Din 37 au prins doar doi!

jaf armat bancă

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Mihai Culeafă, a anunţat că în ultima săptămână au fost controlaţi 37 de furnizori de energie electrică şi gaze, constatându-se faptul că doi operatori au emis facturi pe luna noiembrie fără a aplica plafonarea sau compensarea preţurilor.

Culeafă a precizat că în urma reclamaţiilor primite din partea consumatorilor şi a sesizării publice făcute de către ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe data de 6 ianuarie au început controale la toţi operatorii economici furnizori de energie electrică şi gaze.

„Până în momentul de faţă au fost controlaţi 37 de operatori economici, cu unul sau mai multe puncte de lucru în toată ţara, unde au fost depistate câteva neconcordanţe în ceea ce priveşte legea 259 de compensare şi plafonare a preţurilor. Aş vrea să dau două exemple relevante în acest sens: doi mari operatori economici au emis facturi pe luna noiembrie fără a aplica plafonarea sau compensarea preţurilor, menţionând faptul că au întârziat normele de aplicare a legii. De asemenea, au calculat noile preţuri pornind de la valoarea lor fără TVA. În acest caz s-a propus încetarea de practici comerciale incorecte. Controalele vor continua în perioada următoare şi se vor intensifica în toată ţara, la absolut toţi operatorii economici furnizori de energie electrică şi gaze”, a spus Culeafă.

În ceea ce priveşte sancţiunile aplicate furnizorilor care încalcă legea, Culeafă a declarat că acestea pot consta în avertismente sau amenzi în valoare de până la 50.000 de lei. Măsurile complementare vizează refacerea facturilor.

Culeafă a explicat paşii de urmat în cazul în care consumatorii primesc o factură neconformă. El a subliniat că beneficiarii trebuie să se adreseze în primul rând furnizorului, pentru „a soluţiona pe cale amiabilă” litigiul.

„Acolo unde nu există înţelegere, consumatorul de poate adresa ANPC şi va primi un răspuns cu celeritate. De asemenea, vom verifica punerea în aplicare a legii de plafonare şi compensare. Urmărim în primul rând clauzele contractuale şi respectarea normelor legale de către operatorii economici”, a menţionat el.

Precizările au fost făcute după ce purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a anunţat că premierul Nicolae Ciucă a solicitat autorităţilor competente să verifice situaţia facturilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

7 Comentarii

  1. Cu Leafa ? De la cine ? De la profitori sau de la stat ? Daca ai leafa de la stat ( si babana ,banuiesc ) fa-ti datoria fata de contribuabili ,nu ? Daca o dai la pace cu spoliatorii du-te la ei . Nu lua leafa din impozitele amaritilor si spaga de la ei !Dixit !

  2. Deci indiferent de mesajul articolului, când numele respectivului este menționat de 5 ori – cârlig clar- n-ai cum să nu scrii la mit stok.
    De unde dreak apar numai dăstia cu nume poreclă?
    Dar hai să vedem partea plina a paharului, cel puțin din punctul ăsta de vedere ne-am aliniat european, gen van Loon (cu leafă), van Veen (de la turbărie), Dumoulin (de la moara), Zuckerman (hai că nu va mai traduc), etc.
    Mare progres.

  3. Si cu plafonare si cu compensare cetatenii sunt talhariti cu niste sume uriase fata de valoare reala a curentului si gazelor.
    Deocamdata statul, guvernul si autoritatile sunt impotente in curmarea acestui jaf. Nu sunt in stare sa stopeze sub nicio forma aceasta forma de talharie moderna.
    In ciuda unui pret maximal impus de guvern, nemernicii de furnizori isi fac de cap cum vor, fara sa le pese. Pana si in Evul Mediu existau legi si stavile impotriva speculantilor.
    Stat in disolutie, la mana mafiotilor.

  4. Ultima factură primită la gaz dă: consumul în metri cubi pe care îi transformă prin înmulțirea cu Pcs (putere calorică superioară) în kWh (de când a apărut mișelia de a nu mai plăti metrii cubi ci kWh gazul a fost în de peste 15 ani numai de Putere calorică superioară!!!), apoi se îmnulțește cu prețul unitar și dă Valoare fără TVA, se aplică TVA și dă Valoarea TVA. Din Valoarea fără TVA se scade Compensarea după care se adună Valoarea TVA calculată pe valoarea fără compensare. Domnilor AMPC este corect?

  5. Corb la corb nu se prinds statul nu-l prinde statul la furat.

  6. Nu face nimeni un calcul? Ca sa te incalzesti minim ai nevoie de un calorifer electric de 1.5kw. Iarna trebuie sa il folosesti min 20 ore pe zi. 1kw ora cat este? Cam un leu dupa majorari. Deci 20h×1.5kw= 30kw adica 30 lei pe zi. Deci intr-o luna 900lei! Cu gaz si lemne n-o sa mai fie voie si daca nu merge termocentrala sau conducta…Nasol, 900 lei pe luna doar incalzirea globala!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.