Dispută în clanul Porsche şi criză de proporţii la Volkswagen

Ferdinand Piech, preşedimtele Volkswagen, a reuşit, la 78 de ani, să provoace o criză de proporţii în cadrul companiei care se pregăteşte să devină în curând cel mai producător de automobile din lume. Ferdinand Piech este nepotul lui Ferdinand Porsche, fondatorul companiilor Porsche şi Volkswagen.

Piech a provocat un cutremur în cadrul grupului VW declarând, in urmă cu o săptămână, ca s-a distanţat de viziunile CEO-ului Martin Winterkorn. Acesta din urmă era considerat copilul de suflet al patriarhului Ferdinand Piech, care l-a adus la VW la începutul anilor 1990, pentru ca în 2002 să devină CEO al grupului. Însă Piech era cunoscut pentru uşurinţa cu care renunţa la serviciile directorilor săi, iar simpla declaraţie făcută pentru Der Spiegel a fost suficientă pentru a pune pe jar întreg consiliul de administraţie.

Piech a mizat însă prea mult pe capacitatea sa de influenţă. In primul rând, familiile Porsche şi Piech (ramura fiicei lui Ferdinand Porsche, căsătorită Piech) deţin 51% din acţiunile VW. 20% din acţiuni revin landului Saxonia Inferioară, acolo unde se află uzinele VW din Wolfsburg, oraşul creat în anii 1930 special pentru noua companie, care şi-a oferit serviciile regimului nazist. Restul acţiunilor aparţin sindicaliştilor de la VW şi fondului de investiţii al emirului Qatarului.

Spre surpriza multor analişti, care au considerat că Winterkorn nu are nicio şansă în faţa încăpăţânării lui Piech, CEO-ul a avut câştig de cauză în comitetul director. Sindicaliştii l-au susţinut cu toată puterea, pentru că Winterkorn a făcut tot posibilul pentru ca veniturile lor, precum şi stabilitatea locurilor de munca să fie menţinute în perioada crizei, în ciuda unor sacrificii financiare considerabile. Guvernul din Saxonia Inferioară l-a preferat pe acelaşi Winterkorn. Mai grav pentru Piech este că a fost contrat chiar şi de vărul sau, Wolfgang Porsche, membru în consiliul director.

Acuzaţiile aduse lui Winterkorn, cel mai bine platit CEO din Germania, cum că grupul este în pierdere de viteză din cauza politicii sale şi ca nu poate depăşi Toyoata pe termen scurt în topul vânzărilor mondiale au fost respinse de acţionari. Comietul director care a luat decizia menţinerii actualului CEO este compus din reprezentantului comitetului uzinelor, alţi doi sindicalişti, Piech, Porsche şi premierul landului Saxonia Inferioară, Stephen Weil.

Biograful lui Piech susţine că lupta este departe de a se fi terminat. El mizează pe îndârjirea celor din familia Porsche. “Ce ar putea câştiga familia Porsche din această sciziune creată doar pentru a proteja un manager extrem de bine plătit? Clanul Porsche-Piech a ieşit învingător de fiecare dată. Totul se rezumă la afacere şi la bani”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.