Dispariția lui Putin: Kremlinul nu poate liniști populația cu o minciună

Vladimir Putin nu a mai apărut în public de mai bine de zece zile, iar aceasta în niște momente dificile pentru țară. Rusii își amintesc că Boris Elțîn dipărea un timp, din motive de boală, că Mihail Gorbaciov a dispărut misterios în momentul tentativei de lovitură de palat a comuniștilor din aripa dură. Indiferent care sunt motivele dispariției lui Putin, două lucruri sunt certe: Kremlinul nu poate recurge la un anunț despre o eventuală boală a liderului – în Rusia conducatorii nu pot da semne de slăbiciune, iar în al doilea rând, în cazul în care Putin a fost înlăturat, puterea va fi preluată nu de liberali, ci de exponentul unei orientări și mai dure. Pe de altă parte, situația poate fi gestionată relativ ușor – rușii se informează doar de la televizor și privesc politica cu un soi de misticism, acceptând tot ce le oferă laboratoarele din spatele catapetesmei puterii, scrie Washington Post.

”A trecut mai bine de o săptămână de când nimeni nu l-a mai văzut pe președintele Vladimir Putin. Pe 5 martie a avut o întâlnire obișnuită cu premierul italian Matteo Renzi, iar de atunci … nimic. De atunci Putin nu a mai fost văzut în public, iar blogosfera rusă nu vorbește decât despre asta. Președintele a anulat o serie de întâlniri – inclusiv una cu mai marii din FSB, iar liderii kazahi, cu care Putin ar fi trebuit să se întâlnească în săptămâna ce a trecut, au spus că președintele rus este bolnav. Și-au retras afirmațiile dupa ce Kremlinul le-a infirmat. Președinția rusă a început să jongleze cu agenda lui Putin. Televiziunea publică a început să transmită știri despre întâlniri programate pentru perioada următoare, ca și cum ele ar fi avut loc deja, doar pentru a arăta că Putin este în viața și poate lua parte la ele. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt mustăcios al lui Putin s-a contrat cu presa toată săptămâna trecută, insistând că șeful lui nu numai că mai respiră, ci realmente ”frânge mâinile” celor cu care dă bărbătește noroc.

Deloc suprinzător, această combinație între o disimulare evidentă și dezimnțirea oricărui lucru ce nu se potrivește este perfectă pentru internet. #PutinIsDead a început să circule pe Twitter-ul rusesc, iar blogurile au început să lanseze teorii care de care mai absurde despre ce s-a întâmplat cu iubitul conducator la bustul gol.

A apărut și o scrisoare anonimă din partea unui presupus angajat al unui spital elitist din Moscova care arată că Putin ar fi suferit un accident vascular cerebral și că zace în spital. Au mai apărut și mesaje de la oameni care cunosc oameni din Ambasada Rusiei la Londra care spun că au părăsit Londra cu toții și că ar urma să apară un comunicat în câteva ore – un comunicat care nu a mai venit. Am mai apărut o relatare (falsă) a serviciului de presă al Kremlinului care le solicită corespondenților de presă străini să nu plece din Moscova înainte de un așa-zis anunț extrem de important ce ar trebui să apară în weekend. Un fost consilier al lui Putin care se află acum la Washington a spus că Putin a fost înlăturat printr-o lovitură de palat dată de siloviki. Ramzan Kadîrov, cel mai agresiv susținător al lui Putin, a postat un mesaj ciudat pe Instagram referitor la loialitatea lui față de președinte, ”indiferent că Putin este în funcție sau nu”.

Pentru alții, Putin ar fi fost văzut în apropiere de Ticino, în Elveția, unde iubita lui, fosta gimnastă Alina Kabaeva, ar fi născut un copil, așa cum a anunțat un tabloid local. Toate speranțele au fost spulberate când Peskov a infirmat aceste zvonuri. Purtătorul de cuvânt a fost exasperat. ”Da. Am spus asta de o sută de ori”, s-a răstit Peskov la un reporter de la Reuters care a sunat să întrebe dacă Putin este sănătos. ”Nu mai e nimic amuzant”.

În mare parte, aceasta este o criză creată de Kremlin. Dacă Peskov nu-l face pe Putin să reapară, atunci ar trebui să vina cu niște explicații plauzibile, precum ”președintele are o formă urâtă de gripă, dar urmărește tot ce se întâmplă în lume și va reveni la birou în curând”.

Însă o asemenea declarație este imposibilă din doua motive. În primul rând, bărbații puternici nu se îmbolnăvesc. Putin și-a cultivat imaginea unui om care nu dă niciodata vreun semn de slăbiciune, ceea ce este esențial într-o Rusie în care concurența este acerbă. Daca cineva dă semne de slăbiciune, atunci el devine cu totul și cu totul slab, adica o pradă. De aceea Putin nu-și cere scuze niciodată, iar dacă se întâmplă să-și anuleze o decizie o face abia după ce revolta și atentia publicului nu se mai concentrează pe acea decizie. Este sub demnitatea liderilor națiunii să facă asemenea lucruri lașe.

A doua problemă este că nimeni nu l-ar crede pe Peskov. Gripa ar fi luată ca o disimulare, iar oamenii ar începe să analizeze declarația pentru a descoperi ceva desprea moartea secretă a lui Putin, despre atacul sau cerebral secret sau despre tumoarea sa secretă. Asta pentru că Kremlinul a mai ascuns adevărul în acest fel. Așa cum a arătat editorialistul Leonid Berșidțki, echipa de comunicare a lui Boris Elțîn devenise expertă în asemenea povești, pentru că Elțîn dispărea în momente cruciale – fie din cauza unei beții, fie din cauza încă unui infarct. Și Putin a dispărut o vreme, în 2012, dupa ce s-a accidentat la spate la judo, așa cum spunea președintele bielorus Aleksandr Lukașenko. Anterior, Putin a mai lipsit o perioadă scurtă, pentru a reveni cu o față mai durdulie și fără riduri. A fost la un spectacol, iar când vedea camerele pe el, se străduia din răsputeri să-și faca noua față să zâmbească.

Au fost momente și mai grele în care liderii ruși au dispărut. Luat prin suprindere de invazia nazistă din iunie 1941, Stalin a dispărut în primele zece zile ale războiului, cele mai importante. În timp ce blitzkrieg-ul cuprindea teritoriul sovietic, Stalin se ascundea în biroul său și nu se adresa populației îngrozite. 50 de ani mai târziu, în august 1991, secretarul general al PCUS Mihail Gorbaciov era plecat în vacanță la vila sa din Crimeea în momentul în care oamenii aripii dure l-au închis în casă și i-au tăiat orice mijloc de comunicație. S-a anunțat public că Gorbaciov nu se mai află la conducere din motive de sănătate, iar între timp cei care l-au izolat au trimis tancurile pe străzile Moscovei.

Putem astfel înțelege de ce unii ruși sunt panicați acum sau de ce își maschează prin umor această stare. Nu este bine deloc că dispariția lui Putin vine într-un moment delicat pentru țară. În Ucraina este război, economia se apleacă sub sancțiuni și din cauza prețurilor scăzute la petrol, iar liderul opoziției, Boris Nemțov, a fost asasinat recent la doar câțiva pași de Kremlin. În Moscova se simte că ceva nu e în regula, iar dispariția lui Putin le confirmă flecarilor din Moscova acest lucru.

Cât privește restul Rusiei, dacă twitt-ul depre dipariția lui Putin nu ajunge și pe ecranul televizorului, atunci e ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat: televizorul este sursa de informare pentru 90% din populația țării. Și, chiar daca ar ști, pentru majoritatea populației acest lucru ar fi la fel cu alte evenimente politice, adica dincolo de nivelul lor. Când vine vorba despre evenimente politice foarte complexe, atitudinea dominantă, cu excepția cercurilor liberale din Moscova, este una aproape mistică, dată de cultura bizantină. Așa cum împărtășania se pregătește dincolo de catapeteasmă, la fel se întâmplă și cu manevrele politice: nu suntem decât simpli muritori, incapabili să înțelegem asemenea taine. Să-i lăsăm pe profesioniști să se descurce.

Problema este că profesioniștii nu se mai descurcă. După 15 ani la putere, Putin a personalizat într-atât de mult sistemul, încât a devenit tot mai greu pentru oameni să-și imagineze Rusia fără el. Aproape jumătate dintre rușii chestionați pentru un sondaj recent au spus că vor ca Putin să aibă un al patrulea mandat prezidențial, începând din 2018. Procentul aproape că s-a dublat față de un sondaj realizat cu câteva luni înainte. Și nu e vorba de viziune aici. Sistemul de ”control manual” al lui Putin, adică micromanagerierea țării, a fost instituit în detrimentul instituțiilor Rusiei. Singurele instituții pe care Putin le-a întărit sunt serviciile de securitate.

Astfel ne putem da seama de ce liberalii ruși sunt atât de îngrijorați și, în mod ciudat, speră că Putin se va reîntoarce. În urmă cu doua săptămâni a fost asasinat unul dintre liderii lor. Un altul, Alexei Navalnîi, a recunoscut că opoziția a fost neutralizată și marginalizată. Dacă Putin cade, cu siguranță nu ei vor prelua puterea. Puterea o va prelua adevăratul personaj puternic.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.