Directorul Transgaz, „săgeți” către bulgari 

Bulgaria lucrează, de zece ani, la interconectorul de gaze cu Grecia, și nu mai termină lucrările, făcând astfel jocurile Rusiei, care poate să inunde în continuare cu gaz Balcanii.
Sunt afimații dure făcute în cadrul unei conferințe energetice care a avut printre temele principale BRUA și conexiunile de gaze ale României cu vecinii și îi aparțîn directorului Transgaz, Ion Sterian. Acesta a mai avut un schimb de replici și cu omologul maghiar de la FGSZ, Ferencz Szabolocs, care dorește să testeze interconectorul românesc BRUA fix a două zi după 1 decembrie.
Sterian a spus că, de ani de zile, partea bulgară trenează în derularea proiectului interconectorului Grecia-Bulgaria (IGB) care, odată realizat, ar fi permis accesul României și, apoi și al Ungariei (prin gazoductul BRUA, recent finalizat) la noi surse de gaze. Sterian a dat de înțeles chiar că nu există prea multă voință a părțîi bulgare de a finaliza acest proiect, chiar dacă este unul de interes comun pentru Uniunea Europeană. Asta în condițiile în care Bulgaria are acum acces la aceleași gaze rusești, care nu mai vin prin gazoductul transbalcanic, prin Ucraina și Dobrogea noastră, ci prin recentul gazoduct Turk Stream, pe sub Marea Neagră.
“IGB, un gazoduct de 182 km cu o valoare de circa 220 de milioane de euro, prins în programul de Proiecte de Interes Comun al Comisiei Europene, și finanțat, nu a fost finalizat nici până acum, de 10-12 ani. S-a redus tranzitul pe coridorul transbalcanic și a venit Turk Stream, din aceeași parte, e tot aceeași sursă. Deci nu ne putem bucură azi că avem surse diversificate de gaze.
Pe 17 iulie 2017 a fost semnarea, la București, a memorandumului Coridorului Vertical, la inițiativa Transgaz.  Nimic nu s-a întâmplat, am încercat în repetate rânduri, în primul rând eu, și apoi FGSZ prin domnul Szabolocs, să discutăm pe configurarea Coridorului Vertical în Bulgaria, în primul rând. Nu s-a întâmplat nimic, n-au răspuns la nicio adresă omologii noștri bulgari. Am revenit, pentru că acest memorandum a fost semnat pe doi ani, și la începutul lui decembrie anul trecut am semnat un alt memorandum, la Bruxelles, în prezența Comisiei, prin DG Energy. Nimic nu s-a întâmplat, iar, de un an de zile, și noi vorbim despre diversificarea surselor de gaze, de voință? Lucrurile stau cu totul și cu totul altfel”, a spus Sterian.
IGB este un proiect de gazoduct de 182 km, care să conecteze orașul grec Komotini de cel bulgar Stara Zagora, care ar urmă practic să aducă în Bulgaria 3 miliarde de metri cubi de gaze pe an, fie din Azerbaijan fie din Grecia (LNG).
Tot în cadrul conferinței menționate, Apostolos Gotsias, Membru al Board-ului Autoritățîi de Reglementare pentru Energie din Grecia, a spus că “proiectul BRUA este foarte interesant și se leagă de coridorul vertical al gazelor (cel pe care Sterian îl acuză pe bulgari că nu-l fac – n.red.), pentru că este că un “T”, avem o conexiune orizontală care se suprapune peste cea verticală, conectează România, Bulgaria și Austria, care pot fi aprovizionate cu gaze din gazoductul ȚAP (Trans Adriatic Pipeline – n.red.) și din terminalele de gaz lichefiat din Grecia”
“Gazoductul BRUA oferă o securitate energetică sporită și permite României să exporte gazele românești sau să importe când este nevoie. Este conceput pentru a permite fluxurile bidirecționale. Operațiunile prin BRUA sunt influențate de finalizarea IGB, interconectorul dintre Grecia și Bulgaria, construcție care poate să întârzie intrarea în funcțiune a BRUA. BRUA este un gazoduct extrem de eficient prin care gazele pot fi transportate către centrul Europei”, a mai spus Gotsias.
Ungurii vor ne supună la un test de stres
Dincolo de reproșurile pentru bulgari, Ion Sterian a mai avut și un schimb de „amabilități” cu directorul maghiar al FGSZ care, imediat după anunțul că secțiunea românească a BRUA este gata, a și trimis o solicitare de a verifică funcționalitatea ei. „Îl salut pe omologul meu de la FGSZ din Ungaria, care este de undeva de pe meleagurile mioritice, din zona Timişoarei, vorbeşte bine limba română şi ştie tradiţia şi cultură românească, pe care o are însuşită din primii 18 ani de viaţă. Îi mulţumesc pentru testul de stres, pentru scrisoarea pe care mi-a trimis-o aseară, că exact pe 2 decembrie vor să ne testeze dacă am finalizat BRUA, că până acum nu se putea execută, dacă n-au fost rezervări de capacitate”, a spus Sterian.
El l-a asigurat pe omologul său maghiar că gazoductul este funcţional.
“Îl asigur că cel puţîn 200.000 de metri cubi pe oră vor fi asiguraţi, că BRUA este funcţională, iar pe relaţia cu Ungaria este funcţională de o lună, să asigure capacitatea de 1,75 miliarde de metri cubi (pe an – n. r.). Suntem după ziua naţională, o să sărbătorim împreună”, a continuat oficialul Transgaz.
Faza I a proiectului BRUA a fost finalizată, atât conducta, cât şi staţiile de comprimare, ceea ce va duce la diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze a României, a anunţat, luni, Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
Finalizarea conductei BRUA este un mare succes, în condiţiile în care acest gazoduct este esenţial pentru securitatea energetică a României, a declarat, marţi, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1072 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Tz,tz,tz…ce tie si cu tevile astea de gaze mioritice ! Sa ne spuna nenea sef care este la gaze de ce rRomanika-bramburica a importat ani la rand gaze de la rusi//prin via-Vienna//platind dublu cand ar fi putut sa negocieze direct cu Gazprom-ul,fara intermediar ?!?
    Cine stie,cine stie…?

  2. „Sterian a spus că, de ani de zile, partea bulgară trenează în derularea proiectului interconectorului Grecia-Bulgaria (IGB) ”
    Bai , cat ne putem mira de ceva normal : bulgarii isi apara propriile interese . ( spre deosebire de telectoalii nostri ioropeni pt care scopul suprem al vietii e slujirea oricarui strain chiar in dauna interesului propriu )

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.