DIICOT, dosar penal în urma plângerii judecătorului Cristi Danileţ

În urma plângerii depuse de judecătorul Cristi Danileţ, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a deschis un dosar in rem pentru divulgarea informaţiilor secrete de stat și neglijență in serviciu pentru documentele dispărute din arhiva serviciului secret al Ministerului Justiției.

Cercetările procurorilor survin după ce în presă au fost publicate documente secrete referitoare la arhiva SIPA.

Dan Andronic a susţinut, într-un articol evz.ro, că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu.

Ulterior, Danileţ s-a apărat susţinând că nu a sustras, copiat, stocat sau dezvăluit informaţii cuprinse în notele consultate din arhiva SIPA şi a cerut Parchetului General să facă cercetări. El a făcut o sesizare în acest caz.

Guvernul a aprobat pe 31 mai, o hotărâre privind constituirea unei Comisii care va inventaria, declasifica sau, „acolo unde va fi cazul”, va trece la un alt nivel de clasificare sau de secretizare documentele din arhiva SIPA, după care le va preda instituțiilor cu competențe în domeniu. Activitatea comisiei se va desfășura pe o perioadă de maxim 3 ani.

Actul normativ vizează, de asemenea, declasificarea a trei documente emise de Ministerul Justiției în anul 2008.

După publicarea hotărârii în Monitorul Oficial va fi desecretizată arhiva, dar şi cele două rapoarte întocmite de către comisiile care au lucrat în arhivă în 2008 şi anexa unuia dintre ele, potrivit ministrului Tudorel Toader.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.