Bursele pentru elevi,

Un drept călcat în picioare de autorităţi

Din 3182 de autorități publice locale, doar 180 (5,66%) acordă integral burse școlare pentru elevi, cu respectarea cadrului legal în vigoare, reiese dintr-un raport realizat de Avocatul Poporului și Societatea Academică din România.

„Din 3182 de autorități publice locale, doar 180 (5,66%) acordă integral burse școlare pentru elevi, cu respectarea cadrului legal în vigoare; doar un număr de 1043 de localități (32,78%) acordă cel puțin un tip de bursă școlară; dintre cele patru tipuri de burse școlare, bursa de ajutor social se acordă de către 948 de autorități publice locale din 3182 (29,79%), bursa de merit de către un număr de 551 (17,32%), cea de studiu de către 266 (8,36%), iar cea de performanță de doar 163 de autorități publice locale (5,12%)”, anunță Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului și Societatea Academică din România au realizat Raportul privind acordarea burselor pentru elevi la nivel național în anul școlar 2019-2020.

Având în vedere situația existentă, au fost formulate următoarele propuneri și recomandări:

1. Autoritățile publice locale care nu acordă burse școlare să procedeze de îndată la adoptarea unei hotărâri de consiliu local pentru aprobarea cuantumului și numărului burselor școlare pentru elevi, cu respectarea criteriilor generale de acordare prevăzute de OMECTS nr. 5576/2011;

2. Autoritățile publice locale care nu au prevăzut credite bugetare în bugetul pe anul 2020 în vederea acordării burselor școlare să procedeze de îndată la rectificare bugetului local;

3. Inspectoratele școlare județene să solicite autorităților publice locale respectarea obligației legale de a acorda burse școlare, precum și să monitorizeze gradul de acordare a burselor școlare la nivel județean;

4. Prefecții, în virtutea rolului de reprezentanți ai Guvernului în teritoriu, să monitorizeze respectarea de către autoritățile publice locale a obligației de a acorda burse școlare, punându-le acestora în vedere să se conformeze prevederilor legale;

5. Ministerul Educației și Cercetării să solicite inspectoratelor școlare județene monitorizarea situației respectării obligației unităților administrativ-teritoriale de a acorda burse școlare și pe baza datelor obținute să realizeze rapoarte anuale privind respectarea dreptului la burse școlare al elevilor;

6. Guvernul să adopte o hotărâre privind stabilirea cuantumului minim al burselor școlare, cuantumuri care să fie în valoare de cel puțin: 134,6 lei (10% din salariul minim net pe economie) – bursa de merit; 269,2 lei (20% din salariul minim net pe economie) – bursa de performanță; 336,5 lei (25% din salariul minim net pe economie) – bursa de studiu; 403,8 lei (30% din salariul minim net pe economie) – bursa de ajutor social;

7. Guvernul, în vederea respectării principiului autonomiei locale, să aloce din bugetul de stat fondurile necesare în vederea asigurării plății burselor școlare la cuantumurile minime mai sus menționate prin finanțarea complementară, conform art. 105 din Legea educației naționale nr. 1/2011.

Obiectul raportului a fost reprezentat de situația respectării dreptului la burse școlare al elevilor de către autoritățile publice locale din România în anul școlar 2019-2020, având la bază date din 3182 de unități și subdiviziuni administrativ-teritoriale în sarcina cărora există obligația de a acorda burse școlare pentru elevi, obținute cu sprijinul celor 42 de instituții ale prefectului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Programul program guvernare pnl/dreapta, cu baza intrun proiect pe termen lung, cel putin pentru 30 ani, ramane „HOTIA=Societatea fara raspundere limitata”! Nu au nicio legatura cu cetatenii si cu realitatea de la firul ierbii! Va amintiti cum latra hOrban, citez:”mama mea are o pensie prea mica pentru anii munciti, 35 ani vechime=1700-1800 lei”! Copii, sunt produse comercializante expirate in romania, in gandirea pnl!

  2. Ministerul imvatamantului are un reprezentant la nivel de judet.
    Prefectul ar trebui sa fie ca un prim ministru la nivel de judet.
    Tot ce tine de scoala este in raspunderea ministerului si a prefectului si a reprezentantului la judet.
    Normal ar fi ca salariile profesorilor si personal auxiliar sa fie asigurate de minister.
    Normal ar fi ca intretinerea scolilor sa o faca ministerul.
    Nu e treaba primariilor .Primaria sa faca sosele trotuare poduri sa asigure curatenia si dezapezirea.
    Ce este in scoala sau spital e treaba ministerului.
    Ce sa faca o primarie cu 10 case in comuna de munte.De unde salarii de unde intretinere caldura etc????
    Este ilogic.

  3. @LEGILE PROST FACUTE
    Bai taticule deci primaria si primarul trebuie sa se ocupe numai de afaceri imobiliare si jmanglirea de bani de la buget?
    Vai mama noastra de idioti.

  4. Manipulare și minciuni. Dacă citiți cu atenție actele normative invocate de Avocatul Poporului (se pare că Renate Weber vrea să candideze la președinția României), veți vedea că NU există niciun drept legal la bursă, pentru nimeni. Legea educației și ordinul ministrului doar asigură cadrul pentru EVENTUALA acordare a unor burse. Actele normative respective dispun cu claritate că decizia de acordare sau NU de burse școlare este exclusiv de competența fiecărui consiliul local, ales prin vot direct de către cetățeni, un lucru de bun simț dealtfel: copiii primesc sau NU burse prin decizia celor votați direct de părinții lor. Dacă părinții vor burse, pot vota doar pentru candidații care promit burse, sau chiar pot ei candida. De altfel, la alegerile locale, mai ales în mediul rural, sunt in total drept candidați pe listele de consilieri locali circa 5% din populația cu drept de vot. Sunt comune unde pe liste sunt 25-40% din totalul celor care vin la vot.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.