Diplomația română s-a adunat pe net

Vă mai aduceți aminte de Reuniunea Anuală a Diplomației Române? Era un moment festiv și, în același timp, de analiză a politicii externe a țării noastre. Cu acest prilej, președintele României asculta rapoartele ambasadorilor, analiza direcțiile și fenomenele internaționale și trasa direcțiile politicii externe a României. Ei bine, noutatea este că evenimentul anual al diplomației românești s-a simplificat. Nu s-a mai ținut la București, ci pe internet. Președintele n-a mai rostit un discurs cu evaluări, critici și direcții. A transmis pe adresele de mail ale ambasadorilor și consulilor României un mesaj. Probabil că întreaga echipă de la Cotroceni, specializată în politică externă, a muncit din greu alături de președintele Klaus Iohannis pentru a redacta acest document esențial pentru relațiile externe ale țării noastre. Iar ambasadorii își transmit mesaje între ei, încercînd să afle care mai este evoluția pandemiei în țara cutare.

Ar trebui, mai întîi, să ne întrebăm, despre care politică e externă este vorba? De cîțiva ani, politica externă a țării noastre nu mai prea există. Se duce președintele la Washington și la Bruxelles pentru sarcini, indicații, chiar ordine și, din cînd în cînd, pe lîngă vacanțe, mai face căte o călătorie în Germania. Pentru o diplomă, pentru un premiu sau pentru oarece indicații cu privire la achiziții și la poziția României în chestiuni care interesează Uniunea Europeană și Germania. În rest, la București, nu mai aterizează nimeni-nimeni. Nici președinți, nici premieri, nici miniștri. Nici măcar investitori. Ba, după cum povestesc unii de pe vremea lui Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni, din Exterior nu mai sună nici măcar un telefon. Dacă nu primește pe nimeni în vizită, nici președintele României nu este invitat nicăieri. Fiind o perioadă de pandemie, și politica externă a României, inclusiv relațiile externe ale țării noastre, se desfășoară pe internet sau la telefon. Chiar și negocierile din sînul Uniunii Europene se desfășoară în regim de videoconferință. Nu l-ați auzit pe Klaus Iohannis cum a mai zis, uneori, „am avut o videoconferință cu ….“Și, gata!
Ce-a discutat? Chiar vreți să le știți pe toate? Sunt secrete de stat! Nu bancuri poaste!
Iată ce spune președintele în istoricul său mesaj:

Această criză a produs multiple consecințe în plan intern și internațional, care trebuie analizate cu atenție. Este, prin urmare, salutar faptul că ediția din acest an a Reuniunii Diplomației Române este dedicată analizei impactului pandemiei asupra relațiilor internaționale și modalităților în care diplomația română va răspunde acestui nou context.
Diplomația va avea, în urma acestei crize, și unele fațete noi, ceea ce va presupune din partea diplomaților și a consulilor, dar și a factorilor decidenți, un plus de atenție spre anticipare, de inventivitate, dar și de flexibilitate.
În același timp, subliniez faptul că, inclusiv în condițiile deosebite din acest an, diplomația română a continuat, la toate nivelurile, să promoveze interesele naționale în conformitate cu prioritățile strategice ale politicii externe a României – care, în ciuda evoluțiilor amintite ale relațiilor internaționale, rămân aceleași.
Astfel, și în acest an, politica noastră externă s-a axat în mod consecvent pe coordonatele esențiale ale creșterii rolului României în cadrul Uniunii Europene și al NATO, precum și pe consolidarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii. Aceste linii esențiale rămân extrem de importante și este important ca diplomația română să lucreze în continuare la aprofundarea lor”.

Ați înțeles? Politica externă a României rămîne cum am stabilit. Ce trebuie să înțeleagă ambasadorii țării noastre? Că misiunea lor este să stea cu urechile ațintite la Washington și la Bruxelles. Și să transmit cît mai repede ce se coace pe acolo. Dacă află! Cît privește promovarea intereselor economice ale României, pot dormi liniștiți. Dacă președintele n-a putut pune la cale nici un contract și s-a lăsat păgubaș, ce să mai încerce ambasadorii? Și dacă România nu mai poate dezvolta proiecte mari în străinătate, președintele de ce să mai cheltuie banii pe drumuri? Abia îi ajunge bugetul pentru naveta la Sibiu. La urma urmelor, ce să mai exportăm? Nuci, fructe de pădure, lemn și miere. Multinaționalele orcum n-au nevoie de sprijinul Externelor sau al Președintelui României. Își fac singure exporturile.
Iată finalul mesajului istoric al președintelui Klaus Iohannis:

”Adesea, condițiile în care a acționat diplomația română au fost foarte dificile și au presupus riscuri personale asumate și, de aceea, îmi exprim aprecierea pentru implicarea și profesionalismul de care au dat dovadă membrii Corpului Diplomatic și Consular al României.
Am deplină încredere în acțiunile diplomației române, care contribuie în mod esențial la promovarea intereselor României. Aștept revederea cu șefii de misiuni în format tradițional, atunci când actualele condiții o vor permite, și doresc succes în desfășurarea actualei Reuniuni a Diplomației Române, precum și dezbateri cât mai fructuoase și utile”.

Nu-i așa că și noi, cetățeni devotați, ne exprimăm aprecierea pentru implicarea și performanțele președintelui în afara României? Nu-i așa că și noi avem deplină încredere în acțiunile sale care contribuie în mod esential la promovarea intereselor țării noastre?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 18

27 de Comentarii

  1. In Conditiile Pandemiei Globale si al „Performantelor” Diplomatiei Governului Meu de tot Kakatul, va transmit acest Kommunikat Presidential prin care va Avertizez Serios sa nu-mi mai Stricati Somnul la 11 Dimineata, Sunind ca Tembelii.
    Am primit asigurari atit de la Berlin cit si de la Kremlin ca Boborul American tot pe Trump il Vrea. Treaba Lor, nu ma Bag. Sa se Spele pe Cap cu El !
    Eu sint Condamnat sa Lupt in Izmene la Baioneta acasa, cu Lupii PSD din Parlamentul Oilor !
    SS Indescifrabil
    Slanina Voda
    HA HA HA

  2. Nu mai exagerizati! Nu s-a dus numai pentru indicatii si ordine. S-a dus si sa-si cumpere … o sapca, ati uitat?

  3. Un pandemie, nimic. In post pandemie, nimic. Deci ramane a continuam sa scriem dupa dictare. Dacă scriem cu greseli de ortografie, nu conteaza. Nu conteaza nici daca nu scriem. Poteca pe care ne conduce Plavanului e ghidată prin GPS, iar somnanbulului ii convine de minune acest ghidaj. Il scutește de efortul de a mai gândi, efort care-i creează disconfort de gradul zero.
    Ps. Cică, omul e o fiinta rationala. Eu, sincer, ma-ndoiesc cand il ascult ce vorbeste si il vad ce face. Si, daca ma-ndoiesc inseamna ca exist. Spre deosebire de mine, Plavanis nu se-doieste de nimic si prin urmare nu exista. Si-au dat seama de aceasta si cei care-l ridica pe piedestal. Fiind inexistent e usor sa-l faci sa creada ca sade pe un soclul la care vine mulțimea sa i se-închine si sa-l felicite pentru merituoasele realizari pe plan interne si pe plan inclinat externe.

  4. Politica externă este ‘sublimă’ și realizată o singură persoană, parlamentul are o implicație minimă prin ratificarea automată a unor directive, este evidentă lipsa concordiei în interesul n(ă/o)rodului pentru că … se poate !

  5. Nu-l mai pot suporta pe acest individ sa il aud sau citesc, prefer sa trag concluzii din minciuni de pe oricare site, oricum, panarama asta de biped nu valoreaza nici cat o minuscula minciuna! Cat despre ambasadori si ambasade, tot am scris cel putin odata pe saptamana! Astia nu sunt altceva decat consumatori de finantele bugetului de stat! A fi diplomat, inseamna sa fii om, sa fii umanizat, sa fii un individ normal, sa iti respecti tara si conatiobalii, sa muncesti la modul real pentru propria ta tara si proprii tai conationali! Cumva exista macar parte din ceea ce am scris?! Nu cred!

  6. … si nici profesorasului suplinitor cine sa-i telefoneze ! Un discurs gaunos, caragialesc si care ne intra pe o ureche si ne iese pe alta (si asta nu pentru ca n-avem nimic in capete !) … cit despre poza din articol, desi ne este infatisata „artistic” ca o „dicutie cu ambasadorii … eu cred ca mai degraba e vorba de un telefon la Sibiu, in care i se comunica lui Frau Carmen ca Wurstel-ii sa fie cu varza si nu cu cartofi !

  7. Un mediocru ajuns unde nu era cazul, dă lecții! Așa ne și le trebuie! Dacă abia doi-trei știu să-i spună dulapului pe șleau adevărul: un Anisie la Cotroceni! Acolo s-a ajuns. Greșesc – Anisie și-a luat măcar gradele didactice, se știe că dulapul nu le are, după un definitivat să nu spunem cum, că ne îngrozim. Dar dă sfaturi. Cui? Păi celor care nu au ce face decât să-l asculte!

  8. Ei autorule,îți e dor de vremurile cand Ilici semna tratatul cu CCCP iar Bombonel dadea din c..r,bucuros de ce aranjase el? Ce vremuri,ce politica externa aveam noi!
    Pe cand ăstia au uitat ca soarele rasare de la rasarit. Colonie,ce mai!

  9. Ce diplomatie vreti de la un (editat) care fumeaza trabuc cu manusi de cauciuc si bea beutura in cladirea guwernerului? Haurescu Goldstein nu e bun nici de veterinar care sa verifice vacile daca sunt gestante cu manusile lui de guma violet

  10. Ce repede a sărit din baie mi-tică să preia el treaba cu colonia şi s-o ducă în derizoriu, astfel că ceilalţi care ar face, pe bună dreptate, această catalogare în ce priveşte România condusă ( făcută poştă) de Băsescu şi Iohanus cu ai lor , să pară ceva desuet, sau puţin probabil !
    Are ticălosul datorii nu glumă, de nu-l dezlipeşti uşor de acest blog , deşi s-a făcut că pleacă, mai ales că postul lui de bază, de lipitor de afişe s-a ocupat în timp ce el combătea de zor pe aici şi pe aiurea. Mai mult aiurea ….

  11. johannis e un profesoras evangelist ajuns unde e din cauza ca maoritatea a crezut ca n-a furat mult…profesoras implica un grad mare de complex de inferioritate …ca atare linge cisma a mai mare …pare mai lucioasa …are si un contract de vinzare a cartii lui cu …pas cu pas…cu 25 la suta analfabetism in romania profesorasul pare …ca stie ce face …

  12. Maestre Cornel,te rog, nu mai accepta invitatii la TVR,la Cristache!Ultima,acum 2 zile ,aratau un Nistorescu care vorbea din inima si un Cristache(„Sarma „pentru cunoscatori)care te persifla,minut cu minut,facand pe prietenosul!Chiar mi-a creat o suferinta,nu se prinde nimeni cat de fals e tipul asta?!

  13. Politica externa a Romaniei a ajuns la cel mai slab nivel. Ce sa iasa de la un presedinte arogant, pentru care Constitutia este doar o brosura si un ministru de externe extrem de ciudat. Adaugam si o opozitie de 2 bani.

  14. Ce sa spuna unul care nu gandeste romaneste dar evoca europenismul si interesul european dar vorbeste cu gura plina de talas.
    „Romani, nu va mai alegeti conducatori care nu-si iubesc tara ” si poporul ( adaug eu)- Petre Tutea – autor, economist, eseist, filosof, jurist, politician și publicist român, victimă a regimului comunist din România.
    Romanii daca nu sunt atenti la detalii vor suferi in continuare de pe urma unor impostori precum Daum de la FRF, Daum de la Trei Coceni, Daum de Palatul Victoria s.a.m.d.

  15. „Probabil că întreaga echipă de la Cotroceni, specializată în politică externă, a muncit din greu alături de președintele Klaus Iohannis pentru a redacta acest document esențial pentru relațiile externe ale țării noastre”
    Ma alatur ironiei dlui Nistorescu.Nu putem sa nu observam convetionalul gaunos,lipsa de continut neabordand nici-un stadiu al unor proiecte.Cum sa creasca diplomatia rolul Romaniei in UE si NATO cand:- stam sub MCV desi din 2010 tb.eliminat si Com.Europeana a facut abuz extinzandu-l pana azi ,nejustificat,aberant,nemotivat.Iohannis nu a cuvantat contra ,fiind incalcat TR.de aderare.Schengen,alt proiect ratat la UE din cauze diverse -au fost inlaturate,tehnic,diplomatic cu ajutorul sau,cumva?Ce „aprofundare”cere cand aduce emigranti pe sub mana,la negru ,fara stiinta parlamentului?In Nato,colaborarea deplina se pare ca este doar a Ro., cu diplomatia,poate cu G Maior a primit in schimb sepcuta.Sunt si alte proiecte ardente ,criza sanitara,diplomatia este neputincioasa gestionarea sa tinand de intern,in asa fel incat Ro.prin cetatenii sai este alungata sau neprimita in tarile uniunii,deci el si L Orban sunt raspunzatori.Internul reflecta externul,asta pune diplomatia in neactivitate,pasivitate,ce sa „negocieze”?Diplomati romanesca nu poate fi pusa exclusiv la dispozitia UE si NATO,”promovare sie xtindere” adica „aprofundare”adica in slujba exclusiv a unor interese straine, Iohannis confunda entitatea NATIONALA Romania cu acestea.Romania are drept obiectiv Romania insasi-primele art.din Constitutie,principii care nu exista pt.KWI,le ocoleste,le sare ,existenta si suveranitatea Ro.,rolul pt.ea insasi lipseste,NU SUNT PROMOVATE INTERESELE NATIONALE,DIMPOTRIVA.

  16. @Tziganul

    Adicatelea ce vrei tu sa ne transmiti tipule ? 🙂 Insulti comentatorii care posteaza „gresit” sau mi se pare mie ?

    Daca era Ceausescu, comunistul, presedinte facea el o masa rotunda cu Mitzotakis si Erdogan, din secunda unu, sau astepta venirea martienilor sa aplaneze conflictul ?
    Conflictul turco-grec e o situatie in care Romania trebuia sa fie vizibila si nu e.Asta e numai un exemplu de ceea ce ar fi trebuit sa faca diplomatia romaneasca si continua sa nu faca.

    Cu Marea Neagra blocata, Olanda si Germania profita, dar nu si Romania, desi suntem state UE cu toatele.
    Deci intreaba-i tu de ce nu se vede munca diplomatica, pentru ca Erdogan si Mitzotakis sa fie cuminti, sa nu ne blocheze porturile pe o durata nedeterminata.

    Si da, declansarea conflictului va duce si la o prezenta scazuta nato prin Marea Neagra, deci e o poveste si cu pericol rusesc, cum le place unora.

    Statele UE cu porturi nu au interes ca Marea Neagra sa fie deschisa, deci statele vecine si pretine Turciei si Greciei trebuie sa se implice in aplanarea conflictului direct.
    Uneori interesele noastre nu coincid neaparat cu ale altora, teoretic parteneri.

  17. Da, Romania ar putea negocia ! Prin ocuparea a sute de ani a Romaniei de catre turci si influientele grecilor fanarioti, avem in mentalitatea si manifestarea noastra urme din cele doua culturi!
    Unul dintre domnitorii fanarioţi care propriu-zis prin reformele sale, a început să scoată Principatele Române din bezna evului mediu a fost un grec. Se numea Constantin Mavrocordat, era născut la Constantinopol şi a luat prima dată tronul Ţării Româneşti în 1730.
    Interesant este faptul că acest domnitor de origine greacă a ţinut foarte multe la cultura şi limba românească,

  18. oare cum ar fi fost o Romanie fara clasa politica post decembrista? cum ar fi fost sa nu existe iliescu, brucan, militaru, magureanu, basescu, nastase, boc, tariceanu, iohannis, orban etc? dupa ceea ce traim azi as putea spune ca viata si noi am fi primit mai multe sanse. dar asa s-a scris istoria. cred ca mai important e ceea ce vom face azi, maine, in viitor si ar fi cazul sa ne descoperim visul care sa ne duca spre normalitate fara acesti paraziti politici, fara acesti combinatori si tradatori care se fac ca lucreaza pentru noi. am pierdut deja 31 de ani. chiar ne permitem sa mai pierdem? iohannis ramine doar o pierdere de timp sub toate aspectele. poate ar fi mai bine sa traim gindul ca nu exista. pur si simplu!

  19. Si cand te gandesti ca tot naduful asta din media + mii de comentarii e provocat doar de doi factori cunoscuti: STS-ul cu tabletele de vot si populimea care accepta cu naivitate (ce depaseste prostia), pt. ca nu intelege nimic.

  20. Uite ca un adevar vine de unde nu ma asteptam: de la Jardan Durais. Intr-adevar, mascariciul ala barbos si obraznic (asa isi acopera el incultura) nu merita frecventat.

  21. Ne-au reprezentat si ne reprezinta cvhiar si pana acum, nea nelu ilici-kgb este 3/4tzigan, ady-4case este 1/2, iar de ciolaku nu sunt sigur daca este 3/4 sau 1/1, iar altzii mai maruntu ca , marianii, buzatii, badalaii, etc. daca nu au gena suta la suta au comportamentul!

  22. Perle săseşti debitate din Dealul Cotroceniului :
    Cea mai tare mi se pare a fi, cea din timpul conferintei de presa din 9 septembrie 2020:

    “Pandemia va mai dura și este timp, așadar, ca tabletele să ajungă la copii înainte de încheierea Pandemiei.”

    Despre care, Ion Cristoiu a comentat pe blogul sau:

    “E ca și cum Mareșalului Antonescu i s-ar spune că soldații de pe front nu mai au muniție și el ar răspunde, nu-i nimic, Războiul mai durează, vom avea timp să ducem muniție pînă la încheierea lui.”

    Acelasi jurnalist a postat in articolul Klaus Iohannis s-a angajat cu toate forțele în procesul istoric de compromitere a funcției de Președinte si alte cateva perle ale gandirii prezidentiale:

    „Copii se obișnuiesc repede chiar cu lucruri mai puțin plăcute.”

    „Sîntem oamenii de pe Pămînt care cu toții ne dorim un vaccin.”

    „Părerea mea este că nu este bine să se organizeze aceste festivități.”

    „Primarul este ales să conducă treburile în comunitatea pe care o conduce. ”

    „Problemele se rezolvă cel mai bine acolo unde apar.”

    „Am ajuns, iată, să ne pregătim pentru ziua de luni când începe școala și marea majoritate, cum am spus, mii și mii de școli sunt pregătite, copiii sunt pregătiți, părinții abia așteaptă să înceapă școala”.

    „Am pretenţia ca după alegerile parlamentare să ne apucăm foarte serios de treabă”.
    În încheiere şi zicerea unui alt alogen, dar în limba română şi adresată copiilor români :
    Raed Arafat catre elevi: “Nu vrei să porți mască? Ieși afară!”
    P.S.
    Să fie întâmplător că nici unul dintre ei n-are copii ?!

  23. @ cata: „oare cum ar fi fost o Romanie fara clasa politica post decembrista? cum ar fi fost sa nu existe iliescu, brucan, militaru, magureanu, basescu, nastase, boc, tariceanu, iohannis, orban etc?”
    ar fi fost ca in Ion Creanga „mai colonie ca anul acesta , ca anul trecut sica decand suntem n-am fost niciodata’
    ‘ar fi fost cu Strousberg,Elena Wolf Lupescu, Carol al doilea, Petru Groza, Visinski, Nikolski, Mihai fara de tara, saul Bruckner, Neulander, Patapievici,batranii, Tismenetki, Ana pauker,DGogu radulescu, Doina Juhasz, et jusdem fariane

  24. n-ati auzit ca aschia nu sare departe de copac,
    dintr-un atelier de tinichigerie nu pot iesi decat tinichele, roase de rugina si indoite de „spate”…

    Diplomatia este o arta, fundamentata pe istorie, filozofie, psihologie si comunicare inteleapta, iar voi credeti ca intr-un timp atat de scurt, intre doua trenuri/navete a avut timp sa citeasca altceva decat:” A-na a-re me-re”…

    Este prea greu, iar tusa Angelica, i-a spus: sa nu se forteze prea mult ca se extenuiaza si ca de restul se ocupa ea ca-i grijulie si priceputa la invartit…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.