Digitalizarea incompetenței

Din ciclul „Pandemia naşte idei creatoare”, digitalizarea României visată de preşedintele Iohannis ne relevă, încă o dată, dacă mai era cazul, că politicienii români, cu precădere politicianul Iohannis, nu au nici fel de reprezentare a realităţilor sociale şi economice ale momentului. Discursului preşedintelui privind necesitatea digitalizării instituţiilor din România şi inerentul progres pe care îl va genera în activitatea instituţiilor publice nu i-a lipsit una dintre temele preferate ale românilor din 1989 încoace, aceea despre corupţie.

Din noianul de scandaluri de corupţie care au dinamitat economia României timp de 30 de ani, preşedintele României a pus ochii tocmai pe corupţia administraţiei publice şi pe lipsa de transparenţă privind cheltuirea banului public, aşteptând progresul societăţii şi eradicarea corupţiei, la fel cum aşteptăm să scadă nivelul Dunării după ce am luat două găleţi cu apă din ea. Mai mult decât atât, România este prezentată ca o ţară cu un potențial uriaş, din care doar mierea şi laptele care curg din copaci lipsesc şi, de aceea, tocmai această digitalizare ar fi elementul care ne-ar asigura drumul către Rai.

”România poate fi un actor important în industria producătoare de maşini inteligente. Beneficiem, în acest sens, de o industrie auto dezvoltată, integrată şi performantă, dar şi de centre de cercetare aplicată de înaltă performanţă şi produse high-tech. Toate acestea sunt argumente ca România să fie un vector de dezvoltare a agendei digitale în context regional şi în context european”, spunea preşedintele României. Discursul acesta pompos, presărat cu termeni precum „dezvoltată”, „integrată şi performantă”, „înaltă performanţă” sună bine dacă ai fost criogenat vreo trei decenii şi te-ai trezit azi şi ai aflat că poţi să-ţi plăteşti impozitul sau factura online. Ce nu înţeleg nici preşedintele României şi niciunul dintre politicienii care ne prezintă realizările măreţe ale agendei digitale este faptul că aceasta este o direcţie firească pe care omenirea o urmează, iar societatea românească nu a făcut decât să se ralieze, în virtutea inerţiei, unui trend exprimat la nivel global.

Platon spunea că omenirea nu va scăpa niciodată de necazuri până când iubitorii înţelepciunii nu vor ajunge la frâiele puterii politice, sau până când deţinătorii puterii nu vor deveni iubitori ai înţelepciunii. Dacă omul n-a primit decât o educaţie defectuoasă sau rea, el devine cel mai îngrozitor animal pe care l-a produs pământul. De aceea, legiuitorul trebuie să facă din educaţia copiilor prima şi cea mai serioasă dintre preocupările sale.

Păstrând logica afirmaţiilor lui Platon, digitalizarea mult visată despre care ne vorbeşte preşedintele României nu va putea vreodată să scape societatea românească de flagelul corupţiei din administraţia publică, nu atâta timp cât nu vom avea criteriile competenţei şi al moralităţii pentru eligibilitatea clasei politice şi pentru recrutarea funcţionarilor publici. Digitalizarea este un proces firesc şi foarte util pentru o eră în care timpul este foarte important şi, din ce în ce mai mult, un factor de presiune pentru fiecare individ care se confruntă cu un flux interminabil de sarcini, dar digitalizarea nu poate stârpi venalitatea funcţiilor din administraţia publică şi nici nu poate spori capacitatea cognitivă a unor funcţionari care au fost numiţi pe orice alte criterii, mai puţin pe cel al competenţei.

Pentru o eficientizare a aparatului de stat este clar că avem nevoie de o resetare a resurselor umane, căci, aşa cum spunea Alfred Binet, “aptitudinea este un mijloc admirabil de a economisi munca şi un instrument natural către progres, ea permite să se lucreze mai bine, cu muncă mai puţină” şi nici pe departe de o digitalizare a incompetenţei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

11 Comentarii

  1. DICTIONAR ENCICLOPEDIC de la EDITURA ENCICLOPEDICA, editia 1996:
    DIGITALINA = glicozid extras din frunzele plantei degetelul-rosu, utilizat in tratamentul bolilor cardio-vasculare si ca diuretic.
    DIGITIZARE = transformrea unei reprezentari continue (analogice) intr-o forma discreta (numerica)
    DICTIONAR DE NEOLOGISME – EDITURA ACADEMIEI RSR, editia 1978:
    DIGITALIZARE = introducerea de digitalina in organism
    Mi se pare normal că tovarsul johanis, dar si slugile sale, nu s-au uitat pe un dictionar comunist. Mi se pare la fel de firesc că nici lucratorii din media, scoliti in west, la scoli inalte (adica, erau cladiri cu mai multe etaje), sa nu citeasca un dictionar comunist. Iar romanii, in general, se stie ca sunt mari joskomunisti, chiar daca i-au intampinat cu flori de tanchistii sovietici.
    Adevarul adevarat este ca tovarasul johanis chiar s-a digitalizat si a produs ceea ce a spus.

  2. Din pacate acum incep si hastagisti sustinatori fanatici ai lui Iohanis sa-si dea seama ca acesta este un personaj ce nu serveste interesele romanilor , este un neroman ce nu gandeste si nu simte romaneste , nu are educatia si capacitatea intelectuala pentru o asemenea functie !!
    Iohanis si-a pus guvernul sau de marionete slugoi incompetenti si dupa cum se vede face ce vrea fara sa tina cont de interesele si realitatile din Romania , ia decizii care din care mai aberante la care victime sunt romanii !!!

  3. Foarte sugestiva poza articolului. In timp ce ni se promoveaza digitalizarea, dam exemplu cu telefonul analog cu fir. La fel ca Ludovic, vorbind despre amendarea celor care poarta masca incorect, sau Tataru vorbind despre masurile bune luate de el care au pus Romania pe primul loc in Europa la infectari.

  4. Sugestiv titlu articolului, dar România nu mai are nici clasa politica dar nici funcționari onești Aceste slujbe sunt de fapt doar locuri unde se dezvolta afaceri personale.

  5. In 2014 mai marii guvernanti se ladau ca au digitalizat structurile de evidenta a persoanelor la nivel central si judetean din MAI. Rezultatul? Eliberarea unui nou buletin pentru persoanele din mediul satesc in judetul Iasi dureaza peste 45 de zile. Char daca este problema Covid-9 nu cred ca dl. Vela a scos functionarii din aceste structuri la actiunile politiei din strada. Asa de bine s-au digitalizat ca, daca accesezi site-ul structurii judetene Iasi, la capitolul audiente o vei gasi tot pe fosta ministra, Carmen Dan desi la momentul schimbarii nu era nici o criza medicala. In Romania nu problema digitalizarii este cea mai importanta problema, mai important este selectia personalului profesionist care sa opereze sistemele respective. Altfel importam tehnologie pe care se aseaza praful prin depozite sau birouri, bani aruncati de pomana cum se intampla acum cu aparatura medicala cumparata in regim de urgenta si nefolosita in cele mai multe cazuri fiindca nu au personal calificat.

  6. lui Titel – ceea ce ai constat este EXACT rezultatul DIGITALIZARII. Daca s-ar fi DIGITIZAT era cu totul altceva – vezi comentariul meu de mai sus.

  7. Daca se vor mentine criteriile de selectie actuale pentru funcționarii din România, putem sa vorbim despre digitalizare inca trei decenii de azi inainte ca despre o utopie. Cand investesti in prostie si in incompetenta este este ca si cand ai planui sa cultivi cartofi pe Luna.

  8. Digitalizarea incompetente, nepedepsirea criminalilor trecuti, prezenti si viitori, neconfiscarea averilor nejustificate, furtul de la gura copiilor si a batranilor a hranii si ingrijirii deturnate spre salariile si pemsiile speciale…

  9. Din pacate, desi este adevarat ca ” digitizarea (necesara) nu poate stârpi venalitatea funcţiilor din administraţia publică şi nici nu poate spori capacitatea cognitivă a unor tfuncţionari care au fost numiţi pe orice alte criterii, mai puţin pe cel al competenţei”, in schimb, va eficientiza activitatile venale ale zisilor functionari. Caci, cum bine observa un comentator, administratia publica e mai curand una privata, de rezolvare a intereselor personale si de clan.
    Digitizarile, AI si automatizarile de care insa se vorbeste azi a fi implementate sunt o alta mancare de peste. Ele au de a face cu un control total al societatii civile si cu o reducere drastica a numarului de lucratori pana la disparitia unor profesii care, in opinia mea, necesita obligatoriu mana si mintea umana. Ori poate ca tele-medicina si vaccinarea biometrica (tatuajul digital subcutanat in loc de nano-cip, doar un exemplu dintre multe) va par un progres minunat pt specia umana… Vom fi oare printre primii sa ne oferim pt experiment? Tailanda (si altii) se pare ca a aceptat deja oferta.
    Traim vremuri in care oficial ni se prezinta in culori fantastice avantajele si ni se ascund deliberat dezavantajele si problemele „colaterale”, uneori din ignoranta, semnalate de profesionisti. Intai impuscam din reflex si abia apoi (ne) punem intrebari… cand e prea tarziu si nimic nu mai poate fi reparat/schimbat.
    https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/jul/14/silicon-valley-healthcare-provider-coronavirus?CMP=oth_b-aplnews_d-1

  10. Deget-digital-digitalizare…
    N-ati remarcat ca indiferent cui va adresati, institutie publica sau privata, aceasta va cere numarul alocat persoanei dvs. in loc de numele dvs?
    Viitorul visat si dorit de credinciosii progresului s-a incarnat in istorie si lucreaza activ sa ne sodomizeze constiintele.
    In Securistan digitalizarea este degetul de care trebuie sa ne ferim ca de dracu…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.