Directorul IPP despre dezbaterea Ponta – Iohannis

Analistul Adrian Moraru, directorul IPP, apreciază că dezbaterea de marți seară de la Realitatea TV dintre cei doi candidați înscriși în cursa prezidențială a fost mai degrabă un „test” și că se așteaptă ca Iohannis să dea curs și invitațiilor de a participa în dezbaterile organizate la B1 TV și la Antena 3.

„A fost o emisiune televizată, nu a fost o dezbatere. A fost un talk-show improvizat, fără reguli. Prestația candidaților a fost slabă și neprezidențiabilă, fiindcă formatul a fost foarte prost. Cred că problema este pe de-o parte formatul, dar și faptul că s-a desfășurat într-un studio de televiziune. Cred că un teren neutru îi transpune și pe ei să arate mai prezidențiabili. Dezbaterea a fost, într-o oarecare măsură, de test. Poate oamenii nu au apucat să vadă această dezbatere, dar cel puțin știu că cei doi încep să se întâlnească și poate că următoarele dezbateri sunt mai importante. Cred că domnul Iohannis va merge inclusiv la Antena 3. Dacă acesta are o miză în următoarele două emisiuni, este pentru cea de la Antena 3. Mersul la Antena 3 este de fapt mersul la potențialii votanți ai adversarului, pe care îi poți răzgândi sau demobiliza. Fiind pe locul doi, acolo trebuie să insiști. Nu are sens să te duci undeva pe terenul tău. Asta nu te ajută decât pentru moral, eventual”, a declarat Adrian Moraru miercuri pentru Agerpres.

În opinia sa, Klaus Iohannis „nu are nimic de pierdut”, în timp ce Victor Ponta „are totul de pierdut” în viitoarele dezbateri.

„Mi se pare că ieri a fost cumva prima zi de campanie. Chiar dacă destul de nereușită, dar este prima zi în care cei doi au început cu adevărat să electrizeze țara și oamenii chiar să urmărească politică și campania prezidențială. Dacă vor continua aceste dezbateri într-un crescendo atât al conținutului, cât și al calității pe care o vor avea ele, se poate ca o parte din nehotărâți, din cei care ar avea eventual o opinie, să și-o schimbe datorită acestor dezbateri. Cred că, în momentul de față, domnul Ponta regretă mai degrabă că nu a avut o singură dezbatere, pentru că dacă ar fi avut o singură dezbatere, lucrurile rămâneau în stadiul actual, adică domnul Ponta cu un avantaj destul de semnificativ în sondaje și în intenția de vot și scăpa. Acum, singur a căzut în capcana lui, trebuie să mai suporte, dacă domnul Iohannis își dorește, cel puțin două emisiuni la care el s-a angajat să meargă. Consider că domnul Iohannis nu are nimic de pierdut. Este în momentul de față pe locul II, el își joacă șansa. Domnul Ponta are totul de pierdut. Riscă să greșească în următoarele dezbateri”, a susținut Moraru.

În ceea ce privește confruntarea de la Realitatea TV, analistul apreciază că Victor Ponta a făcut „o greșeală”, aceea de a citi din documentele pe care le pregătise pentru dezbatere și de a nu privi spre camerele de filmat.

„Cât despre faptul că, eventual, s-au dominat unul pe celălalt, nu cred că era cazul, deși unul dintre ei stătea mereu cu capul în jos. E adevărat, știm de ce era mai mereu cu capul în jos, fiindcă se uita pe niște copiuțe cu care venise de acasă, probabil copiate de pe referate.ro. Vizual, dădea foarte prost să stai mereu cu capul în jos, mai ales când ești un om cu atâta experiență și expunere media. În momentul în care erau dați în oglindă cei doi și unul se uita la noi și celălalt se uita în jos, nu dai o impresie foarte bună. Nu știu de ce a făcut această greșeală, fiindcă Victor Ponta nu este genul. Are experiență vastă în apariții la televizor. Și nici nu îl caracteriza, adică până acum nu l-am văzut stând cu ochii în hârtii ca acum. Instinctiv nu te gândești că se uită în hârtii, ci că nu se uită la tine, cel care te uiți la ei”, a mai spus Moraru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.