente sunt cele două vaccinuri împotriva COVID-19?

Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune încă măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul SARS-CoV-2. Protecția pe termen lung nu poate fi cunoscută cu exactitate până în prezent pentru vreunul dintre vaccinurile aprobate de EMA.

Cine se poate vaccina?

Vârsta: Vaccinul Comirnaty este aprobat pentru utilizare începând cu vârsta de 16 ani, în timp ce vaccinul Moderna este aprobat de la vârsta de 18 ani.
Sarcina și alăptarea: Niciunul dintre vaccinuri nu a fost studiat pe loturi care să includă femei însărcinate sau care alăptează, însă studiile preclinice nu arată că ar exista efecte dăunătoare asupra fertilității, sarcinii sau a fătului. Nu este cunoscut dacă vaccinul influențează alăptarea. Conform EMA, nu sunt raportate riscuri în legătură cu alăptarea. În ambele situații se recomandă consultarea prealabilă a medicului pentru a fi luate în considerare riscurile și beneficiile individuale.

Câte doze trebuie făcute?
Ambele vaccinuri necesită două administrări – pentru Comirnaty rapelul se administrează la 21 de zile, iar pentru vaccinul Moderna la 28 de zile.
Profilul de siguranță
Reacțiile adverse sunt de regulă ușoare sau moderate, similare pentru ambele vaccinuri. Cele mai frecvente sunt: durere în braț, la locul administrării, oboseală, dureri de cap, frisoane, dureri musculare și articulare, febră, tumefierea ganglionilor limfatici. Aceste reacții adverse apar ca urmare a stimulării sistemului imun, sunt tranzitorii, trec spontan și apar mai frecvent la tineri și după cea de-a doua doză.

Cum se distribuie?
Ambele vaccinuri necesită lanțuri de frig (condiții de temperatură care trebuie respectate în timpul stocării și distribuției). Vaccinul Moderna se recomandă a fi stocat la -20°C, în timp ce Comirnaty trebuie stocat la -80°C. După decongelare, Comirnaty este stabil 5 zile la 2-8°C, în timp ce vaccinul dezvoltat de Moderna este stabil timp de 30 de zile la 2-8°C. Fiecare flacon de Comirnaty conține 5 doze de vaccin, în timp ce fiecare flacon de vaccin Moderna conține 10 doze. Vaccinul Comirnaty necesită diluție prealabilă cu ser fiziologic înainte de a fi administrat, în timp ce vaccinul Moderna este gata pentru utilizare. În concluzie, din punct de vedere al siguranței și eficacității cele două vaccinuri sunt similare, diferențele fiind importante mai degrabă pentru organizarea logistică (stocare, transport, administrare etc.).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Guvernul e eficient. Zerodoctul depășește limita suportabilitatii la eficienta. USR-ul e cu eficienta spre zero, dar face eforturi sa-si poarte chiloteii cu dantelă cu demnitate și incredere ca nu vor intra la apa. Pnl e pe cai mari si caii sunt așezati într-un grup statuar fără soclu, dar cu postament din postav. Cele două vaccinuri sunt la ce de eficiente, asa ca ce importanta are pe care-l faci sau pe care nu-l faci sau daca nu le faci. Oricum sunt eficiente. Deci un om eficient e asemeni vaccinului. Ori il angajezi, ori nu-l angajezi, tot e eficient pentru firma ta, a familiei, a regiunii , a patriei si a corporatistilor.

  2. Dupa ce se vaccineaza cei de varful statului roman cu Johannis in frunte in direct si la o ora de varf, ma vaccinez si eu! Adicatelea prostii romani sunt cobaii lui Johannis/Soros/Bidon?

  3. Acestea nu sunt vaccinuri pt ca nu ofera imunitate! Scrie ca ofera protectie in boala, adica faci o forma mai usoara si nu mori! De 2000 si ceva celulele noastre stiau sa produca anticorpi! Acum s-au prostit de tot cu covidul asta si nu mai stiu asta! E nevoie de un ARNm uman injectat in corpul nostru care s-a prostit de tot, ca sa fie invatat sa produca anticorpi! Cine stie de ce s-au prostit celulele noastre?! Maine, poimaine o sa ne vaccineze si copiii nostri, cu ARNm ca sa invete creierul lor sa produca neuroni, caci de atata stat acasa s-au prostit de tot! Pe noi ne-a prostit atata reclama la vaccin si masca ca nu mai permite oxigenarea creierului! Treziti-va romani din prostie si dati de pamant cu circarii si hotii de politicieni!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.