„Din păcate”. Ursoaica și unul dintre puii ei au fost împușcați

Final tragic. Ursoaica şi unul dintre puii ei, prezenţi în ultima vreme pe o stradă din Odorheiu Secuiesc, au fost împuşcaţi, luni seara, după ce al doilea pui fusese prins în capcană, în vederea relocării, iar cele două exemplare libere au devenit foarte agresive cu membrii echipei de intervenţie, conform autorităților.

Viceprimarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Ölvedi Zsolt, a declarat marţi, pentru Agerpres, că ursoaica şi cei doi pui veneau încă de anul trecut, în mai multe zone din oraş, iar în ultima vreme erau prezenţi aproape zilnic pe strada Lalelelor din oraş, fiind transmise mai multe mesaje RO-ALERT de avertizare a populaţiei.

Drept urmare, s-a luat decizia relocării animalelor, duminică fiind dusă în zonă o cuşcă, pentru capturare.

Luni seară, în cuşcă a intrat unul dintre pui, iar ursoaica şi puiul aflat în libertate ar fi devenit foarte agresivi cu echipa de intervenţie.

„Din păcate, am avut neşansa ca să nu intre şi ursoaica (în cuşcă – n.r.), pentru că aşa era cel mai bine. (…) Din păcate, a intrat doar unul dintre pui şi s-a deplasat la locul situaţiei (echipa de intervenţie – n.r.). Ursoaica a devenit foarte agresivă, de obicei acestea sunt cele mai problematice situaţii, când în capcană intră puiul. (…) Am încercat să scoatem de acolo capcana, în primă fază nici nu au putut să se apropie vânătorii de capcană pentru că ursoaica îi ataca încontinuu, după care au scos capcana de acolo, dar ursoaica continua să atace. (…) Dar nu numai ursoaica, dar şi celălalt pui (ataca – n.r.). (…) S-a luat decizia împuşcării pentru că am considerat că chiar dacă se mută de acolo puiul capturat, situaţia era foarte periculoasă (exista riscul – n.r.) ca să atace pe cineva în zonă ursoaică, fiind în acea stare”, a declarat viceprimarul Ölvedi Zsolt.

Acesta a subliniat că decizia de împuşcare a celor două exemplare a vizat siguranţa oamenilor, atât a membrilor echipei de intervenţie, cât şi cetăţenilor din zonă.

Ölvedi Zsolt a mai menţionat că intervenţia a fost periculoasă şi că oricând, din orice direcţie, membrii echipei de intervenţie puteau fi atacaţi, la faţa locului fiind prezente toate autorităţile prevăzute de lege cu atribuţii în astfel de situaţii.

Întrebat dacă s-a luat în calcul tranchilizarea animalelor, viceprimarul a explicat că procedura nu este atât de simplă, întrucât arma cu care se tranchilizează poate fi folosită de la o distanţă de 15-17 metri, iar noaptea e destul de dificil acest lucru. În plus, după tranchilizare, animalul nu adoarme instantaneu şi poate deveni şi mai agresiv sau poate pleca din zonă.

În ceea ce priveşte puiul de urs capturat, despre care viceprimarul a spus că are mai mult de un an, acesta a fost microcipat şi crotaliat şi va fi eliberat într-un fond forestier aflat la distanţă de zonele locuite, care aparţine asociaţiei de vânătoare cu care Primăria Odorheiu Secuiesc are contract.

„Vânătorii au spus că este destul de mare ca să supravieţuiască singur în pădure”, a mai precizat viceprimarul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

22 de Comentarii

  1. Băi nesimțiților,de împușcat a-ți putut să o împușcați,dar de ce nu a-ți tranchilizat o,ne luați de proști,acest lucru trebuie anchetat de urgență

  2. adus vanatorul lui Artur?
    Cred ca ala isi lustruieste ghinturile si mustata!
    Dar sa ii exportati nu va lasa inima? Sau interesele?

  3. Poate așa se face se face ordine și se revine la normal asa cum a fost si in trecut.
    Urși sau înmulțit ca politrucii si bugetari in România !

  4. Dar de ce „din pacate…” De ce ma „din pacate”, cand am ajuns sa ne fie frica sa nu fim ucisi pe munte, ba chiar si la ses, de fiarele salbatece, unele turbate, ursi, lupi, daca ne plimbam pe poteci sau poienile de munte. De ce ma „din pacate”, cand locuitorilor din statiunile montane si nu numai din statiuni le este frica sa mai iasa din casa sa nu fie sfasiati de fiarele salbatece care se „plimba” slobode pe uliti si curtile cetatenilor…?! Ai ! Mai tare ca nu v-am auzit ?!

  5. În Rrumânistan prostia este egal împărţită în toate judeţele.

  6. Bai, Alci**zdade din Brăila, dar ai fi de acord să-i împuște și pe hoții (umani)) care intra peste bătrâni in casă ii omoară și-i jecmănește? Mai tare imbecilule că nu te-am auzit.

  7. Asta era singura solutie canaliilor?
    Ma mir ca n-au si tras-o pe roata sau sa o puna pe tron de fier inrosit, ca asa-i traditia hungureasca……[Rumburak]

  8. Da, mai Costea dar și hoții s-au înmulțit peste măsură și în ziua de azi nu mai poți ieși pe strada că-ți dau in cap te jefuiesc sau poate te și omoară. Uneori chiar și în scara blocului. Cu ăștia ce faci?

  9. @Nelu, cratima are si ea regulile ei in gramatica. ‘ati ” nu ” a-ti ” , iar in ceea ce priveste tranchilizarea …. stiti cati oameni au murit sfâșiați de ursi doar pentru ca populatia de ursi s-a dublat in ultimii 10 ani , iar ursul nu are deasupra in lantul trofic decat omul?!?! Va e mila de animale dar de oameni nu .

  10. Pentru ATI: Cui sa-i exportam? Tarile europene se feresc de ei ca de satana insa unii ne si critica pentru ca n-am avea grija de ei, cica. Lasa-i la noi sa ne faca in continuare pagube si sa omoare oameni. Nu zic ca n-ar putea sa existe metode mai bune de gestionare a populatiei de ursi. Intrebare retorica (de la un nespecialist): nu se pot steriliza?

  11. …ce am inteles eu, apropo de relocarea ursilor in alte tari din care au disparut, au fost exterminati: aceste tari refuza relocarea pentru ca in cocioc nu exista un adapost pentru carantinarea exemplarelor care arbtrebui exportate…si ma intreb cam cat ar putea sa coste un asemenea adapost, in conditiile in care parca pe la zarnesti este unul privat care adaposteste cateva sute de ursi?…sau, poate se urmareste alceva?…

  12. se zice „ati putut” de la vearbul a avea, eu am putut, tu ai putut, el a putut, noi am putut, voi ati putut, Daca un om ar fi fost ucis sau ranit grav precum zilele trecute nu ai mai fi fost atat de afectat. Ursul nu mai are dusmani de cand s-a interzis vanatoarea lui. Sute de ani a fost in echilibru cu natura si omul care se hranea si cu vanat. Ca sa-l privesti de la distanta este unul, dar nu cred ca te-ao simti bine daca pe cararea unei drumetii pe munte ai avea o intalnire si daca ar fi sa descoperi cat noroc ai. Daca tot plangeti cred ca ar fi bine se faca o lege prin care iubitorii de ursi sa-i ia acasa si sa le ofere toate conditiile, chiar punandu-si viata. Este simplu sa spui ca sunt delocati in zona Zarnesti. Dar poate vreau sa urc in Piatra Craiului la Curmatura, imi asiguri tu securitatea fizica? In Bucegi am voi sa fac drumetii? Pot merge la Omu? Statul roman imi garanteaza conform Constitutiei dreptul la viata, la libera circulatie pe carare? NU. Atunci unde sunt DREPTURILE OMULUI, la vaicarelile unor asa zisi milosi, dar care nu se ocupa decat cu datul vorbei. Iti spun ca eu am avut noroc, dar nu stiu cati pot spune ca o intalnire cu un urs este doar o intamplare norocoasa. Revolta ti-ar fi trecut daca erai fiul sau tatal barbatului de 49 de ani despre care s-a vorbit in presa ca au reusit sa-l salveze.

  13. cand le va raspunde curand Universul, sa isi aminteasca ce au facut …

  14. de a justifica uciderea animalelor. Dupa români, au trecut la urși.

  15. De ce oare n-om fi mai intelepti? De ce oare n-om gestiona septelul de vanat aidoma cu cel de porcine, caprine, bovine etc. etc? Ursul are carne comestibila, se pot face si carnati si alte afumaturi gustoase din carne de urs. E o prostie ca amorul de patrupede a ajuns sa ne dea afara din case. Poate ne-om reveni?

  16. @ întrebare :vedeți că au apărut și „trufe de urs”,la conservă-se comercializau prin magazinele din zona aceea astă-vară;au și „autonomii”brandul lor de acum…vă dați seama că e periculos să mergi să culegi trufele astea,că te poți întâlni cu producătorul și…vai și-amar !

  17. Ucigașii! Sigur că a devenit agresivă atunci când a văzut că puii sunt în pericol. I-a apărat cu prețul vieții ei și a unuia dintre pui. Se găseau modalități de a fi mutată în mediul ei. Chipurile au încercat. Vorbe în vânt. Ei spun că ursulețul rămas în viață se va descurca. Cine știe ce au făcut cu el. Exista toate posibilitățile să nu fie în mediul lui ci să fie chinuit. De la acești criminali ne putem aștepta la orice.

  18. Ucigașii! Sigur că a devenit agresivă atunci când a văzut că puii sunt în pericol. I-a apărat cu prețul vieții ei și a unuia dintre pui. Se găseau modalități de a fi mutată în mediul ei. Chipurile au încercat. Vorbe în vânt. Ei spun că ursulețul rămas în viață se va descurca. Cine știe ce au făcut cu el. Exista toate posibilitățile să nu fie în mediul lui ci să fie chinuit. De la acești criminali ne putem aștepta la orice.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.